gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Australija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljani Srbije podležu obavezi pribavljanja vize pre ulaska u Australiju. Zahtev za vizu podnosi se imigracionom odelenju Ambasade Australije u Beogradu, ul. Vladimira Popovića br.38-40, 8. sprat, 11070 Beograd. T. (011)3303400; F. (011) 3303409; e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Preporučuje se da pri ulasku u Australiju radi turističkog putovanja pasoš važi još najmanje 6 meseci.
Od decembra 2014. godine ne izdaju se vizne nalepnice. Australijske vize se izdaju i registruju elektronskim putem. Zahtev za vizu se može podneti elektronskim putem registrovanjem putem linka „Immi Account" - www.homeaffairs.gov.au/trav/visa/immi.
Informacije o novom (elektronskom) izdavanju australijskih viza mogu se pronaći na sajtu Ministarstva za useljeništvo i zaštitu granica Australije www.border.gov.au/aboutyourvisa. 
Pre ulaska u zemlju, svi putnici su u obavezi da popune tzv. "dolazeću putnu kartu" i pokažu na uvid pasoškoj kontoli i cariniku. Bliži podaci: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Ne postoji ograničenje u vezi sa unošenjem novca, ali iznosi u protivvrednosti 10.000 AU$ moraju se prijaviti.
Preporuka je da se tokom boravka obezbedi putno osiguranje koje pokriva troškove krađe, gubitka, nesreće ili medicinskih problema.
Dozvoljeno unošenje po osobi 2,25 l alkoholnih pića, 50 cigareta ili 50 gr cigara ili dr.duvanskih proizvoda.Ostala bescarinska roba može se uneti u protivvrednosti do 900,00 AU$ za odrasle i 450,00AU$ za decu.
Zabranjeno je unošenje droga, steroida, oružja, vatrenog oružja, i zaštićenih životinjskih vrsta. Takođe je zabranjeno unositi svežu ili pakovanu hranu, voće, jaja, meso,biljke, kožu i krzno (štavljena koža, pletene ili korpe od pruća, slame i sl.).
Unošenje lekova za ličnu upotrebu podleže proveri.Preporuka je da se obezbedi recept, odnosno, potvrda lekara sa dijagnozom. Lista lekova koji se ne smeju unositi, ili podležu posebnom režimu nalazi se na veb sajtu Ministarstva zdravlja: https://www.homeaffairs.gov.au/trav/ente/brin/can-i-bring-it-back/can-i-bring-it-back-medicine
Životinje iz Srbije podležu boravku u karantinu od 6 meseci. Procedura za unos životinja nalaže da se iz zemlje porekla obezbedi odgovarajuća dokumentacija, koja se šalje AQUIS -u, australijskoj karantinskoj službi. AQUIS izdaje dozvolu za unos životinja pošto podnosilac zahteva dokaže da su ispunjeni svi potrebni uslovi. Informacije se mogu naći na:
http://www.agriculture.gov.au/cats-dogs/step-by-step-guides#group-3-country-cats-and-dogs i https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visi/info".

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi i luke: Sidnej, Melburn, Brizbejn, Pert, Kerns. Razvijena mreža nacionalnih i regionalnih aerodroma. Nacionalni avio prevoznici: "Quantas", "Jetstar", "Virgin Australia".
Železnička mreža je odlična. Najpoznatiji pravci: "IndianPacific", 4352km, od Perta do Sidneja www.railaustralia.com.au/indianPacific.php i "The Ghan", 2979 km, od Adelaide do Darvina. www.railwayaustralia.com.au/theGhan.php
Nacionalni autobuski prevoznik je "Greyhound". Javni gradski prevoz je dobar, a razvijena je i mreža rent-a-kar agencija.
Vozi se levom stranom puta. Maksimalno ograničenje 60km/čas, odnosno, 50km/čas u gradovima i naseljima. 110km/čas na autoputevima. Vezivanje sigurnosnih pojaseva obavezno. Za motocikliste i bicikliste obavezno nošenje kacige.
Prihvata se važeća nacionalna vozačka dozvola zemlje (iste kategorije), uz istovremenu obavezu nošenja međunarodne vozačke dozvole. Državljani R. Srbije koji imaju regulisan boravak u Australiji, stariji od 25 godina, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu Australije, u kategoriji za putnička vozila i motocikle, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.
Razvijena mreža saaobraćajnih skrivenih kamera na putevima. Tokom nacionalnih praznika, važi pravilo oduzimanja dvostukih saobraćajnih bodova (double demerit points). 

