gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Иран
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза је потребна
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

У настојању да привуче што више страних туриста, иранска влада је донела одлуку 3. јула 2016. године о издавању туристичких виза на аеродромима, за боравак до 3 месеца. Визе ће се издавати на 9 највећих аеродрома (Техеран, Шираз, Исфахан, Машад, Табриз, Бандар Абас, Ларистан и острва Киш и Кешам).

За улазак у Иран потребно је поседовати важећу иранску визу која се добија у Амбасади Ирана у Београду. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, што важи и за регулисање боравка. Напомињемо да се путницима који у пасошу имају визу Израела забрањује улазак у Иран.

У настојању да привуче што више страних туриста, иранска влада је донела одлуку да се постојећи пропис о добијању виза на иранским аеродромима за боравак до 15 дана, прошири на 30 дана, уз могућност продужења до 15 дана. Овакве врсте виза могу се добити више пута у току године. Наведено се односи само на туристе, док новинари и пословни људи, као и носиоци дипломатских и службених пасоша који долазе на рад у Иран, морају претходно да прибаве визе у иранским ДКП. Одлуком су обухваћени држављани 58 земаља, укључујући и земље из бивше Југославије.

Туристичке визе могу се добити на граничним прелазима на следећим аеродромима: Техеран, Исфахан, Машад, Шираз, Табриз, Бандар Абас и Киш.

Уколико особа долази у Иран индивидуално, а не у оквиру туристичке групе  у организацији агенције, потребно је да поседује позивно писмо (гаранцију) из Ирана.  Поседовање  потребне документације није гаранција да ће се виза добити (у највећем броју случајева се добија), јер ирански погранични органи имају дискреционо право да одбију издавање визе.

Странци који бораве на раду у Ирану, приликом напуштања те земље морају да прибаве излазну визу која се добија пошто се Уреду полиције за странце достави потврда надлежних иранских органа да су измирене све пореске обавезе.
Приликом уласка у Иран, страни држављани су дужни да пријаве износ страног новца већи од 5000 УСД. У супротном, ризикују заплену новца од стране царинских органа приликом изласка из земље.
Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања. Уколико путник долази из подручја зараженог жутом грозницом, неопходно имати потврду, тзв. „жути картон."

Не постоји обавеза поседовања одређене количине средстава по дану боравка.

При уласку у Иран, страни држављани су дужни да пријаве износ страног новца који уносе у Иран јер у супротном, ризикују заплену новца од стране царинских органа.

Дозвољен је унос цигарета и парфема у „разумним количинама" за личну употребу, као и поклона у вредности до 80 УСД.

Дозвољен је унос кућних љубимаца, осим паса, уз поседовање Међународне ветеринарске потврде, са наведеним примљеним вакцинама. Потврда не сме бити старија од 14 дана пре путовања. Животиња мора бити вакцинисана  против беснила, најмање 30 дана пре доласка у Иран.

Забрањен је унос оружја, алкохола, наркотика, порнографског материјала, видео и аудио материјала, свињског меса, коцкарских предмета као и материјала који негативно третирају Иран. Казна за кријумчарење наркотика може бити драстична (смртна казна). При изласку из Ирана, путници могу изнети: један ручно ткани тепих у величини до највише 12 м2, предмете од сребра, без драгог камења, до 3кг; предмете од злата, без драгог камења, до 150 грама; 10 кг пистаћа, те највише 200 гр шафрана. Забрањено је износити антиквитете, оригинална уметничка дела, књиге писане руком, литографије, калиграфска дела, минијатурне уметничке предмете, као и антички ковани новац.

