gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Азербејџан
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 
УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Захтев за визу се може поднети у Амбасади Републике Азербејџан у Београду. За визу је потребно приложити следећа документа: попуњени захтев, пасош, копију пасоша, две фотографије формата за пасош, позивно писмо из Азербејџана, потврду уплате таксе за визу. Такса за визу за једно путовање износи 20,00 УСД, а за више путовања 350,00 УСД. Визе се издају за један или више улазака (до 90 дана), а транзитне визе (до 5 дана) издају се са једним или више улазака. Дужина боравка зависи од сврхе путовања. Уколико је у питању званична посета или пословно путовање, трајање боравка је до 180 дана. Када је сврха путовања запослење, школовање, лечење или приватна посета дужина боравка је до 90 дана. За путовања у спортске или културне сврхе, одређен је боравак до 60 дана, а за туристичка путовања до 30 дана.

Туристичка виза може се добити и преко овлашћених азербејџанских туристичких агенција или њихових иностраних партнера. Захтев за туристичку визу подноси се електронским путем. Уз захтев се достављају скениране странице пасоша и фотографије. Захтев за визу се разматра 15 радних дана. Виза је електронска, а улаз са овом визом је могућ на свим граничним прелазима. Такса за визу је 20,00 УСД.

Захтев за добијање туристичке визе (e-visа или „ASAN visa") може се поднети, од 10. јануара 2017. године, апликацијом на Портал www.evisa.gov.az. Рок важења туристичке "e-visa" је до 30 дана и предвиђена је за један улазак. Издаје се у року од три радна дана. Накнада за "e-visa" износи 20,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева, а плаћање се врши електронски, помоћу Visa и Mastercard платних картица. Неопходно је поседовати пасош са роком важења који мора бити најмање три месеца дужи од датума истека "e-visa". У случају губитка, "e-visа"се може поново штампати са Портала или е-mail.

Странци, када бораве у Републици Азербејџан дуже од 15 дана, обавезни су да свој боравак пријаве код Државне миграционе службе најкасније у року од три дана од дана преласка границе. Пријава боравка се врши лично (према месту становања), поштом или електронским путем (на: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Ова адреса електронске поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели). За лица која одседају у хотелу, пријаву боравка врши хотелска администрација. Уз пријаву се прилаже копија пасоша, а регистровани боравак не може бити дужи од периода на који је издата виза. Такса за регистрацију се не плаћа. Уколико странац у Азербејџану мења место боравка, свака промена мора да се пријави, у складу са наведеном процедуром..

У Републику Азербејџан, без плаћања царине, може се унети/изнети роба за личне потребе у вредности до 1.000 УСД, личне ствари, 125 гр икре, три литра алкохола и три бокса цигарета. Резиденти могу из Азербејџана изнети, декларисаних, 10.000 УСД, а нерезиденти 1.000 УСД, без прилагања доказа о пореклу.

 Посебне дозволе потребне су за биљке, живе животиње, сировине животињског порекла и кућне љубимце. Забрана, без изузетка, односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове, наркотике, штетне материје, као и материјале који пропагирају неморал, насиље и тероризам.

ТРАНСПОРТ

Постоје четири аеродрома у Републици Азербејџан: међународни аеродром „Хејдар Алијев" - Баку, аеродром Ганџа, аеродром Нахчиван и аеродром Габала. Аеродром „Хејдар Алијев" је најпрометнији аеродром, док су остали аеродроми мањи и са Бакуом и Москвом повезани са неколико линија.
Са међународног аеродрома „Хејдар Алијев" постоје директне везе до: Актауа, Анкаре, Ашхабада, Беча, Будимпеште, Дубаија, Истанбула, Кабула, Кијева, Лондона, Милана, Минска, Москве, Париза, Риге, Санкт Петербурга, Сочија, Ташкента, Тбилисија, Тел Авива, Техерана, Урумчија, Уфаме и Франкфурта. Највећи број директних летова је за Истанбул.
Због затворене границе са Јерменијом, није могућ саобраћај на копненим граничним прелазима у том делу.
Путеви су испод уобичајених техничких стандарда, али на прилазима великим градовима постоје боље саобраћајнице са три и четири траке.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација у Републици Азербејџан је стабилна. Нашим грађанима се не препоручује посета територији Нагорно Карабаха и околним окрузима, који су у саставу, али ван контроле Републике Азербејџан. Посете наведеним територијама, по било ком  основу, без изричите сагласности азербејџанских власти, представљају кршење закона Републике Азербејџан и биће санкционисане забраном уласка у Републику Азербејџан и суочавањем са одговарајућим правним процедурама.
Услед честог кршења примирја на линији контакта на Нагорно Карабаху, присутан је безбедносни ризик на тој територији.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Република Азербејџан има стабилну здравствену ситуацију. Не постоји потреба за  примањем вакцина пре уласка у земљу.

НОВАЦ

Национална валута је манат (AZN). 
Поједини хотели и продајна места прихватају платне картице, али је у пракси заступљеније плаћање готовим новцем.

ОСТАЛО

На територији земље нису јединствени климатски услови. Од постојећих 11 климатских зона, Република Азербејџан има 9. Клима варира од континенталне,суве и влажне (на крајњем југу) до суптропске на југоистоку земље.


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)