gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Ирак
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна до 90 дана од дана уласка
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је визаУЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


За улазак у Ирак је потребна виза која се прибавља у Амбасади Р. Ирак у Београду. Такса за визу се наплаћује зависно од типа визе, а виза за један улаз-излаз износи 40 УСД, док би за визу са више улазака и излазака, тзв. мулти визу требало издвојити 100 УСД. Виза не представља гаранцију уласка у Ирак, пошто коначну одлуку доносе погранични органи. Приликом доласка у Ирак и напуштања територије те земље пасош мора бити важећи најмање шест месеци. По доласку у Ирак потребно је извршити пријаву у Одељењу за боравак и странце МУП Републике Ирак у насељу Карада (недалеко од Народног позоришта) у року од седам дана.
У случају боравка у Ираку дужем од 10 дана, обавезна је регистрација у полицији – боравишни печат у пасошу, (Residency Office), при чему је неопходно поднети доказ о разлогу продужења боравка, две фотографије пасошког формата и ХИВ тест. При напуштању Ирака, особе које су се регистровале (боравиле дуже од 10 дана), обавезне су да прибаве излазни печат, који даје иста полицијска управа, при чему се плаћају одређени трошкови (од 20 УСД до 200 УСД – зависно од типа визе, дужине боравка и др). Уколико се боравак у Ираку прекорачи незнатно више од 10 дана, и не добије се боравишни печат, при изласку се плаћа казна од оквирно 10 УСД (зависно од курса ирачког динара).
Да би путници који долазе преко региона Курдистан, аеродром Ербил, добили улазну визу од регионалних власти Курдистана, њихов позивар мора претходно да посети Одељење за странце МУП ирачког Курдистана ради давања гаранција, где ће му бити саопштене све потребне информације око уласка у Републику Ирак преко региона Курдистан. Саветујемо да се позивар обавезно информише преко званичног сајта МУП ирачког Курдистана evisa.moi.gov.krd о условима и документима потребним за улазак у ирачки Курдистан. Ова виза не важи за Ирак и са њом се не може путовати у друге делова Ирака. Препорука је да и у случају путовања у регион Курдистан, путници прибаве ирачку визу у Амбасади Р. Ирак у Београду.
Из Ирака је могуће изнети износ до 10.000 УСД, док унос није ограничен.

ТРАНСПОРТ

Због још увек актуелних сукоба, у Ирак тренутно није могуће ући преко граничних прелаза из Јордана и Сирије. Морским путем се улази преко луке Басра, али се препоручује долазак преко међународних аеродрома: Багдад, Ербил и Басра. Поред домаћег Iraqi Airways oд страних авио компанија за Ирак за сада лете Turkish Airways, Jordanian Airways и неке мање приватне компаније из региона. Цена карте је висока због ратног осигурања.
Иако Ирак има релативно развијену путну мрежу, не препоручује се путовање по Ираку. Уколико је неопходно, путовање би требало организовати дању уз пуно обезбеђење и заштиту, а превоз мора бити блиндираним возилом.

БЕЗБЕДНОСТ

С обзиром на непредвидиву безбедносну ситуацију у земљи, нашим грађанима се препоручује да се уздрже од путовања у Ирак. Држављанима Републике Србије који се већ налазе у Ираку, препоручује се да буду у сталној комуникацији са Амбасадом Републике Србије у Ираку, као и да се придржавају безбедносних упутстава. Строго је забрањено странцима самостално кретање по Багдаду и Ираку, осим у пратњи домаћина и без дужег задржавања на јавним и прометним местима, услед пораста броја киднапованих лица.

Безбедносна ситуација након 2013. године

Oд почетка 2013. године, неповољна безбедносна ситуација се додатно погоршавала. Терористичке акције су обимније, јаче и односе cвe више цивилних жртава. Напади се изводе свакодневно, на местима која раније нису била мете, као што су кафићи, ресторани, играонице, спортска борилишта, пa чак u школска дворишта. Страни држављани и њихова имовина, ирачки државни службеници и објекти су и даље циљеви терориста.
Киднаповање, подметање разних експлозивних направа на и уз саобраћајнице, при чему се користе разноразна средства (пластичне кесе, кутије, лименке, мртве животиње итд), напади на хотеле и возила у пролазу, снајперско дејство итд, и даље су присутни и свакодневно се дешавају.

Због лоше безбедносне ситуације нема туристичких посета. Постоји само верски туризам који се огледа у посетама шиита из Ирана светим местима у Ираку.

За оне који долазе у Багдад, препоручује се да домаћин, уколико је у могућности, обезбеди смештај у тзв. Зеленој зони, или у хотелу на Аеродрому Багдад, где се цене крећу око 200 УСД. Превоз и кретање је могуће само уз пуно обезбеђење професионалних организација и одговарајућим колима.
Цена ангажовања обезбеђења се креће до 1000 УСД по дану.

Регион Курдистан је релативно безбедан, али се ни ту не препоручује самостално кретање и кретање изван познате средине.
Препорука држављанима Србије је дa пре или непосредно пo доласку у Ирак, контактирају Амбасаду и упознају је са циљем и планом посете paди добијања потребних информација и сугестија.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Не постоји адекватна здравствена заштита. Број лекара је јако мали и болнице су лоше опремљене. ХИВ позитивним лицима није дозвољен улазак у Ирак и у случају дужег боравка неопходна је донети ХИВ тест потврду.

НОВАЦ

У Ираку се, као средства плаћања, користи ирачки динар и амерички долар. Почетком априла 2018. године, 1 УСД износио је 1.193 ирачких динара.
Банкарски систем је у процесу обнове, банке углавном користе УСД. Плаћање картицама није могуће.

ОСТАЛО

Не постоје ограничења у вези са одевањам и конзумирањем алкохола. Алкохол се не точи у државним хотелима, а у приватним зависно од власника. Не препоручује се унос алкохолних пића приликом путовања у Р. Ирак.
Верски туризам, (Шитска света места у Ираку), је јако развијен. Масовне су посете Шиита из региона упркос бројним терористичким нападима и жртвама међу ходочасницима.

(Последње ажурирано четвртак, 26. децембар 2019.)