gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Нови Зеланд
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза осим ако у транзиту кроз НЗ путује за Аустралију и поседује валидну аустралијску визу.

За добијање виза за Нови Зеланд, како је познато, припада у истој групи земаља имиграције. Све информације о врсти, типу и условима за поједине категорије виза се могу пронаћи у Приручнику на Web страници Министарства за имиграцију Новог Зеланда.

https://www.immigration.govt.nz/abaut-us/policy-and-law/how-the-immigration-system-operates/immigration-instructions

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За грађане Србије обавезна је виза за боравак на Новом Зеланду.
Од 18. јануара 2013. године захтеви за визу могу се поднети електронским путем преко сајта http://immigration.govt.nz/migrant/stream/visit/  или http://www.ttsnzvisa.com.

Visa Application Centre
TT Visa Services Ltd.
2nd flour
Mimet House
5 A Praed Street
London
W21NJ
UNITED KINGDOM
Tel:+44 203 582 74 99
E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Информације о услугама издавања виза могу се наћи и на: + 64 9 914 4100
Пасош мора бити важећи 3 месеца пре напуштања Новог Зеланда.
Подносиоци захтева за визу морају поднети доказ о намераваном боравку и дефинисаном периоду останка, путем туристичких ваучера, потврда авио-компаније или туристичке агенције о резервацији путовања и плаћању.Потребно je доставити и доказ о поседовању довољних финансијских средстава током боравка на Новом Зеланду: минимум 1.000,00 NZD по особи за месец дана, или 400,00 NZD по особи, у случају да је смештај уплаћен. Унапред уплаћен хотелски ваучер или признаницу о уплаћеним средствима потребно је показати и на улазу у земљу. Као доказ о поседовању финансијских средстава признајu се кеш, путни чекови, банковни изводи, важеће кредитне картице са ажурираном потвдом о стању.
Нови Зеланд, од 01, јула 2019. године, већини иностраних посетилаца наплаћује тзв. IVL таксу (The International Visitor Conservation and Tourism Levy) у износу од 35 новозеландских долара, која је намењена финансирању одрживог туризма и конзервационих пројеката.
Носиоцима пасоша Републике Србије и других земаља којима је потребна виза за Нови Зеланд, наведена такса наплаћује се приликом подношења захтева за визу, а лицима којима није потребна виза, наплаћиваће се уз NZeTA (New Zealand Travel Authority) од 01. октобра 2019. године. NZeTA је нова мера безбедности коју је новозеландска Влада увела у циљу повећања сигурности и смањења имиграционих ризика.
Детаљна информација о NZeTA систему и IVL такси доступна је на веб страницама www.mbie.govt.nz/ivl и https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta.
Нема рестрикција при уношењу страног новца. При уношењу/изношењу суме који прелази 10.000 NZD у готовом, мора се попунити извештај (Border Cash Report).
Унос животиња подлеже захтевној процедури, пре уношења у земљу животиње обавезно бораве у карантину. За све информације о поступку уноса животиња погледати сајт: www.biosecurity.govt.nz
Унос акцизне робе до вредности 700,00 NZD по особи, дозвољен без царињења. Поред тога, дозвољен је унос 50 цигарета, или 50 гр дувана или цигара. Од алкохола је дозвољен унос три флаше алкохолних пића од 1,25 л, које не смеју да садрже више од 1,125 мл алкохола. Унос хране, оружја, дрога, животињских производа или животиња, биљних производа или биљака је забрањен, као и меса, воћа и меда.
Више информација о царинским формалностима на сајту: https://www.customs.govt.nz/personal/travel-to-and-from-nz/travelling-to-nz/ .

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми су: Окланд, на Северном острву и Крајстчерч, на Јужном острву, а национални аеродроми су: Велингтон, Хамилтон, Северни Хамилтон, Данедин и Квинстаун.
Постоји железничка линија која води од Северног до Јужног острва, са коришћењем ферибота.
Путна мрежа је развијена.
Међународна возачка дозвола се прихвата са максималним трајањем до 12 месеци. Изнајмљивање аутомобила дозвољено за лица изнад 25 година.Вози се левом страном, сагласно саобраћајним правилима, тзв. "Road Code". Максимална дозвољена брзина на ауто путу је 100км/ч.

БЕЗБЕДНОСТ

Препоручује се уобичајена предострожност у погледу личних докумената.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

У погледу здравствене заштите, развијена је мрежа јавних и приватних медицинских ординација. Препорука је да се обезбеди путно осигурање које ће покрити обавезно здравствено осигурање за случај несреће и болести. За додатне информације: www.moh.govt.nz/healthsystem

НОВАЦ

Локална валута је новозелански долар.
Актуелни курс може се видети на: htttp://www.oanda.com/converter

ОСТАЛО

Нац. тел.код: +64.
Струја је напона 230/240 V, AC 50 Hz. Потребни адаптери за све апарате. За преносиве персоналне рачунаре потребан је утикач RJ45 за компјутер и адаптер са 2 или 3 утичнице за струју.
Нови Зеланд је туристичка земља. Због попуњености капацитета у популарним туристичким дестинацијама током целе године, препорука је да се резервација смештаја изврши преко интернета, или телефоном. За преглед и резервацију смештаја посетити сајт: http://www.newzealand.com/travel/i-sites/i-sites_home.cfm
Клима на Северном острву је суптропска, са температурама које се током лета (децембар, јануар, фебруар) крећу између 20-30 степени, а током зиме (јун, јул, август) између 10 и 15 степени. На Јужном острву је хладније, са температурама испод 5 степени у зимском периоду, клима је променљива, у зависности од близине морског или планинског појаса.

Важни контакти

- Ватрогасци: 111
- Хитна медицинска помоћ: 111
- Полиција: 111
Савет: приликом пријаве кривичног дела увек узмите полицијски извештај.


(Последње ажурирано уторак, 20. август 2019.)