gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Катар
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза


 УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

У Катар је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); снус у било ком облику и под било којим називом; аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. 

У складу са реципрочном Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival44) без накнаде, са могућношћу боравка до 90 дана y периоду од 180 дана.


ТРАНСПОРТ

У Дохи се налази модеран аеродром ,,Hamad International". У граду не постоји јавни превоз, користе се приватни аутомобили или такси превоз.

БЕЗБЕДНОСТ

Прекид дипломатских односа са Катаром од стране појединих земаља и блокада коју су суседне земље увеле против  Катара, није довела до промене безбедносне ситуације у тој земљи. Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна. Ваздушни саобраћај између Србије и Катара, путем авио компаније ,,Qatar Airways", са четири директна лета недељно из Београда, несметано се обавља.

Снабдевеност тржишта је нормална, а цене појединих прехрамбених производа су у мањем обиму порасле.

Амбасада Републике Србије у Дохи прати актуелну ситуацију и у сталном је контакту са надлежним катарским органима. Наши грађани који намеравају да путују у Катар   могу се за сва  релевантна обавештења и савете обратити Амбасади Републике Србије у Дохи  на број телефона: + 974 / 44175181, е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: www.doha.mfa.gov.rs .

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода.

НОВАЦ

Званична валута је катарски ријал, који износи 1: 3,64 УСД.

ОСТАЛО

Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.