gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kuba
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za ulazak u R. Kubu potrebno je posedovati važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci od datuma ulaska u ovu zemlju i povratnu avio kartu. Na osnovu Sporazuma o ukidanju viza iz 1966. godine, državljani R.Srbije mogu ući u R. Kubu bez viza i boraviti na njenoj teritoriji do 90 dana. Izuzetak su boravak na osnovu lečenja, školovanja i radi posla.

Prilikom ulaska u zemlju, na međunarodnim aerodromima putnici popunjavaju "plavi" imigracioni obrazac koji se predaje pri izlasku iz bescarinske zone. U zemlju je dozvoljeno unošenje do 5.000,00 evra, predmeta za ličnu upotrebu, ličnog nakita, foto-aparata i kamera, lap-top računara, sportske i ribolovačke opreme, 2 flaše pića, 1 kartona cigareta. Zabranjeno je unošenje narkotika i vatrenog oružja, osim lovačkog oružja uz propisane dozvole. Zabranjeno je unošenje dronova.
Kućni ljubimci (psi, mačke i sl) mogu se uneti uz odgovarajuću potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarski sertifikat sanitarnih organa zemlje porekla.

Sa Kube je zabranjeno iznošenje: više od 5.000 evra ili protiv-vrednost u drugoj valuti, ukoliko nisu prijavljeni prilikom ulaska u zemlju ili se ne poseduje odgovarajuća bankarska potvrda, više od 100 nacionalnih pesosa, odnosno više od 200 konvertibilnih kubanskih pesosa, predmeti muzejske vrednosti, više od 50 kubanskih cigara – tompusa, ukoliko se ne poseduje faktura o kupovini, predmeti od numizmatičke vrednosti, ukoliko se ne poseduje ovlašćenje Muzeja numizmatike ili Centralne banke Kube. Pojedine slike i umetnički predmeti kupljeni na za to određenim prodajnim mestima zahtevaju markicu (cello) o slobodnom izvozu iz zemlje, koja se nabavlja kod samih umetnika na prodajnim mestima. Pogranični organi u Havani: (+537) 883-8282; 883-7575, 881-9732 i veb-sajt: http://www.aduana.co.cu .

TRANSPORT

Na Kubi postoji 11 međunarodnih aerodroma. Najznačajniji su aerodromi u Havani, Varaderu, Santijago de Kuba, Olginu (Holguín) i Kamagveju (Camaguey).

Vodeni putnički saobraćaj na Kubi praktično ne postoji. Putovanje železničkim saobraćajem, takođe se ne preporučuje.

Na Kubi postoji 17 aerodroma za unutrašnji saobraćaj, razgranata mreža solidnih puteva i auto-puteva, koji povezuju sve pokrajine na ostrvu. Kvalitet putne infrastrukture je zadovoljavajući. Na Kubi se nude i usluge čartera i avio-taksija. Za rent-a-kar je potrebno posedovanje važećeg pasoša i vozačke dozvole (međunarodna nije neophodna). Lice koje iznajmljuje automobil mora imati 21 godinu.

U Havani je bezbedno korišćenje brojnih taksi-prevoznika (za turiste posebno interesantan moto-tricikl "cocotaxi"). Takođe, u Havani je posebno ekonomično korišćenje autobusa City Tour „crvenih dabl-dekera", za turističko razgledanje grada - koji za 5 kubanskih konvertibilnih pesosa omogućava putnicima celodnevno korišćenje prevoza, sa izlascima i ulascima na brojnim punktovima u gradu.

Najčešći saobraćajni prekršaji koji se kažnjavaju su prekoračenje brzine i nekorišćenje pojasa. Preporučuje se izbegavanje noćne vožnje po unutrašnjosti zemlje, obazrivost prilikom vožnje zbog domaćih životinja koje je moguće sresti na otvorenom putu, dok je u gradu potrebno obratiti pažnju na mnogobrojne bicikliste.

BEZBEDNOST

R.Kuba je bezbedna zemlja, sa niskom stopom kriminala. Ipak, kao i na drugim turističkim destinacijama, potrebno je biti obazriv sa dzeparošima i sitnim prevarama, ne ostavljati lične predmete na javnim mestima.

