gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Fidzi
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza međutim zahteva se da PL traje duže od tri meseca po napuštanju Fidzija

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

U noći 10. aprila 2018. godine, snažan ciklon pogodio je Fidzi, izazvavši ozbiljnu štetu, pre svega na ostrvu Kadavu. Na južnom delu ostrva uništene su kuće i brodovi, dok je oko 6.000 ljudi sklonjeno u evakuacione centre. Ciklon je izazvao poplave i u zapadnom delu ostrva Viti Levu. Nacionalna kancelarija za upravljanje katastrofama savetuje ljude da se uzdrže od vraćanja u poplavljene delove zemlje. Preporučuje se posedovanje sveobuhvatnog putnog osiguranja, jer cena zdravstvenih usluga može biti veoma visoka.

BEZBEDNOST

Savetuje se uobičajena doza opreznosti, zbog rizika od prirodnih nepogoda u sezoni ciklona (novembar-april), bolesti koje se prenose ubodom komarca, fizičkog nasilja uz upotrebu vatrenog oružja, čestih krađa, kako na glavnim aerodromima u Nadi i Nasuri, tako i na ulicama, hotelima i u restoranima. Noćna vožnja na Fidziju može biti opasna zbog nedovoljne ulične rasvete, lutajućih životinja i lošeg kvaliteta puteva.
Korisni linkovi:
• Pacific Tsunami Warning Center - http://ptwc.weather.gov/index.php?region=l
• Global Disaster Alert and Coordination System - http://gdacs.org/ .

Zdravstvena situacija

Na Fidziju su česte epidemije bolesti koje prenose komarci, uključujući denga grozpicu. Ministarstvo zdravlja i medicinskih usluga Fidzija je 21. marta 2018. godine proglasilo epidemiju meningokokne bolesti, koja može imati fatalne posledice, zbog čega se savetuje obavezno konsultovanje lekara ukoliko se pojave simptomi poput visoke temperature, osetljivosti na svetlo i mučnine.
Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int.

Važni kontakti

- Nacionalne vanredne situacije: 911
- Vatrogasci i hitna pomoć: 911
- Policija: 917
Savet: Osiguravajuća kuća kod koje imate ugovoreno putno osiguranje bi trebalo da ima broj telefona dostupan 24 časa za hitne pozive.