gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Иран
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза је потребна
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


Иран има више врста виза – индивидуалне и путничке (туристичке), пословне за компаније, путничке и туристичке за агенције и владине организације, путничке с позивним писмом. Све ове визе се издају електронски, односно онлајн. Упутства о издавању ових виза налазе се на сајту Амбасаде Ирана у Београду, на коме је прецизно наведено за коју врсту виза је потребно имати одређена документа. Поред тога, визе могу да се добију и на међународним аеродромима у Ирану, али за то је потребно поступити у складу са инструкцијом са сајта Амбасаде Ирана и то најмање два дана пре путовања. Зато саветујемо свим путницима за Иран да ради сваке сигурности прибаве визу од Амбасаде Ирана у Београду, како евентуално не би имали проблема у случају да визу желе да добију на једном од иранских међународних аеродрома. Сајт Амбасаде Ирана у Београду је https://serbia.mfa.gov.ir/en
Да би се аплицирало за визу, потребно је имати пасош који важи више од 6 месеци. Напомињемо да се путницима који у пасошу имају визу Израела забрањује улазак у Иран.
Странци који бораве на раду у Ирану, приликом напуштања те земље морају да прибаве излазну визу која се добија пошто се Уреду полиције за странце достави потврда надлежних иранских органа да су измирене све пореске обавезе.
Приликом уласка у Иран, страни држављани су дужни да пријаве износ страног новца већи од 5000 УСД. У супротном, ризикују заплену новца од стране царинских органа приликом изласка из земље.
Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања. Уколико путник долази из подручја зараженог жутом грозницом, неопходно имати потврду, тзв. „жути картон."
Не постоји обавеза поседовања одређене количине средстава по дану боравка.
Дозвољен је унос цигарета и парфема у „разумним количинама" за личну употребу, као и поклона у вредности до 80 УСД.
Дозвољен је унос кућних љубимаца, осим паса, уз поседовање Међународне ветеринарске потврде, са наведеним примљеним вакцинама. Потврда не сме бити старија од 14 дана пре путовања. Кућни љубимац мора бити вакцинисан против беснила, најмање 30 дана пре доласка у Иран.
Забрањен је унос оружја, алкохола, наркотика, порнографског материјала, видео и аудио материјала, свињског меса, коцкарских предмета као и материјала који негативно третирају Иран. Казна за кријумчарење наркотика може бити драстична (смртна казна). При изласку из Ирана, путници могу изнети: један ручно ткани тепих у величини до највише 12 м2, предмете од сребра, без драгог камења, до 3кг; предмете од злата, без драгог камења, до 150 грама; 10 кг пистаћа, те највише 200 гр шафрана. Забрањено је износити антиквитете, оригинална уметничка дела, књиге писане руком, литографије, калиграфска дела, минијатурне уметничке предмете, као и антички ковани новац.

ТРАНСПОРТ

Иран, као значајна транзитна земља Блиског истока велике територије, има развијену саобраћајнуинфраструктуру Авио саобраћај, са бројном мрежом међународних и локалних аеродрома, представља најзначајнији вид превоза путника, али, имајући у виду санкције неких земаља на увоз нових авиона али и резервних делова за старе авионе, последњих година су учестале авио несреће цивилних и војних авиона, посебно руске производње, због чега путници избегавају путовање овим летелицама. Цена повратне авио карте на домаћим дестинацијама кошта од 50 до 70 УСД.

Најважнија поморска лука је Бандар Абас у Персијском заливу и Ношахр и Анзали на Каспијском мору. Мрежа унутрашњег железничког саобраћаја је развијена, а Иран је повезан пругама са Турском на западу и Пакистаном на истоку. Друмски саобраћај је такође развијен, главни путеви су солидног квалитета, међутим, услед неприлагођене вожње, некоришћења сигнализације, као и великог броја аутомобила, посебно старијих, те бројних малих мотоцикала, у Ирану годишње погине око 30.000 људи, што је једна од највећих стопа у свету.

При уласку у Иран, потребно је поседовати осигурање возила (carnet de passage) и међународну возачку дозволу (пожељно, са преводом на персијски језик). Могуће је изнајмити возило по приближној цени од 45 еура по дану.
У широкој употреби и по релативно повољним ценама су бројна такси возила-мини аутобуси, како унутар градова, тако и између градова.

Најчешћи саобраћајни прекршаји са приближним износом казни: за неношење безбедносног појаса и коришћење мобилног телефона – по 5 евра; по 15 евра за - прелазак преко црвеног светла; забрањено претицање, брзу вожњу, вожњу једносмерном улицом, вожњу рестриктивном зоном.

БЕЗБЕДНОСТ

Држављанима Р. Србије који намеравају да путују у Иран се препоручује да се претходно информишу о безбедносној ситуацији у датој земљи и региону. У ту сврху се саветује да се контактира директно и Амбасада Р. Србије у Техерану. Држављанима Р. Србије који су већ у Ирану се саветује да се строго придржавају безбедносних упутстава и да обавезно буду у контакту са Амбасадом.
Адреса Амбасаде Републике Србије у Техерану је: Sahrak E Qouds, North Falamak Street, 4th Alley, Building No 3, P.O. Box 19858, ТЕХЕРАН, ИРАН.
Број телефона Амбасаде је: + 982188091529, факса: + 982188578291, е-мејл адреса: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб-сајт: http://www.tehran.mfa.gov.rs

Туристима из Србије, приликом посете Ирану, препоручује се да посебно обрате пажњу на лична документа, новац и мобилне телефоне, нарочито на базарима и у већим гужвама. Препорука је да се поштују исламски кодекси облачења за жене, мада то више није тако стриктно и строго као раније. За мушкарце не постоје забране у облачењу, сем што не треба користити кратке панталоне, сем на острвима где је то уобичајено.

