gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Катар
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза


 УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

У Катар је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); снус у било ком облику и под било којим називом; аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. 

У складу са реципрочном Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival44) без накнаде, са могућношћу боравка до 90 дана y периоду од 180 дана.


ТРАНСПОРТ

У Дохи се налази модеран аеродром ,,Hamad International". У граду не постоји јавни превоз, користе се приватни аутомобили или такси превоз.

БЕЗБЕДНОСТ

Прекид дипломатских односа са Катаром од стране појединих земаља и блокада коју су суседне земље увеле против  Катара, није довела до промене безбедносне ситуације у тој земљи. Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна. Ваздушни саобраћај између Србије и Катара, путем авио компаније ,,Qatar Airways", са четири директна лета недељно из Београда, несметано се обавља.

Снабдевеност тржишта је нормална, а цене појединих прехрамбених производа су у мањем обиму порасле.

Амбасада Републике Србије у Дохи прати актуелну ситуацију и у сталном је контакту са надлежним катарским органима. Наши грађани који намеравају да путују у Катар   могу се за сва  релевантна обавештења и савете обратити Амбасади Републике Србије у Дохи  на број телефона: + 974 / 44175181, е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: www.doha.mfa.gov.rs .

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода.

НОВАЦ

Званична валута је катарски ријал.

ОСТАЛО

Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.