gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Казахстан
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена:

Од 1. јануара 2019. године страни држављани могу прибавити појединачне електронске визе за улазак у Републику Казахстан за туристичка, пословна и путовања за потребе лечења, на основу одговарајућих позивних писама казахстанске стране. Странци који поседују важеће електронске визе могу улазити/излазити из земље искључиво преко граничних прелаза на међународним аеродромима у Астани и Алма Ати. Поступак прибављања електронске визе започиње са регистрацијом на вебсајт: http://vmp.gov.kz/ и упознавањем са начином аплицирања потребне документације за визу (попуњавање захтева за визу, плаћање таксе за визу, штампање одобрене електронске визе). Услови за издавање е-визе су: исправан пасош, који садржи најмање 2 празне странице и који важи најмање три месеца након намераваног датума одласка из Казахстана. Држављани Р. Србије могу прибављати електронске визе за боравак дужи од 30 дана у наведене сврхе.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Републике Србије није потребна виза за улазак и боравак до 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца дужи од планиране посете, што важи и за подношење захтева за регулисање боравка.
Страни држављани су дужни да се у року од 5 дана од уласка у Казахстан региструју. У противном имаће проблеме са пограничним органима и миграционом полицијом (обавезна уплата новчане казне, могуће привођење и сл.).
Визе за дужи боравак се могу добити у дипломатско-конзуларним представништвима ове земље (најближе ДКП Казахстана је у Будимпешти).
Полиса здравственог осигурања и поседовање одређене количине новца није обавезно.
Приликом уласка у Казахстан треба пријавити страну валуту, друге вредности (компјутер и сл.). Посебан царински режим предвиђен је за антикварне предмете.

ТРАНСПОРТ

Најпоузданији вид транспорта је авио транспорт. Током зиме, због изузетно тешких временских прилика, нарочито у северном делу земље, железнички и друмски саобраћај може бити у прекиду по неколико дана. Путеви су после зимског периода у лошем стању, а ниво саобраћајне културе је низак.
Аеродроми су у Астани, Алма Ати и другим градовима. Постоје директне везе са Москвом, Санкт Петербургом, Сеулом, Хонг Конгом, Бишкеком, Франкфуртом, Дубаијем, Истамбулом, Банкоком, Бакуом, Тбилисијем, Будимпештом, Варшавом, Ташкентом, Делхијем, Паризом, Пекингом, Абу Дабијем, Лондоном, Минском, Кијевом и другим градовима. Највећи број директних летова је за Москву.

БЕЗБЕДНОСТ

Република Казахстан је у великој мери стабилна и безбедна земља која има одређених регионалних различитости, које су условљене великом површином коју заузима. У последњих десетак година на територији Републике Казахстан се догодило неколико терористичких напада који су резултирали људским жртвама. Последњи су се догодили 2016. године у градовима Актобе и Алма Ата, што је резултирало краткотрајним проглашењем стања умерене терористичке опасности у већим градовима у земљи. Сви досадашњи напади били усмерени превасходно према припадницима снага безбедности, мада се дешавало да у тим нападима случајно страдају и цивили. Иако се не може се говорити да је у држави појачана терористичка активност, с обзиром на актуелну безбедносну ситуацију у свету потребно је обратити повећану пажњу нарочито на местима где борави велики број људи.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Држава Казахстан доста улаже у здравство. Здравствени центри у већим градовима су савремено опремљени а медицинска служба добро организована. Убрзано се ради на школовању кадрова у овој области.
Приликом уласка у земљу, не тражи се посебан доказ о вакцинацији.
У Казахстану повремено долази до појаве епидемија. Током 2016. и почетком 2017. године у северним деловима земље забележена је епидемија Сибирског антракса, те се саветује посебан опрез код конзумирања меса које не долази из већих трговинских ланаца. Забележен је и повећан број случајева морбила, али не у епидемијским размерама. Забрињавајућа је ситуација са туберколозом, с обзиром да се, на годишњем нивоу, појављује велики број нових случајева. Спорадично се појављују и случајеви хеморалгичне грознице у граду Кизилорди на југу земље. Вода из водовода се не конзумира, већ само флаширана или филтрирана.
У земљи се велика пажња придаје превенцији пушења, тако да је у свим јавним установама и већини ресторана, пушење забрањено.

НОВАЦ

Локална валута је казахстанска тенга (КЗТ). Средња вредност тенге износи 1 УСД = 318,8 тенги (www.kurs.kz од 05. априла 2018). У земљи постоји развијена мрежа банака и мењачница тако да је лако променити девизе за локалну валуту и обрнуто. Потребно је напоменути да мењачнице примају само тзв. „нове" доларе и да је уобичајена пракса да се крупнији апоени мењају у целини, те је практичније носити новчанице у мањим апоенима. Новчане трансакције са иностранством могу се вршити преко Western Union. Препоручује се коришћење путничких чекова American Express и Visа кредитних картица. Приликом плаћања услуга готовином потребно је обратити пажњу због могућности ситних превара.
Из земље је дозвољено изнети 10.000 УСД у готовом новцу. Дневни буџет за боравак у Казахстану износи око 50 УСД и више, у зависности од региона у ком се борави, квалитета смештаја, исхране и начина путовања.

ОСТАЛО

Цена смештаја варира у зависности од категоризације хотела. Постоји преко 370 хотела у градовима Атирау, Алма Ати и Астани.
Давање напојнице је уобичајено (око 10% од услуге), а у многим ресторанима напојница се аутоматски урачунава, што је указано на фискалном рачуну.
У Казахстану су, због величине територије, присутни различити типови климе (од екстремно континенаталне на северу до умеререно континенталне, те и у пустињске на југу земље). Честе су температурне осцилације у кратком временском периоду. Оштре су зиме на северу земље, где зима траје и до 7 месеци, коју смењује кратко лето са температуром која може достићи и 40 С.


(Последње ажурирано понедељак, 14. јануар 2019.)