ТРАНСПОРТ

Иран, као значајна транзитна земља Блиског истока велике територије, има развијену саобраћајну инфраструктуру
Авио саобраћај, са бројном мрежом међународних и локалних аеродрома, представља најзначајнији вид превоза путника, али, имајући у виду санкције неких земаља на увоз нових авиона али и резервних делова за старе авионе, последњих година су учестале авио несреће цивилних и војних авиона, посебно руске производње, због чега путници избегавају путовање овим летелицама. Цена повратне авио карте на домаћим дестинацијама кошта од 50 до 70 УСД.
Најважније поморске луке су Корамшар и Бандар Абас у Персијском заливу и Ношахр и Анзали на Каспијском мору.
Мрежа унутрашњег железничког саобраћаја је развијена, а Иран је повезан пругама са Турском на западу а од недавно и Пакистаном на истоку (државна железница - „Raja Trains", www.rajatrains.com). Путовање возом из Истанбула до Ирана траје 69 сати.
Друмски саобраћај је такође развијен, главни путеви су солидног квалитета, међутим, услед неприлагођене вожње, некоришћења сигнализације, као и великог броја аутомобила, посебно старијих, те бројних малих мотоцикала, у Ирану годишње погине око 30.000 људи, што је највећа стопа у свету.
Литар обичног бензина кошта око 0,3 евра, литар безоловног супер горива је око 0,40 евра, док се дизел гориво још не користи за приватне аутомобиле.
При уласку у Иран, потребно је поседовати осигурање возила (carnet de passage) и међународну возачку дозволу (пожељно, са преводом на персијски језик). Могуће је изнајмити возило по приближној цени од 45 еура по дану.
У широкој употреби и по релативно повољним ценама су бројна такси возила-мини аутобуси, како унутар градова, тако и између градова.
Најважнији саобраћајни прекршаји са санкцијама (приближни износи: за неношење безбедносног појаса и коришћење мобилног телефона – по 5 евра; по 15 евра за - прелазак преко црвеног светла; забрањено претицање, брзу вожњу, вожњу једносмерном улицом, вожњу рестриктивном зоном).

БЕЗБЕДНОСТ

Услед погоршане безбедносне ситуације не препоручују се туристичке посете иранској југоисточној провинцији Систан-Балуџистан.
Туристима из Србије, приликом посете Ирану, препоручује се да посебно обрате пажњу на лична документа и новац, услед учесталих појава разбојништва и крађа. С обзиром да су регистровани напади и телесно повређивање жена које нису поштовале исламски кодекс облачења, препоручује се строго поштовање исламског правила облачења, како би се избегле непријатности. 
Oпшта безбедносна ситуација у Ирану је под контролом, осим граничних подручја према Авганистану, Пакистану и Ираку, где је у принципу забрањен боравак странцима због оружаних сукоба са кријумчарима наркотика и етничким сепаратистичким групама и где се повремено дешавају отмице страних држављана.
У градовима, посебно већим туристичким центрима, не постоје већи безбедносни ризици, осим уобичајених ризика од крађе, те се због тога саветује ношење мање количине новца и поседовање најмање две копије путне исправе.
Не искључује се могућност погоршања безбедносне ситуације., па се туристима препоручује опрез, праћење вести о безбедносној ситуацији у земљи и региону, поштовање упутстава локалних власти, избегавање већих окупљања, те избегавање путовања у подручја у близини границе са Авганистаном, Пакистаном и Ираком.
Новинарима и фоторепортерима се не препоручује да путују Иран ради извештавања ако нису предходно добили сагласност од надлежних иранских органа. Посебно се не препоручује да се без претходно добијене дозволе надлежних иранских власти извештава у време председничких, парламентарних и локалних избора, као ни у време одржавања великих међународних скупова.
У погледу ризика од елементарних непогода, напомињемо да се Иран налази на једном од најтруснијих подручја са свакодневним потресима, те се због тога саветује посебан опрез. Контакт телефони надлежних националних хитних служби: Полиција: 110, Хитна помоћ: 125, Ватрогасна служба: 115.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Осим повремених кризних ситуација, као што је почетком 2008. био случај са „птичјим грипом" који је у мањој мери захватио и Иран, здравствена ситуација у Ирану је брижљиво контролисана у великим градским центрима. У мање насељеним подручјима постоје већи ризици од заразних болести проузрокованим лошим санитарним условима, а као један од могућих узрока преноса заразних болести је и велики број ходочасника који сваке године посете Ирак и Саудију Арабију, као и страни држављани који долазе на ходочашће у Иран.
У погледу општих превентивних мера, препоручује се стриктно поштовање хигијене руку, посебно у мањим градским центрима и слабије насељеним крајевима, а нарочито у јужним крајевима Ирана где током летњих месеци владају велике врућине. Коришћење воде из јавних водовних система је махом безбедно, иако се за пиће масовно користе и бројне минералне воде домаће производње. Воће и поврће треба дезинфиковати пре употребе; због високих температура бити опрезан са млечним производима, а месо добро термички обрадити пре употребе.
Ваздух у Техерану је веома загађен, нарочито током зимских месеци, о чему би требало да воде рачуна лица са респираторним проблемима и срчани болесници.
Контакти здравствених установа које пружају квалитетне услуге: Tehran University of Medical Siences, Tel: [98] (21) 889 53001, E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ,http://medicine.tums.ac.ir/en/; Day General Hospital, Vali Asr Avenue,Tavanir,Tehran,Tel:[98](21)8797111; Iamat Center, Physicians, Building 7th Floor,KeshvarzBoulevard,Tehran,Tel:[98](21)655128; Ван Техерана: Esfahan, Alzahra Hospital, Darvazeh Shiraz, Hezar Jarib Avenue, Tel: [98] 311692180; Chamran Hosptial (cardiology), Bozorgmehr bridge, 2nd Moshtagh Avenue, Tel:[98]311600961/5; Shiraz: Dena Hospital, Zargari Cross, Sattarkhan Square, Tel: [98] 71 162 8041/2

