gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Папуа Нова Гвинеја
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За визе и информације потребно је обратити се представништву Папуе Нове Гвинеје у Лондону. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

БЕЗБЕДНОСТ

Препоручује се висока доза опрезности при путовању у Папуа Нову Гвинеју, због велике стопе криминала, укључујући и организовани криминал, посебно у престоници Порт Морезби и другим градовима провинције Хајланд, као и ван урбаних насеља. Страни посетиоци су посебно угрожени услед низа забележених случајева физичког насиља, оружаног отимања возила и имовине. Честе су појаве етничких сукоба, које могу прерасти у опште немире у ширим подручјима.
У Папуи Новој Гвинеји постоје активни вулкани. Ерупције се јављају посебно око места Рабол, Бугенвил, Вест Њу Британ и острва Манам, a 4. јануара 2018. године активирао се и вулкан на острву Кадовар, код Вевака. Пепео од вулкана у региону Рабол повремено омета летове на аеродрому Кокопо. Због лошег терена, екстремних временских услова и стања неких забачених аеродрома, летење авионом представља додатну опасност по безбедност (од 2000. године на Папуи Новој Гвинеји се догодило преко 20 авионских несрећа).
Корисни линкови:
• Pacific Tsunami Warning Center - http://ptwc.weather.gov/index.php?region=l
• Global Disaster Alert and Coordination System - http://gdacs.org  ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА:

Поред распрострањене туберкулозе и маларије, у Папуи Новој Гвинеји су регистровани Зика вирус и друге болести које преносе комарци, као и висока стопа ХИВ позитивних особа.
Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације www.who.int


Важни контакти :

- Ватрогасци: 110
- Хитна медицинска помоћ: 111
- Полиција: 000
Савет: приликом пријаве кривичног дела увек узмите полицијски извештај.


(Последње ажурирано понедељак, 11. јун 2018.)