gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vanuatu
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza


 ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Preporučuje se posedovanje sveobuhvatnog putnog osiguranja, jer cena zdravstvenih usluga može biti veoma visoka.

BEZBEDNOST:

Preporučuje se uobičajena doza opreznosti pri putovanju na ovo pacifičko ostrvo, imajući u vidu da se Vanuatu nalazi na području podložnom prirodnim katastrofama, uključujući ciklone, poplave, vulkanske aktivnosti, zemljotrese i cunamije. Uobičajena ciklonska sezona traje od novembra do maja, ali se cikloni mogu dogoditi u bilo kom periodu, zbog čega je poželjno pratiti lokalne i regionalne vremenske prilike. Zabeleženi su slučajevi fizičkog nasilja prema strancima, zbog čega se savetuju dodatne mere opreza.
Korisni linkovi:
• Vanuatu Natural Disaster Management Office - https://ndmo.gov.vu/
• Global Disaster Alert and Coordination System - http://gdacs.org/".
Postojeći tekst odeljka „Zdravstvena situacija", zameniti sledećim: „Malarija je zastupljena tokom cele godine u nekim područjima, naročito na severu. Moguće je izbijanje epidemija i drugih bolesti koje prenose komarci, uključujući denga groznicu i filariozu. Zika virus je bio identifikovan u Vanuatuu, ali nema dokaza o trenutnoj epidemiji.
Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int"

ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Malarija je zastupljena tokom cele godine u nekim područjima, naročito na severu. Moguće je izbijanje epidemija i drugih bolesti koje prenose komarci, uključujući denga groznicu i filariozu. Zika virus je bio identifikovan u Vanuatuu, ali nema dokaza o trenutnoj epidemiji.
Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int 

VAŽNI KONTAKTI:

- Vatrogasci: 113
- Hitna pomoć (ambulanta): 115
- Hitna medicinska pomoć: 000
- Policija: 111
Savet: prilikom prijave krivičnog dela uvek uzmite policijski izveštaj.


(Poslednje ažurirano ponedeljak, 11. jun 2018.)