НОВАЦ

Локална валута је ријал. Због санкција и високе инфлације курс ријала је подложан великим осцилацијама. Због практичних разлога, у Ирану се цене означавају и у томанима (1 томан-10 ријала). Не постоји могућност коришћења платних картица, како наших, тако и међународних.

Промена новца се врши искључиво у мењачницама, јер банке и поште не пружају ове услуге. Ни у ком случају не мењати новац на улици.
Домаћу валуту могуће је заменити за страну ефективу до износа од 5.000 долара и то под условом поседовања важеће путне исправе и авионске карте.
Цена превоза у метроу је 0,013 евра; такси превоз кошта око 4 евра (5км), литар безнина кошта 0,3 евра, а литар безоловног 0,4 евра.
У зависности од дела града у Техерану, цена оброка у ресторану се креће од 08 до 20 евра; цена преноћишта се креће од 30 до 120 евра, док се основна лекарска услуга за странца креће од 10 евра до 50 евра (поправка зуба, рендген, и др.). Иран је солидно снабдевен како домаћим, тако и страним лековима.

ОСТАЛО

Иран је исламска земља у којој важе стриктни закони исламског права. Напомињемо да је препоручљиво облачити се скромно – за мушкарце није препоручљиво носити кратке панталоне, нити мајице без рукава, док за жене важе посебна правила - обавезно ношење мараме која покрива косу, одећа мора покривати руке до прстију, као и ноге до стопала; не препоручује се упадљива шминка као ни лакирање ноктију.
Забрањено је руковање са женама. Контакти са муслиманским женама су строго забрањени. Током муслиманског празника Рамазана-поста, није дозвољено јести, пити, нити пушити цигарете на јавним местима.
У метроу постоје посебни вагони за жене, а у аутобусима одвојени делови. Потребно је бити обазрив приликом фотографисања. Није дозвољено сликати војне и државне објекте, нити у њиховој близини.
За држављане Србије напомињемо да, према нашим незваничним информацијама, постоји могућност употребе мобилне мреже са позивним бројем 064.
Контакти туристичких организација су: http://www.itto.org/, http://www.irpedia.com, http://www.ichto.ir/.

(Последње ажурирано четвртак, 25. октобар 2018.)