gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Аустралија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Србије подлежу обавези прибављања визе пре уласка у Аустралију. Захтев за визу подноси се имиграционом оделењу Амбасаде Аустралије у Београду, ул. Владимира Поповића бр.38-40, 8. спрат, 11070 Београд. Т. (011)3303400; Ф. (011) 3303409; е-маил: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Препоручује се да при уласку у Аустралију ради туристичког путовања пасош важи још најмање 6 месеци.
Од децембра 2014. године не издају се визне налепнице. Аустралијске визе се издају и региструју електронским путем. Захтев за визу се може поднети електронским путем регистровањем путем линка „Immi Account" - www.homeaffairs.gov.au/trav/visa/immi.
Информације о новом (електронском) издавању аустралијских виза могу се пронаћи на сајту Министарства за усељеништво и заштиту граница Аустралије www.border.gov.au/aboutyourvisa. 
Пре уласка у земљу, сви путници су у обавези да попуне тзв. "долазећу путну карту" и покажу на увид пасошкој контоли и царинику. Ближи подаци: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Не постоји ограничење у вези са уношењем новца, али износи у противвредности 10.000 АУ$ морају се пријавити.
Препорука је да се током боравка обезбеди путно осигурање које покрива трошкове крађе, губитка, несреће или медицинских проблема.
Дозвољено уношење по особи 2,25 л алкохолних пића, 50 цигарета или 50 гр цигара или др.дуванских производа.Oсталa бесцаринскa робa може се унети у противвредности до 900,00 АУ$ за одрасле и 450,00АУ$ за децу.
Забрањено је уношење дрога, стероида, оружја, ватреног оружја, и заштићених животињских врста. Такође је забрањено уносити свежу или паковану храну, воће, јаја, месо,биљке, кожу и крзно (штављена кожа, плетене или корпе од прућа, сламе и сл.).
Уношење лекова за личну употребу подлеже провери.Препорука је да се обезбеди рецепт, односно, потврда лекара са дијагнозом. Листа лекова који се не смеју уносити, или подлежу посебном режиму налази се на веб сајту Министарства здравља: https://www.homeaffairs.gov.au/trav/ente/brin/can-i-bring-it-back/can-i-bring-it-back-medicine
Животиње из Србије подлежу боравку у карантину од 6 месеци. Процедура за унос животиња налаже да се из земље порекла обезбеди одговарајућа документација, која се шаље AQUIS -у, аустралијској карантинској служби. AQUIS издаје дозволу за унос животиња пошто подносилац захтева докаже да су испуњени сви потребни услови. Информације се могу наћи на:
http://www.agriculture.gov.au/cats-dogs/step-by-step-guides#group-3-country-cats-and-dogs и https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visi/info".

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми и луке: Сиднеј, Мелбурн, Бризбејн, Перт, Кернс. Развијена мрежа националних и регионалних аеродрома. Национални авио превозници: "Quantas", "Jetstar", "Virgin Australia".
Железничка мрежа је одлична. Најпознатији правци: "IndianPacific", 4352km, oд Перта до Сиднеја www.railaustralia.com.au/indianPacific.php и "The Ghan", 2979 km, од Аделаиде до Дарвина. www.railwayaustralia.com.au/theGhan.php
Национални аутобуски превозник је "Greyhound". Јавни градски превоз је добар, а развијена је и мрежа рент-а-кар агенција.
Вози се левом страном пута. Максимално ограничење 60км/час, односно, 50км/час у градовима и насељима. 110км/час на аутопутевима. Везивање сигурносних појасева обавезно. За мотоциклисте и бициклисте обавезно ношење кациге.
Прихвата се важећа национална возачка дозвола земље (исте категорије), уз истовремену обавезу ношења међународне возачке дозволе. Држављани Р. Србије који имају регулисан боравак у Аустралији, старији од 25 година, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Аустралије, у категорији за путничка возила и мотоцикле, без обавезе полагања возачког испита.
Развијена мрежа сааобраћајних скривених камера на путевима. Током националних празника, важи правило одузимања двостуких саобраћајних бодова (double demerit points). 

Табеларни преглед новчаних казни за прекорачење брзине

Бр.

Прекорачење брзине

Износ казне у

AU$

Казнени поени

1.

до 10 км/ч

116

1

2.

од 10 до 20 км/ч

269

3

3.

од 20 до 30 км/ч

462

4

4.

од 30 до 45 км/ч

884

5

5.

преко 45 км/ч

2.384

6

Напомена: за прекршаје у ,,школској зони“ примењују се драстичније казнеБЕЗБЕДНОСТ

Уведене су додатне безбедносне мере на аеродромима у Аустралији, односно "body scanners and Australia's airport Visitor Identification system" за путнике на међународним летовима. Систем је исти какав постоји на аеродромима у САД, Канади, Великој Британији, Холандији и Тајланду, а кроз који пролазе сви путници.
За све ситуације угрожавања безбедности позвати "000". На јавним плажама присутне патроле добровољних спасилаца, од октобра до априла, безбедни делови за пливање обележени жутим заставицама.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА


Препоручује се путно здравствено осигурање (https://www.australia.com/en/facts-and-planning/useful-tips/health-and-safety-faq.html).


НОВАЦ

За конверзију валута и актуелни курс аустралијског долара видети: www.travelex.com.au .
Цена просечног оброка у ресторану је 50 АУ$, преноћишта у хотелу од 150 АУ$ па на више, посета лекару опште праксе око 75 АУ$, аутобуске карте ( две зоне) 3.8 АУ$ и цене горива се крећу од 1,3 до 1,5 АУ$ по литри

ОСТАЛО

Национални телефонски код: +61.
Електична струја је напона 220-240V, AC 50 Hz. Потребан је адаптер за електричне апарате.
Клима варира у зависности од локације на континенту, од вруће и тропске на северу, до хладне и снежне, на југу.У већем делу континента летњи месеци су децембар, јануар и фебруар, а на тропском северу, кишна сезона. Аустралијска зима је од јуна до августа са, генерално, благом климом, али са снегом у јужним планинским крајевима и сувим, сунчаним данима у северним државама. Заштита од сунца и врућине је обавезна, препорука је да се носи шешир, кошуља и крема за заштиту од сунца са заштитним фактором +30.
Аустралија има три временске зоне: источно стандардно време (ЕSТ) за државе Квинсленд, Нови Јужни Велс и Викторија, централно стандардно време (CST), за Северну територију и Јужну Аустралију и западно стандардно време (WST), за Западну Аустралију.
Туристичке агенције: Харви ворлд (www.harveyworld.com.au), Флајт центар (flightcentre.com.au) и Травел син (www.travelscene.net.au) и Вебџет (webjet.com.au).

Важни контакти

- Полиција/ватрогасци/хитна помоћ: 000
- Помоћ државних служби за ванредне ситуације приликом поплава и олуја: 132 500
- Помоћ полиције: 131 444 (за све државе осим Викторије)
- Служба за заустављање злочина: 1800 333 000
Савет: приликом пријаве кривичног дела увек узмите полицијски извештај.


(Последње ажурирано понедељак, 11. јун 2018.)