Period kada je moguća pojava uragana na Kubi traje od juna do oktobra (najčešće septembar-oktobar). Javnost je o kretanju vazdušnih struja informisana blagovremeno i konstantno. Svi hoteli na Kubi su bezbedni u ovakvim situacijama.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za putovanje na Kubu nije potrebna vakcinacija. Većina hotela raspolaže lekarskom uslugom tokom 24 časa, lekarima specijalistima i bolničarkama. U većim gradovima postoje specijalističke klinike namenjene turistima.

Obavezno je konzumiranje flaširane vode ili korišćenje tableta za prečišćavanje vode, čime se izbegava svaka mogućnost tropskih oboljenja.

Preporučuje se nošenje nesesera sa prvom pomoći, ličnim lekovima, antibiotikom, lekovima protiv diareje, sprejom protiv komaraca, slično kao i za putovanja u druge tropske zemlje.

Međunarodna klinika „Sira Garsija": Clinica Internacional „Cira Garcia", adresa: Calle 20, No. 4101 esquina a Ave. 41, Playa, Ciudad de La Habana, tel: +537/ 2044300, e-mejl: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , veb sajt: www.cirag.cu

NOVAC

Na Kubi postoje dve valute: kubanski pesos (peso cubano ili moneda nacional - MN) i kubanski konvertibilni pesos (peso cubano covertible - CUC). Kubanski pesos se može koristiti samo pri kupovini voća i povrća na pijacama, za odlazak u bioskop, za prevoz gradskim autobusom. Konvertibilnim pesosima plaća se hotel ili privatan smeštaj, hrana u samoposlugama, restoranima, taksi i sl. Novac se menja isključivo u menjačnicama pod nazivom „CADECA" (kadeka), kojih ima u velikom broju. Nikada ne menjati novac na ulici.

Kurs konvertibilnog pesosa zavisi od odnosa evro-usd na međunarodnoj berzi i moguće ga je dnevno proveriti na: www.banco-metropolitano.com, Kurs konvertibilnog pesosa prema dolaru je stalan, ali se oporezuje sa dodatnih 10%, kao i prilikom korišćenja kreditnih kartica (usled obavezne konverzije preko USD). Preporučuje se korišćenje novca u gotovini, u evrima. Kreditne kartice kao što su Viza, Masterkard, Eurokard i slično su u upotrebi, osim ukoliko nisu izdate u SAD ili njihovim filijalama i na njih se primenjuje porez od 10%. Korisno je prilikom dolaska na aerodrom promeniti manju količinu novca radi plaćanja troškova taksija i sl. Prilikom izlaska iz zemlje, na aerodromu se može promeniti preostali novac u strane valute.

Cene taksija, s obzirom na razdaljine, su visoke, a preporučuje se vožnja taksijem sa taksimetrom ili uz prethodni dogovor sa taksistom. Od aerodoroma do centralnog dela grada (Vedado, Miramar, Centro Habana) je oko 25 CUC, gradski prevoz je u 0,10 MN, obrok u restoranu se kreće od 7 do 27 CUC, prenoćište u privatnom smeštaju za dve osobe od 30 CUC, dok su lekarske usluge izuzetno visoke – pregled u Međunarodnoj klinici „Sira Garsija" je od 30 CUC.

OSTALO

U privatnom smeštaju se uvek mogu dobiti informacije o restoranima, mestima za izlazak i dr, a domaćini poznaju prilike i spremni su da pomognu. Preporučuje se fotokopiranje prednje stranice pasoša koju treba nositi sa sobom, a putnu ispravu i nakit ostaviti u sobi. Sa sobom ne treba nositi veće količine novca.

Kuba je topla i vlažna zemlja, te se preporučuje lagana pamučna garderoba. Za zimski period (novembar – mart), kao i za izlaske u klimatizovane objekte (svi turistički autobusi i mnogi restorani), poneti jaknu ili dzemper od lana ili konca. Za ulazak u pozorište, bioskop ili restoran, nije dozvoljeno nositi kratke pantalone i majce bez rukava.

Na Kubi su dostupni svi mobilni telefoni mreža iz R.Srbije (GSM i DAMP standard). Moguće je kupiti i privremeni nacionalni broj za mobilni telefon, po pristupačnim cenama, na kome je moguće uplatiti i internet.

(Poslednje ažurirano petak, 03. april 2020.)