gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Јапан
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана за носиоце биометријских пасоша
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана за носиоце биометријских пасоша
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 01. маја 2011. године, држављанима Србије, носиоцима биометријских пасоша, није потребна виза за улазак и боравак у Јапану до 90 дана. Укидање виза се не односи на улазак и боравак ради запошљавања или бављења професионалном или неком другом делатношћу (укључујући забавну делатност и спорт у циљу обезбеђења зараде), а захтев за добијање визе за дужи боравак подноси се преко Конзуларног одељења у Амбасади Јапана у Београду: http://www.yu.emb-japan.go.jp/itpr_sr/vize.html.
Сви страни држављани дужни су да пре уласка у Јапан (најчешће већ у авиону) попуне имиграциони формулар у коме је потребно навести основне податке о путнику, броју лета и дестинацији из које се путује у Јапан. Такође, неопходно је навести и адресу боравка у Јапану, и пријавити унос роба које подлежу царињењу, уколико постоји.
Поседовање полисе здравственог осигурања није обавезно, као ни потврде о вакцинацији.
Не постоји ограничење на износ новчаних средстава, која се уносе и износе из Јапана, с тим што се сума, која одговара износу преко 1,000,000 у јапанским јенима, мора пријавити надлежним органима на граничном прелазу.
Без обавезе плаћања царине, у Јапан је могуће унети три боце алкохолног пића, 400 цигарета (два бокса), 100 цигарилоса, 500г друге врсте дувана и 60мл парфема.
Биљке и животиње које се увозе морају бити подвргнуте карантинској инспекцији пре царинског прегледа.
Детаљније информације су доступне преко Амбасаде Јапана у Београду или на веб сајту Царине Јапана: http://www.customs.go.jp/english/summary/passenger.htm
Уношење ватреног оружја и муниције, наркотика, материјала порнографског и опасног садржаја, и др. није дозвољено.
Приликом куповине производа у продавницама широм Јапана, које су означене као "tax-free", туристи су у појединим случајевима изузети од плаћања пореза на потрошњу под условом да ова роба буде изнета из Јапана. У наведеним случајевима туристима се у пасош додаје картица "Record of Purchase of Consumption-Tax-Exempt for Export". Приликом изласка из Јапана, јапански царински органи ову картицу задржавају код себе и у појединим ситуацијама захтевају да им се покажу производи који су наведени на картици.
Контакти пограничних и царинских органа: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели и http://www.customs.go.jp/english/index.htm.


ТРАНСПОРТ

Најважнији аеродроми су аеродроми Нарита и Ханеда у Токију, аеродром Кансаи у Осаки и аеродром Центраер у Нагоји, о којима су информације доступне преко линка: http://www.jnto.go.jp/eng/arrange/transportation/index.html .
Јапанска железница је разграната широм целог Јапана, веома разноврсна (од супер брзих до локалних и парних возова), тачна (возови имају у минут предвиђен распоред полазака и стајања на свакој станици) и безбедна, али и скупа; на веб сајту Јапанске националне туристичке организације, путници могу да, уношењем одговарајућих података, добију детаљне информације о станици, цени карте, преседању (уколико постоји) и др: http://www.jnto.go.jp/eng/arrange/transportation/index.html .
За путнике из иностранства, омогућено је коришћење посебне пропуснице (Japan Rail Pass), која смањује високе трошкове путовања у граду и по Јапану, а коју је могуће купити у одговарајућим центрима ван Јапана: http://www.japanrailpass.net/eng/en001.html .
Путна инфраструктура је веома развијена и безбедна, са наплатним рампама на великим аутопутевима и одмаралиштима на одговарајућим пунктовима.
У Јапану се не признаје возачка дозвола Републике Србије, нити међународна возачка дозвола издата на обрасцу у складу са Међународном конвенцијом о саобраћају на путевима (1968), с обзиром да Јапан није потписник ове Конвенције. Грађанима се не саветује управљање возилом током боравка у Јапану са овим дозволама, с обзиром да нису признате, да су јапаснки органи врло стриктни у примени прописа, да је за свако кршење прописа предвиђена новчана казна, као и да кршење прописа може да резултира и додатним казнама које се могу одразити на будуће боравке у Јапану.
За држављане Србије који имају одобрен боравак у Јапану и намеравају да управљају моторним возилом неопходно је поднети захтев за конверзију возачке дозволе из Србије у јапанску возачку дозволу. Јапански органи за овај поступак захтевају оригинал возачке дозволе из Србије са обавезним податком када је први пут добијена дозвола (или додатни документ којим се потврђује када је дозвола први пут добијена), оверени превод ове дозволе на јапански језик, оригинал пасоша на увид којим се доказује да је лице након полагања возачког испита у Србији узастопно боравило 3 месеца (може се поднети пасош који је истекао), копију пријаве боравка у Јапану са адресом боравка, полагање додатног усменог и практичног испита за који је неопходно знање јапанског језика или присуство особе која ће пружити услуге превођења за јапански језик чије трошкове сноси лице које жели да добије јапанску дозволу. За сваки појединачни град у Јапану потребно је накнадно проверити прецизне захтеве пре подношења захтева за конверзију у јапанску возачку дозволу.
У Јапану се вози левом страном. Преглед најчешћих саобраћајних знакова може се видети на: http://www.clair.or.jp/tagengorev/en/n/04.html .
У Јапану владају строги прописи о безбедности саобраћаја, а прекршаји попут вожње без дозволе или вожње у алкохолисаном стању оштро се кажњавају. Детаљније информације о прописима о безбедности саобраћаја: http://www.npa.go.jp/policies/applications/license_renewal/pdf/english.pdf

