gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Бангладеш
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту веза није неопходна уколико не напушта међународну зону транзитног аеродрома у Бангладешу. У свим другим случајевима је неопходна

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Р. Србије који путују у Бангладеш потребно је да претходно прибаве одговарајућу визу у Амбасади Бангладеша у Риму (детаљне информације и контакт подаци доступни на веб адреси: https://www.bdembassyrome.it/home/ ). Приликом подношења захтева за визу потребно је затражити и информацију о важећим царинским правилима приликом уласка и изласка из земље.

Рок важења пасоша ради туристичког путовања и ради регулисања боравка је 6 месеци.

За путовање у Бангладеш није потребно поседовати полису здравственог осигурања, нити доказ о вакцинацији, изузев ако долазите из области захваћене жутом грозницом, што подразумева потребу поседовања потврде о вакцинацији против жуте грознице („жути картон"). Ово важи и у случају транзита кроз област у којој је проглашена епидемија жуте грознице или долазак у Бангладеш авионом из те области (уколико се процени да није ефикасно извршена дезинфекција). Путници који у наведеним околностима немају медицински серификат за жуту грозницу, биће задржани у карантину шест дана.


ТРАНСПОРТ

Железничка мрежа, иако покрива готово целу територију земље, има релативно стару инфраструктуру. Железнички саобраћај са генерално одвија споро, са честим застојима и закашњењима.
Друмски саобраћај у Бангладешу карактерише изузетно густ саобраћај, што је посебно изражено на путевима у градским зонама, где саобраћа велики број аутомобила, аутобуса, камиона, рикши, пешака. За управљање моторним возилом потребно је поседовање међународне возачке дозволе при чему се, услед специфичних саобраћајних услова, препоручује да се управљање возилом препусти локалним возачима. Приликом вожње ноћу треба бити нарочито пажљив, с обзиром да многа возила немају светла или возе са дугим светлима и тако отежавају саобраћај. Улична расвета је слабо развијена, како у сеоским тако и градским срединама.
Путовање речним и морским трајектима, уколико постоји потреба за коришћењем ових превозних средстава, захтева такође одговарајући опрез с обзиром да број путника често превазилази њихове капацитете, те стога постоји опасност од превртања или инцидената друге врсте, што је нарочито изражено за време религијских фестивала и других празника.


БЕЗБЕДНОСТ

Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Бангладеш, услед опасности од могућих терористичких напада, саветујемо додатне мере опреза. Постоје индиције да циљеви терористичких напада могу да буду места масовних окупљања, укључујући хотеле, ресторане и барове, туристичке локације, пијаце и тржне центре, које већином посећују туристи.
Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима. 
За помоћ и савете грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Њу Делхију на бројеве телефона: +9111 / 2687-36-61, +9111 / 2687-20-73 и путем мејла: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели  , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Штрајкови су честа појава током које треба избегавати велика окупљања и путовања. Повремено долази до насиља за значајније празнике и годишњице – 21. фебруар (Дан матерњег језика), 26. март (Дан независности), 14. април (Бенгалска Нова година), 16. децембар (Дан победе). Имајући у виду изнето, током боравка у Бангладешу потребно је бити на опрезу и редовно пратити информација преко локалних медија.
Климатске прилике у Бангладешу су суптропске са могућношћу појаве екстремних временских непогода попут циклона. У монсунском периоду, који је уобичајен од јуна до септембра, честе су обимне поплаве, што може да утиче на промену плана боравка, односно путовања. Бангладеш може да буде изложен опасности од цунамија. У оваквим ситуацијама, по издавању упозорења о опасности од стране Владе Бангладеша, потребно је пратити упутства која емитују локална средства јавног информисања и понашати се у складу са њима.
Потребно је водити рачуна о поштовању локалних обичаја и придржавати се истих.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Вакцинација није обавезна (изузев у горе наведеном случају жуте грознице) с тим што се пре доласка у Бангладеш често препоручује примање вакцина против хепатитиса А, хепатитиса Б, тифуса, беснила. Општа санитарна ситуација у Бангладешу је сложена и захтева високи опрез приликом конзумирања воде, хране и одржавања личне хигијене. Не препоручује се конзумирање воде са чесме него искључиво флаширане воде. Конзумирање хране купљене од уличних продаваца, такође, није препоручљиво због непостојања санитарне контроле. Храна која се једе би требало да буде термички обрађена, а у свежем облику само на местима која испуњавају потребне хигијенске услове. Неопходно је редовно, а нарочито пре јела, прати руке сапуном и водом или, уколико то није изводљиво, користити за то предвиђена дезинфикациона средства.
Посебан аспект здравствене ситуације у Бангладешу представљају опасности од болести које преносе комарци - маларије и денги грознице. Маларија је углавном ограничена на поједина рурална подручја, нарочито у области Читагонг, док је денги грозница честа појава како у сеоским тако и градским срединама, укључујући и Даку. Препоручује се предузимање превентивних мера, првенствено у виду коришћења крема против уједа комараца и ношења одговарајуће гардеробе са дугим рукавима и ногавицама приликом боравка напољу, односно заштита просторија приликом боравка у затвореном простору (затварање прозора који немају мреже за комарце, коришћење електричних апарата против комараца и сл.)


НОВАЦ

Новчана валута у Бангладешу је бангладежанска така – BDT (једна така садржи 100 паиса). Према важећем курсу у априлу 2018. године, један амерички долар вреди око 83 BDT, док један евро вреди око 102 BDT. У свим већим градовима у Бангладешу (Дака, Читагонг, Богра, Силет, Нарајанганџ, Кулна) постоје банкомати – АТМ (доступни углавном у филијалама "Standard Chartered Bank" и у неким већим хотелима).

Локална правила понашања и облачења налажу поштовање традиције, обичаја и важећих прописа у свим приликама и потребу да странац својим поступцима ни на који начин не увреди културу или религиозна уверења локалног становништва, посебно за време месеца Рамазана или приликом посете верским објектима. Кодекс облачења и жена и мушкараца подразумева једноставан стил одевања, прилагођен овдашњим, како културолошким, тако и климатским приликама.


(Последње ажурирано уторак, 24. април 2018.)