gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Куба
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у Р. Кубу потребно је поседовати важећи пасош чији рок не истиче за мање од 6 месеци од датума уласка у ову земљу и повратну авио карту. На основу Споразума о укидању виза из 1966. године, држављани Р.Србије могу ући у Р. Кубу без виза и боравити на њеној територији до 90 дана. Изузетак су боравак на основу лечења, школовања и ради посла.

Приликом уласка у земљу, на међународним аеродромима путници попуњавају "плави" имиграциони образац који се предаје при изласку из бесцаринске зоне. У земљу је дозвољено уношење до 5.000,00 евра, предмета за личну употребу, личног накита, фото-апарата и камера, лап-топ рачунара, спортске и риболовачке опреме, 2 флаше пића, 1 картона цигарета. Забрањено је уношење наркотика и ватреног оружја, осим ловачког оружја уз прописане дозволе. Забрањено је уношење дронова.
Кућни љубимци (пси, мачке и сл) могу се унети уз одговарајућу потврду о вакцинацији против беснила и ветеринарски сертификат санитарних органа земље порекла.

Са Кубе је забрањено изношење: више од 5.000 евра или против-вредност у другој валути, уколико нису пријављени приликом уласка у земљу или се не поседује одговарајућа банкарска потврда, више од 100 националних песоса, односно више од 200 конвертибилних кубанских песоса, предмети музејске вредности, више од 50 кубанских цигара – томпуса, уколико се не поседује фактура о куповини, предмети од нумизматичке вредности, уколико се не поседује овлашћење Музеја нумизматике или Централне банке Кубе. Поједине слике и уметнички предмети купљени на за то одређеним продајним местима захтевају маркицу (cello) о слободном извозу из земље, која се набавља код самих уметника на продајним местима. Погранични органи у Хавани: (+537) 883-8282; 883-7575, 881-9732 и веб-сајт: http://www.aduana.co.cu .

ТРАНСПОРТ

На Куби постоји 11 међународних аеродрома. Најзначајнији су аеродроми у Хавани, Варадеру, Сантијаго де Куба, Олгину (Holguín) и Камагвеју (Camaguey).

Водени путнички саобраћај на Куби практично не постоји. Путовање железничким саобраћајем, такође се не препоручује.

На Куби постоји 17 аеродрома за унутрашњи саобраћај, разграната мрежа солидних путева и ауто-путева, који повезују све покрајине на острву. Квалитет путне инфраструктуре је задовољавајући. На Куби се нуде и услуге чартера и авио-таксија. За рент-а-кар је потребно поседовање важећег пасоша и возачке дозволе (међународна није неопходна). Лице које изнајмљује аутомобил мора имати 21 годину.

У Хавани је безбедно коришћење бројних такси-превозника (за туристе посебно интересантан мото-трицикл "cocotaxi"). Такође, у Хавани је посебно економично коришћење аутобуса City Tour „црвених дабл-декера", за туристичко разгледање града - који за 5 кубанских конвертибилних песоса омогућава путницима целодневно коришћење превоза, са изласцима и уласцима на бројним пунктовима у граду.

Најчешћи саобраћајни прекршаји који се кажњавају су прекорачење брзине и некоришћење појаса. Препоручује се избегавање ноћне вожње по унутрашњости земље, обазривост приликом вожње због домаћих животиња које је могуће срести на отвореном путу, док је у граду потребно обратити пажњу на многобројне бициклисте.

БЕЗБЕДНОСТ

Р.Куба је безбедна земља, са ниском стопом криминала. Ипак, као и на другим туристичким дестинацијама, потребно је бити обазрив са џепарошима и ситним преварама, не остављати личне предмете на јавним местима.

Период када је могућа појава урагана на Куби траје од јуна до октобра (најчешће септембар-октобар). Јавност је о кретању ваздушних струја информисана благовремено и константно. Сви хотели на Куби су безбедни у оваквим ситуацијама.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

За путовање на Кубу није потребна вакцинација. Већина хотела располаже лекарском услугом током 24 часа, лекарима специјалистима и болничаркама. У већим градовима постоје специјалистичке клинике намењене туристима.

Обавезно је конзумирање флаширане воде или коришћење таблета за пречишћавање воде, чиме се избегава свака могућност тропских обољења.

Препоручује се ношење несесера са првом помоћи, личним лековима, антибиотиком, лековима против диареје, спрејом против комараца, слично као и за путовања у друге тропске земље.

Међународна клиника „Сира Гарсија": Clinica Internacional „Cira Garcia", адреса: Calle 20, No. 4101 esquina a Ave. 41, Playa, Ciudad de La Habana, тeл: +537/ 2044300, е-мејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: www.cirag.cu

НОВАЦ

На Куби постоје две валуте: кубански песос (peso cubano или moneda nacional - MN) и кубански конвертибилни песос (peso cubano covertible - CUC). Кубански песос се може користити само при куповини воћа и поврћа на пијацама, за одлазак у биоскоп, за превоз градским аутобусом. Конвертибилним песосима плаћа се хотел или приватан смештај, храна у самопослугама, ресторанима, такси и сл. Новац се мења искључиво у мењачницама под називом „CADECA" (кадека), којих има у великом броју. Никада не мењати новац на улици.

Курс конвертибилног песоса зависи од односа евро-усд на међународној берзи и могуће га је дневно проверити на: www.banco-metropolitano.com, Курс конвертибилног песоса према долару је сталан, али се опорезује са додатних 10%, као и приликом коришћења кредитних картица (услед обавезне конверзије преко УСД). Препоручује се коришћење новца у готовини, у еврима. Кредитне картице као што су Виза, Мастеркард, Еурокард и слично су у употреби, осим уколико нису издате у САД или њиховим филијалама и на њих се примењује порез од 10%. Корисно је приликом доласка на аеродром променити мању количину новца ради плаћања трошкова таксија и сл. Приликом изласка из земље, на аеродрому се може променити преостали новац у стране валуте.

Цене таксија, с обзиром на раздаљине, су високе, а препоручује се вожња таксијем са таксиметром или уз претходни договор са таксистом. Од аеродорома до централног дела града (Vedado, Miramar, Centro Habana) је око 25 CUC, градски превоз је у 0,10 MN, оброк у ресторану се креће од 7 до 27 CUC, преноћиште у приватном смештају за две особе од 30 CUC, док су лекарске услуге изузетно високе – преглед у Међународној клиници „Сира Гарсија" је од 30 CUC.

ОСТАЛО

У приватном смештају се увек могу добити информације о ресторанима, местима за излазак и др, а домаћини познају прилике и спремни су да помогну. Препоручује се фотокопирање предње странице пасоша коју треба носити са собом, а путну исправу и накит оставити у соби. Са собом не треба носити веће количине новца.

Куба је топла и влажна земља, те се препоручује лагана памучна гардероба. За зимски период (новембар – март), као и за изласке у климатизоване објекте (сви туристички аутобуси и многи ресторани), понети јакну или џемпер од лана или конца. За улазак у позориште, биоскоп или ресторан, није дозвољено носити кратке панталоне и мајце без рукава.

На Куби су доступни сви мобилни телефони мрежа из Р.Србије (ГСМ и ДАМП стандард). Могуће је купити и привремени национални број за мобилни телефон, по приступачним ценама, на коме је могуће уплатити и интернет.

(Последње ажурирано петак, 03. април 2020.)