gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Индија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту веза није неопходна уколико не напушта међународну зону транзитног аеродрома у Индији. У свим другим случајевима је неопходна

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Р. Србије који путују у Индију одговарајућу визу требају прибављају у Амбасади Индије у Београду (потребне информације доступне су на интернет презентацији Амбасаде http://www.eoibelgrade.gov.in/ одељак Consular Services). Држављанима Р. Србије није омогућено прибављање визе, односно туристичке пропуснице, на аеродромима/граничним прелазима. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање до рока до ког важи виза, што важи и за подношење захтева за регулисање боравка.

Од 26.02.2016. године држављани Р. Србије могу да аплицирају за електронску туристичку визу, која се прибавља онлајн, односно формулар за визу и пропратна документа се подносе онлајн. Такође, плаћање и решавање захтева се врши онлајн. Информације о начину аплицирања, условима и дужини важења ове визе могу се пронаћи овде.
Правило да туристи који имају вишекратне туристичке визе морају да направе размак од најмање два месеца између два уласка у Индију укинуто је 2012. године. Према саопштењу Министарства унутрашњих послова Индије од 4. децембра 2012, ово правило остаје на снази само за држављане 7 земаља (Авганистан, Кина, Иран, Пакистан, Ирак, Судан, Бангладеш), странце који су пореклом из Пакистана и Бангладеша и апатриде, тако да држављани Р. Србије могу путовати у Индију без овог ограничења.
Путници који планирају боравак у Индији дужи од 180 дана морају у року од 14 дана од уласка у Индију да се региструју у канцеларијама Foreigners Regional Registration Office (FRRO) у Њу Делхију, Ахмедабаду, Амритсару, Бангалору, Каликуту, Ченају, Кочију, Мумбају, Гои, Хајдерабаду, Колкати, Лакнауу и Тривандруму, или у полицији (Superintendent of Police) у другим областима. У случају да путник пропусти да се региструје, могуће је да му буде одређена затворска казна, наплаћена новчана казна или онемогућен излазак из Индије док се не добије дозвола Министарства унутрашњих послова Индије за напуштање земље.
За улазак у Индију није потребно поседовати полису здравственог осигурања, нити доказ о вакцинацији, изузев ако држављани Р.Србије у Индију долазе из земаља Африке и Латинске Америке које улазе у тзв. ендемичну зону жуте грознице, када је потребно поседовање тзв. „жутог картона" односно потврде о вакцинацији против жуте грознице. Листа ових земаља доступна је на интернет презентацији www.immigrationindia.nic.in, секција Health Regulations.
ЗАБРАЊЕНО је уношење следећих артикала у Индију: ватрено оружје, наркотици и психоактивне супстанце, порнографски материјал, фалсификати, пиратска роба и роба којом се крше права интелектуалне својине, као и антиквитети.
Роба чији је увоз ОГРАНИЧЕН: муниција, живе птице и друге животиње (укључујући кућне љубимце), биљке и семе биљака, угрожене врсте биљака и животиња (живе и мртве), било каква роба са намером коришћења у комерцијалне сврхе, радио-предајници који нису одобрени за уобичајену употребу, злато и сребро (осим накита), индијска и стране валуте које прекорачују одобрене износе.   
Не постоји ограничење у погледу количине новца који се уноси у Индију. Међутим пријава вредности (Currency Declaration Form) је неопходна када се уноси 5.000 УСД или више у готовини, односно 10.000 УСД или више у готовини и/или вредносним папирима.
Уношење кућних љубимаца (пси, мачке, птице и сл.) је дозвољено путницима који се селе/враћају у Индију након две године непрекидног боравка у иностранству, при чему је могуће унети највише две животиње по путнику, уз поседовање одговарајуће ветеринарског сертификата о примљеним вакцинама, који је преведен на енглески језик.

ТРАНСПОРТ

Главни међународни аеродроми у Индији су Indira Gandhi International Airport – Њу Делхи, Chhatrapati Shivaji International Airport – Мумбај, Chennai International Airport (Meenambakkam Airport) - Ченај, Bengaluru International Airport (Devanahalli Airport) - Бангалор, Netaji Subhash Chandra Bose International Airport – Колката. Сви већи градови и туристички центри у Индији су добро повезани авио мрежом која покрива целу територију Индије.
Путна инфраструктура, укључујући како железнички, тако и другмски саобраћај, је и даље у развоју и подразумева честе застоје и кашњења, што се посебно односи на железницу.
У Индији се друмски саобраћај одвија левом страном (волан са десне стране). Имајући ово у виду, као и изузетно велики број возила и осталих учесника у саобраћају, управљање возилима у Индији се у много чему разликује од управљања возилима у европским земљама и захтева одговарајући период прилагођавања. За управљање возилом у Индији потребно је поседовање међународне возачке дозволе.
У свим градовима у Индији главна средства градског превоза су рикше (ауто и бицикл рикше) и такси. У већини ових возила не постоје таксиметри и цена превоза се договара са возачима. У главним градским центрима постоји и градски аутобуски превоз који, међутим, услед слабо развијеног система ознака, возила која су у лошем стању и непостојања утврђеног реда вожње, страни туристи ретко користе. Њу Делхи и Колката имају метро, који је означен као безбедно и практично средство превоза, нарочито с обзиром на велике раздаљине и огромне гужве у саобраћају које тако лакше савладати, те га стога користе и странци.