БЕЗБЕДНОСТ

Јапан важи за државу високог нивоа јавног реда и мира, без ризика од оружаног сукоба и са ниском стопом криминала у поређењу са другим развијеним земљама. Међутим, Јапан је земља високог ризика од природних непогода, јер се налази на веома трусном и активном вулканском подручју, са честим земљотресима и повременим тајфунима разорног карактера.
Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Јапан се саветује да прате информације у средствима јавног информисања, као и упозорења локалних органа власти и полиције на опасност од природних непогода (јаких киша и ветрова, врућина, одрона и земљотреса). Влада Јапана користи систем „J-Alert", којим се јавност обавештава о кризама путем различитих медија (ТВ, мобилни телефони, радио поруке, јавни разглас). Основни извор за упозорења је Метеоролошка агенција Јапана, која има своју презентацију на енглеском језику: http://www.jma.go.jp/jma/indexe.html
Туристичка организација Јапана има апликацију за мобилне телефоне за упозорење од природних непогода: http://www.jnto.go.jp/eng/basic-info/emergency-info/earthquake-early-warning-app.html
Такође, препорука је свим нашим грађанима који не говоре јапански језик да се за информације обрате особљу у хотелу, ресторану, продавници, уколико примете нешто необично, са упитом шта значе упозорења, као и да у кризним ситуацијама прате понашање јапанских грађана у свом окружењу.
У случају потребе контакт број полиције је 110, а контакт броја за ватрогасце и хитну помоћ је 119.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Општа санитарна ситуација је задовољавајућа.
Вода из чесме у Јапану је сигурна за пиће, а у обичним продавницама, аутоматима и супермаркетима се може набавити флаширана вода домаћих и страних компанија. Прехрамбене намирнице су увек обележене са датумом истека трајања, а домаћи специјалитети у ресторанима (сирова риба, алге) морају да испуњавају одговарајуће санитарне стандарде.
Контакти здравствених установа: за хитну помоћ, треба окренути ватрогасну службу на 119 са било ког телефона; за информације о медицинским услугама, грађани могу окренути службу „The AMDA International Medical Information Center" која даје обавештења странцима у Јапану на више страних језика: http://amda-imic.com/lng_eng/ (телефони у Токију су 03-5285-8086 и 03-5285-8088, у Осаки 06-4395-0555); листа болница са лекарима који говоре енглески језик може се наћи на веб сајту Јапанске националне туристичке организације http://www.jnto.go.jp/eng/arrange/essential/emergency/mi_guide.html  .


НОВАЦ


У Јапану се користи јапански јен (JPN, Yen), а плаћање страном валутом није дозвољено.
У априлу 2018. године један евро износи око 130 јапанских јена, један УСД око 106 јапанских јена, а један динар вреди око 0,90 јапанских јена.
Могу се користити платне картице American Express, VISA, Diners Club и MasterCard, а у банкоматима оне са ознакама Cirrus, PLUS, Maestro и Visa Electron.
Оквирне цене превоза на износе око 28,300 јена за седмодневну пропусницу Japan Rail Pass, 710-1,000 јена за једнодневну метро пропусницу (око 200 јена за појединачну вожњу), 1,600 јена за 5 км вожње таксијем (старт, који укључује прва 2км, је 710 јена), 210 јена за 3 км вожње аутобусом. Куповина седмодневне пропуснице за све возове Japan Rail система (укључујући и супербрзе возове shinkansen) веома се исплати, нарочито уколико у плану имате посету Кјоту, Осаки, Нари или другим већим јапанским градовима. Пропусницу је могуће купити искључиво преко интернета и то пре доласка у Јапан, цена износи 29,110 јена. Више информација доступно је на: http://www.japanrailpass.net/en/about_jrp.html. Оброк у ресторану средње класе стаје око 2,000 јена, преноћиште од 3,000 јена (за хостел) до 11,000 јена (за хотел средње категорије), док је цена лекарских услуга око 10,000 јена за консултацију или први преглед.


ОСТАЛО

У Јапану је обичај да се ципеле обавезно изувају на улазу, а приликом поздрављања уобичајен је наклон.
Временска зона: GMT+ 09:00 (локално време у Србији + 7.00 или 8.00 часова)
Напон струје: 100/110 V, 50 & 60 Hz.
Коришћење мобилних телефона: пре доласка у Јапан потребно је проверити са мобилним оператером у Србији да ли је могуће коришћење услуга оператера из Србије у Јапану. На међународним аеродромима је такође могуће купити или изнајмити мобилне телефоне, различите врсте картица за мобилне телефоне и уређаје за бежични интернет – информације о понуди доступне су на интернет презентацијама аеродрома Нарита у Токију (https://www.narita-airport.jp/en/service//svc_19), аеродрома Ханеда у Токију (http://www.haneda-airport.jp/inter/en/premises/service/internet.html), аеродрома Кансаи у Осаки (http://www.kansai-airport.or.jp/en/service/rental/) и аеродрома у Нагоји (http://www.centrair.jp/en/services/internet/).
Саветујемо грађане да провере капацитете својих електронских уређаја пре одлуке о ношењу у Јапан, као и да рачунају на потребу куповине или изнајмљивања адаптера за другачију врсту утичнице (са два уска пина).
За радно време банака, установа и преглед националних празника, треба погледати веб сајт: http://www.jnto.go.jp/eng/arrange/essential/businesshours_holidays.html.
Више информација се може добити на сајту Јапанске националне туристичке организације http://www.jnto.go.jp/eng/contact/index.html.
За све друге информације и упите можете се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде Р. Србије у Токију на мејл адресу: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , а током боравка у Јапану и на број телефона Амбасаде 03-3447-3571, који је доступан 24 часа.

(Последње ажурирано четвртак, 05. април 2018.)