gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Авганистан
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Добијање визе на аеродрому у Авганистану или граничним прелазима није могуће, те је обавезно претходно прибављање визе у дипломатско-конзуларним представништвима Авганистана.
Информације о типовима виза, документацији потребној за подношење захтева за издавање визе, важним прописима који се тичу боравка у Авганистану, увоза и извоза предмета, животиња и сл, као и листа дипломатско-конзуларних представништава Авганистана у свету, доступне су на интернет презентацији Министарства спољних послова Авганистана: http://mfa.gov.af/en/page/consular-affairs/visa-information
 


БЕЗБЕДНОСТ

Авганистан представља подручје са изузетно високим степеном угрожености личне безбедности. Готово свакодневно су присутни различити акти насиља који често имају за крајњи циљ наношење повреда или убиства страних држављана. Неопходно је стриктно се придржавати безбедносних правила са којима стране држављане упознавају организације за које су они ангажовани и која, између осталог, подразумевају инструкције везано за кретање, транспорт, боравак, међусобну комуникацију и предузимање мера заштите страних држављана током њиховог боравка у Авганистану.

Авганистан је трусно подручје склоно земљотресима. У случају земљотреса потребно је пратити упутства локалних власти и понашати се у складу са њима.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Препоручују се вакцине против хепатитиса А, хепатитиса Б, тетануса, тифуса, полиомијелитиса или дечје парализе, рубеоле, јапанског енцефалитиса, менингитисa, беснила.
Предузимање превентивних мера заштите против болести које преносе комарци и одговарајућег опреза приликом конзумирања воде и хране је обавезно.


НОВАЦ

Новчана валута у Авганистану је авгани – AFN. Према важећем курсу у априлу 2018. године, један амерички долар вреди око 70 AFN. С обзиром да су банковни систем и платни промет у Авганистану слабо развијени, најпрактичније средство плаћања је готовина, при чему је из безбедносних разлога препоручљиво избегавати ношење веће количине новца са собом. Већина роба и услуга може да се плати у америчким доларима, који се за локалну валуту може заменити у банкама или од уличних продаваца.


ОСТАЛО

Авганистан одликује екстремно традиционална култура понашања, која се нарочито огледа у положају и ставу према женама. Контакт између мушкарца и жене који нису у међусобном сродству је генерално сведен на минимум. У таквим околностима стране жене, иако по важећим прописима нису у обавези, у свакодневном животу носе мараме преко главе, с обзиром да би у супротном привукле огромну пажњу локалних мушкараца и довеле себе у непријатну и потенцијално небезбедну ситуацију. У руралним подручјима би се појављивање жене без мараме сматрало скандалом. Избор гардеробе мора, такође, да буде прилагођен локалним приликама и подразумева одећу која покрива руке и ноге и ни у ком случају не би требало да оцртава линију тела. Руковање жене са мушкарцем се углавном не упражњава.


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)