Tabelarni pregled novčanih kazni za prekoračenje brzine

Br.

Prekoračenje brzine

Iznos kazne u

AU$

Kazneni poeni

1.

do 10 km/č

116

1

2.

od 10 do 20 km/č

269

3

3.

od 20 do 30 km/č

462

4

4.

od 30 do 45 km/č

884

5

5.

preko 45 km/č

2.384

6

Napomena: za prekršaje u ,,školskoj zoni“ primenjuju se drastičnije kazneBEZBEDNOST

Uvedene su dodatne bezbednosne mere na aerodromima u Australiji, odnosno "body scanners and Australia's airport Visitor Identification system" za putnike na međunarodnim letovima. Sistem je isti kakav postoji na aerodromima u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji i Tajlandu, a kroz koji prolaze svi putnici.
Za sve situacije ugrožavanja bezbednosti pozvati "000". Na javnim plažama prisutne patrole dobrovoljnih spasilaca, od oktobra do aprila, bezbedni delovi za plivanje obeleženi žutim zastavicama.


ZDRAVSTVENA SITUACIJA


Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje (https://www.australia.com/en/facts-and-planning/useful-tips/health-and-safety-faq.html).


NOVAC

Za konverziju valuta i aktuelni kurs australijskog dolara videti: www.travelex.com.au .
Cena prosečnog obroka u restoranu je 50 AU$, prenoćišta u hotelu od 150 AU$ pa na više, poseta lekaru opšte prakse oko 75 AU$, autobuske karte ( dve zone) 3.8 AU$ i cene goriva se kreću od 1,3 do 1,5 AU$ po litri

OSTALO

Nacionalni telefonski kod: +61.
Elektična struja je napona 220-240V, AC 50 Hz. Potreban je adapter za električne aparate.
Klima varira u zavisnosti od lokacije na kontinentu, od vruće i tropske na severu, do hladne i snežne, na jugu.U većem delu kontinenta letnji meseci su decembar, januar i februar, a na tropskom severu, kišna sezona. Australijska zima je od juna do avgusta sa, generalno, blagom klimom, ali sa snegom u južnim planinskim krajevima i suvim, sunčanim danima u severnim državama. Zaštita od sunca i vrućine je obavezna, preporuka je da se nosi šešir, košulja i krema za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom +30.
Australija ima tri vremenske zone: istočno standardno vreme (EST) za države Kvinslend, Novi Južni Vels i Viktorija, centralno standardno vreme (CST), za Severnu teritoriju i Južnu Australiju i zapadno standardno vreme (WST), za Zapadnu Australiju.
Turističke agencije: Harvi vorld (www.harveyworld.com.au), Flajt centar (flightcentre.com.au) i Travel sin (www.travelscene.net.au) i Vebdzet (webjet.com.au).

Važni kontakti

- Policija/vatrogasci/hitna pomoć: 000
- Pomoć državnih službi za vanredne situacije prilikom poplava i oluja: 132 500
- Pomoć policije: 131 444 (za sve države osim Viktorije)
- Služba za zaustavljanje zločina: 1800 333 000
Savet: prilikom prijave krivičnog dela uvek uzmite policijski izveštaj.


(Poslednje ažurirano ponedeljak, 11. jun 2018.)