БЕЗБЕДНОСТ

Опасност од елементарних непогода у Индији је изражена у периоду летњих монсунских киша које периодично падају у интервалу од јуна/јула до септембра/октобра. Услед већих елементарних непогода изазваних монсунима, које највише погађају рурална подручја, формирају се кризне службе које на лицу места указују неопходну помоћ, односно врше евакуацију.
На територији Индије генерално не постоји отворена опасност од оружаних сукоба нити висок степен криминала.
У безбедносном погледу, посебну пажњу је потребно обратити приликом планирања путовања у Џаму и Кашмир (за које страни држављани требају да прибаве и посебну дозволу МИП Индије), као и у индијске савезне државе на истоку земље у којима је активан маоистички покрет (нарочито Чатисгар, Андра Прадеш, Џарканд, Западни Бенгал, Бихар). Упозорења о повећаној опасности од терористичких претњи повремено се издају у складу са проценама надлежних безбедносних служби, нарочито у градским центрима попут Делхија, Мумбаја, Бангалора, Хајдерабада и другим великим градовима. У овим ситуацијама потребно је пратити упутства која се емитују преко локалних средстава јавног информисања и понашати се у складу са њима.
Потребно је водити рачуна о поштовању локалних обичаја и придржавати се истих.
Север Индије је трусно подручје склоно земљотресима. У случају земљотреса потребно је пратити упутства локалних власти и понашати се у складу са њима.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Ниједна вакцина није обавезна, али се препоручује вакцинација против хепатитиса А и Б, тифуса и беснила. У целој Индији највећу опасност представљају болести које преносе комарци – маларија, денга грозница и чикунгуња, посебно у монсунском периоду (јуни – септембар). Препоручује се предузимање превентивних мера заштите против уједа комараца – употреба крема и стикера, ношење гардеробе са дугим рукавима и ногавицама, затварање прозора мрежама за комарце, коришћење електричних апарата против комараца и сл.

Врло озбиљан проблем у Индији, а посебно у Њу Делхију и широкој области око града, представља загађење ваздуха које је, крајем 2016. године, достигло драматичне размере. Узроци загађења ваздуха у виду дима, смога и отровних честица, су различити - огревно дрво, спаљивање биомасе, издувни гасови моторних возила, масовно спаљивање биљних остатака на пољопривредним површинама. Индекс квалитета ваздуха (AQI) се углавном креће између 200 и 400 (у време највећег загађења током новембра и децембра 2016. године достигао и 900), што званичне владине агенције описују као веома лоше стање, које може да изазове не само нелагодност у дисању код срчаних болесника, него и озбиљне респираторне болести, нарочито код људи са плућним и срчаним обољењима. Једина заштита на отвореном је ношење заштитних маски, које се могу набавити у апотекама и продавницама по ценама између 200 и 1.600 рупија (2-22 еура).

Општа санитарна ситуација у Индији је сложена и захтева високи опрез приликом конзумирања воде, хране и одржавања личне хигијене. Не препоручује се конзумирање воде са чесме него искључиво флаширане воде. Конзумирање хране купљене од уличних продаваца, такође, није препоручљиво због непостојања санитарне контроле. Храна која се једе би требало да буде термички обрађена, а у свежем облику само на местима која испуњавају потребне хигијенске услове. Неопходно је редовно, а нарочито пре јела, прати руке сапуном и водом или, уколико то није изводљиво, користити за то предвиђена дезинфикациона средства.

Најквалитетније здравствене услуге у Индији, у амбулантном окружењу које одговара европским приликама, пружају приватне здравствене установе. Неке од приватних поликлиника са високом репутацијом су „Мax Healthcare" у Њу Делхију и "Appolo Clinic" која има своје установе у свим великим градовима Индије.

НОВАЦ

Званична валута у Индији је индијски рупи (INR). Мењачнице постоје на већем броју градских локација, и примају евро, УСД, британску фунту и валуте главних азијских економија. Курс је најнеповољнији на долазним међународним аеродромима.

У Индији су 8. новембра 2016. године, у поступку демонетизације, повучене дотадашње новчанице од 500 и 1.000 рупија и замењене новим апоенима од 500 и 2.000 рупија. Плаћање међународним платним картицама функционише нормално у хотелима, ресторанима и продавницама.

Цене превоза, преноћишта, исхране у ресторанима и посета лекару варирају у зависности од места и квалитета услуге. Цена такси превоза у просеку износи око15 евра за осам сати вожње (до 80 км) са чекањима. Ручак у ресторану за једну особу, са пићем, износи од 10 до 15 евра, преноћиште у хотелу са четири звездице око 70 евра, док рутински лекарски преглед кошта од 20 до 25 евра.

ОСТАЛО

Приликом планирања путовања у Индију требало би имати у виду изузетно високе температуре, које се у периоду од почетка марта до краја октобра крећу у интервалу од око 35 до 45 степени Целзијуса, с тим што се у тзв. средњем појасу земље у којем се налази и главни град Њу Делхи, у периоду од априла до краја јуна температура готово не спушта испод 40 степени. Овоме треба прилагодити период боравка у Индији, избор смештаја који обавезно треба да буде климатизован и одговарајућу гардеробу. У погледу облачења, како жена тако и мушкараца, препоручује се једноставан стил одевања прилагођен овдашњим како културолошким, тако и климатским приликама. Као што је већ речено, жене треба да избегавају кратке одевне предмете, као и да се не крећу саме у вечерњим и посебно касним ноћним сатима.

(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)