Oпшта безбедносна ситуација у Ирану је под контролом на читавој територији земље. У градовима, посебно већим туристичким центрима, не постоје безбедносни ризици другачији од оних који постоје у другим светским градовима. Препоручује се да се не носе путна документа већ само њихове копије, док је безбедније да путна документа остану у хотелу. У хотелским собама нема крађа, јер је све под видео надзором.
Не треба се укључивати у већа окупљања, посебно ако су у питању нека протестна окупљања, зато што сваки странац који се нађе на таквом месту може да буде оптужен за учешће у протестима.

Новинарима и фоторепортерима се не препоручује да путују у Иран ради извештавања ако нису предходно добили сагласност од надлежних иранских органа. Посебно се не препоручује да користе камере и друге апарате за снимање ако за то немају дозволу домаћина, те ако са њима у пратњи није и домаћин.
У погледу ризика од елементарних непогода, напомињемо да се Иран налази на једном од најтруснијих подручја са честим потресима, те се због тога саветује опрез. Контакт телефони надлежних националних хитних служби: Полиција: 110, Хитна помоћ: 125, Ватрогасна служба 115.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Медицинске услуге су на високом нивоу и у свако доба је могуће потражити помоћ лекара или набавити неропходне лекове. Велики број здравствених установа и апотека ради 24 сата. Више од десет година нису забележене појаве масовних заразних болести. У погледу општих превентивних мера, препоручује се стриктно поштовање хигијене руку, као и употреба флаширане пијаће воде, мада се користи и вода из водовода.
Воће и поврће треба опрати пре употребе, као што је то свуда уобичајено. Исто важи и за остале животне намирнице. Санитарни квалитет животних намирница у већим маркетима је изузетно добар. Ваздух у Техерану је веома загађен, нарочито током зимских месеци, о чему би требало да воде рачуна лица са респираторним проблемима и срчани болесници. Због тога се често обуставља настава у школама.

Контакти здравствених установа које пружају квалитетне услуге:
Tehran University of Medical Siences, Tel: [98] (21) 889 53001, E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , http://medicine.tums.ac.ir/en/;
Day General Hospital, Vali Asr Avenue, Tavanir, Tehran,Tel:[98](21)8797111;
Iamat Center, Physicians, Building 7th Floor, Keshvarz Boulevard, Tehran, Tel:[98 (21)655128;
Ван Техерана: Esfahan, Alzahra Hospital, Darvazeh Shiraz, Hezar Jarib Avenue, Tel: [98] 311692180;
Chamran Hosptial (cardiology), Bozorgmehr bridge, 2nd Moshtagh Avenue, Tel:[98]311600961/5;
Shiraz: Dena Hospital, Zargari Cross, Sattarkhan Square, Tel: [98] 71 162 8041/2

НОВАЦ

Локална валута је ријал. Курс се након увођења америчких санкција променио, домаћа валута је три пута слабија него раније. Цене се исказују и у ријалима (званична валута) и у томанима, које домаће становништво чешће користи приликом новчаних трансакција (1 томан-10 ријала). Не постоји могућност коришћења страних платних картица.

Промена новца се врши искључиво у мењачницама, ризично је новац мењати на улици. За промену новца у мењачници углавном ће тражити путну исправу, али није правило. Новац може да се мења и у хотелима у којима се одседа.

Цена превоза у метроу је 0.013 еура; такси превоз кошта око 4 евра (5км), али постоји много јефтинији снап такси који се позива преко телефонске апликације. У зависности од дела града у Техерану, цена оброка у ресторану се креће од 5 до 50 евра; цена преноћишта се креће од 30 до 250 евра, док се основна лекарска услуга за странца креће од 50 до 150 евра (поправка зуба, рендген, и др.). Иран је снабдевен како домаћим, тако и страним лековима.

ВАЖЕЊЕ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА

У Ирану важе међународне возачке дозволе. Могуће је у складу са постојећим прописима на основу националне добити иранску возачку дозволу, а национална се прихвата у периоду од 6 месеци од уласка у Иран.

ОСТАЛО

Иран је исламска земља у којој важе стриктни закони исламског права. Жена мора имати покривену главу, али не мора да читава коса буде покривена. Жене не носе кратке рукаве, већ обавезно мантиле, зими зимске, а лети летње. Шминка се слободно користи, укључујући и лакирање ноктију. Кодекс понашања забрањује руковање са женама, али се то данас спроводи само у институцијама, док се на другим местима мушкарци и жене слободно здраве. Током месеца Рамазана-поста, није дозвољено јести, пити, нити пушити на јавним местима, али постоје бројни хотели у којима је све то дозвољено. Дозвољено је и у случају да се особа налази на путу.
У метроу постоје посебни вагони за жене, а у аутобусима одвојени делови.
Потребно је бити обазрив приликом фотографисања. Није дозвољено сликати војне и државне објекте, нити бити у њиховој близини.
За држављане Србије напомињемо да постоји могућност употребе мобилне мреже са позивним бројем 064.

(Последње ажурирано петак, 03. април 2020.)