gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Peru
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Biza nije potrbna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu nije neophodna viza, ali je u PL ili notu ambasade RS neophodno uneti itinerer nosioca PL.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, nije potrebna viza za turističku posetu i boravak u Peruu do 90 dana.

U pogledu maloletnih lica, koja putuju u pratnji jednog roditelja ili bez roditeljske pratnje, napominjemo da su u toku promene peruanskih propisa i da je pred put potrebno konsultovati Ambasadu Republike Peru u Budimpešti.

U skladu sa peruanskim zakonima, elektronski predmeti poput kamera, muzičkih uređaja, kompjutera i sl. moraju se prijaviti prilikom ulaska u zemlju. Prilikom ulaska i izlaska iz Perua, postoji obaveza prijave novca u gotovini u vrednosti većoj od 10.000 USA dolara, kao i dokaz o poreklu istog, ukoliko se poseduje veća suma.

Vlada Perua zabranjuje izvoz arheoloških predmeta, primeraka kolonijalne umetnosti i pojedinih predmeta iz prirode, poput fosila. Ovde spadaju i predmeti iz prekolonijalnog perioda, koji se smatraju nacionalnom kulturnom baštinom. Takođe je zabranjeno iznošenje iz prirodnih staništa ili van zemlje pojedinih vrsta ptica i biljaka.
Informacije o unosu životinja mogu se dobiti u peruanskoj Nacionalnoj službi za sanitarnu bezbednost (SENASA), na telefon +511 3133300 ili preko vebsajta www.senasa.gob.pe

TRANSPORT

Međunarodni aerodrom u Peruu je Horhe Čavez u Limi. Unutrašnji avio transport i autobuski transport su dobro organizovani.
Zbog često loše saobraćajne signalizacije, magle u priobalnim i planinskim predelima, te brze vožnje lokalnih vozača, česte su saobraćajne nesreće. Iz tih razloga se ne preporučuje vožnja noću, posebno ne u unutrašnjosti zemlje.

BEZBEDNOST

U delu zemlje prema granici sa Kolumbijom prisutne su grupe koje se bave ilegalnom trgovinom drogom.
U gradskim i prigradskim sredinama česte su demonstracije i radnički štrajkovi. Iako u principu nenasilni, dešavaju se incidenti, zbog čega se preporučuje izbegavanje masovnih okupljanja i demonstracija.
Turističke zone, poput „Puta Inka", su relativno dobro policijski obezbeđene. Peru je poznata turistička destinacija za surfovanje i druge sportove na vodi, ali sa opasnim veoma jakim strujama u Pacifičkom okeanu.
Peru spada u trusna područja. U samoj Limi česti su zemljotresi nižeg intenziteta. Pred putovanje u udaljene delove zemlje, preporučljivo je raspitati se kod lokalnih vlasti o geografskim, klimatskim i bezbednosnim uslovima.
U Limi i drugim velikim gradovima česti su oružani kriminal, fizički napadi (posebno na žene) i krađa i pljačka kola. Česta su i tzv. „ekspresna kidnapovanja" u kojima se od žrtve zahteva da podigne novac iz bankomata. Ne preporučuje se nošenje skupog nakita i satova. Na gradskim raskrsnicama i glavnim putevima ka Limi, uključujući i put sa aerodroma Horhe Čavez, česti su slučajevi krađa u kojima lopov razbija prozor i nasilno uzima nakit ili tašnu putnika. U gradovima i na aerodromima, preporučuje se korišćenje isključivo proverenih i registrovanih taksi kompanija (sa sopstvenim centralama na aerodromima ili u hotelima). Ima i slučajeva napada na međugradske autobuse, posebno noću, zbog čega je preporučljivo putovati samo u organizovanim grupama i preko proverenih turističkih agencija. Veće grupe lica, posebno u turističkim delovima Lime, laka su meta lopova. Preporučuje se da se nosi samo mala količina novca i fotokopija pasoša. U slučaju ulične pljačke, ne preporučuje se pružanje otpora, s obzirom da su napadači najčešće naoružani.
Telefon za slučaj opasnosti je 116, a telefon za policijsku pomoć je 105.
Bezbednost u saobraćaju nije dobra zbog lošeg stanja putne mreže, loše obučenosti za vožnju lokalnih vozača, koji ne poštuju ograničenja brzine i saobraćajnu signalizaciju, kao i zbog čestih pokušaja pljački na gradskim raskrsnicama i na putevima u unutrašnjosti.
Sva lica koja, čak i ne znajući, prekrše peruanske zakone mogu biti proterana, pritvorena ili uhapšena. Kazne za posedovanje, korišćenje ili ilegalnu trgovinu drogama u Peruu su izuzetno oštre.
Broj telefona Turističke policije u Limi je 51-1-423-2500 (severni deo grada) ili 51-1-534-3290 (južni deo grada). Žalbe turista mogu se podneti INDECOPI-ju na telefon 51-1-224-7800 ili 51-1-224-7777. Ukoliko se turista nalazi van Lime, potrebno je da se pre navedenih brojeva otkuca 01 ili da se javi na telefon 0-800-44040. INDECOPI pruža pomoć u prijavi kriminalnih radnji policiji, ali je njegova glavna funkcija bavljenje pitanjima loših usluga turističkih agencija, gubitkom lične imovine i sl.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Srbija i Peru nemaju ugovor o međusobnom zdravstvenom osiguranju svojih građana, pa se preporučuje putno zdravstveno osiguranje. Medicinske usluge su dobre u Limi i prilično dobre u drugim većim gradovima. U udaljenim delovima zemlje, uključujući i turističke zone, postoji samo osnovna medicinska pomoć i uslovi za spašavanje u slučajevima nesreće su ograničeni.
Putovanje u delove zemlje na velikim nadmorskim visinama (Kusko i Maču Piču) rizično je za srčane bolesnike. U pojedinim prašumskim delovima zemlje postoji opasnost od malarije, kolere, žute groznice i hepatitisa. Preporučuje se vakcinacija protiv žute groznice. Česti su slučajevi dijareje izazvane bakterijama u hrani i vodi. Za piće koristiti isključivo flaširanu vodu.

NOVAC

Peruanska valuta je sol.
Prihvataju se sve važnije platne kartice. Cena hotelskog smeštaja u proseku je od 100 USD do 200 USD. Za ishranu je dnevno potrebno od 50 USD do 90 USD.

OSTALO

Raspored godišnjih doba u Peruu je u skladu sa geografskim položajem na južnoj hemisferi, sa relativno hladnijim i vlažnim periodom od marta do novembra, odnosno toplijim ostalim mesecima.