gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кина (са Хонг-Конгом и Макаом)
+ larger fontnormal font- Smaller font

ВИЗНИ РЕЖИМ - КИНА (МАТИЦА)
Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана од датума уласка
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту виза није неопходна уколико не напушта међународну зону транзитног аеродрома и уколико на територији Кине не борави дуже од 24 часа. У свим другим случајевима је неопходна
ВИЗНИ РЕЖИМ - САР ХОНГ КОНГ За носиоце важећих пасоша виза није потребна за боравак до 14 дана.
ВИЗНИ РЕЖИМ - САР МАКАО За носиоце важећих пасоша виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана.

Визне олакшице:
1. Виза која може да се добије на аеродрому:
– странац који треба да уђе у Кину хитно због хуманитарних разлога, или на позив за обављање хитних трговинских и економских послова, или хитних поправки пројеката или других хитних потреба и има писмену сагласност надлежне управе да захтев преда и добије визу на аеродрому, може на аеродрому који је добио одобрење од Државног Савета за обављање послова издавања виза да преда захтев Управи за виз која је овлашћена од Министарства јавне безбедности
– Туристичка агенција која по одредбама закона организује улазни туризам, може да преда захтеве Управи за визе на аеродрому за групну туристичку визу.
Странац који преда захтев Управи за визе на аеродрому треба да приложи и свој пасош или другу међународну путну исправу, и документа о разлогу подношења захтева за издавање визе на аеродрому, да поштује процедуре у складу са захтевима Управе за визе на аеродрому, и уђе у Кину преко аеродрома на којем је предао захтев за визу.

2. Улазак без визе:
– Према одредбама члана 22 Закона о контроли улаза и излаза НР Кине: странац који испуњава један од следећих услова, може да уђе у Кину без визе:
1. кад на основу потисаног споразума о међусобном укидању визе између владе Кине и владе друге зеље, тој особи није потребна виза, али је потребна-обавезна дозвола боравка у Кини због рада, студирања, окупљања породице, дугорочна посета породици, насељавања у Кини и других ралога, или ради ангажовања као стални новинар у Кини, односно кад тој особи треба следећа виза Z, X1, Q1, S1, D, J1, обавезно је добијање релевантне визе пре уласка у Кину;
2. има важећу дозволу боравка у Кини;
3. поседује путничку карту карту за међународно путовање авионом, бродом или возом, односно из Кине транзитира у трећу земљу или регион, а остаје у Кини мање од 24 сата и не излази са аеродрома (односно не излази из транзитне зоне)

3. Друге безвизне ситуације:
Носиоци обичног пасоша државе која је успоставила дипломатски однос са Кином, а који долази у Хонгконг, Макао, и члан је туристичке групе у организацији туристичке агенције која је регистрована у Хонгконгу или Макаоу за туристичко путовање по делти Guangdong Бисерне реке (тј. Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Fuoshan, Dongguan, Zhongshan, Jiangmen, Zhaoqing, административни дистрикти града Hui Zhou) и борави нање од 6 дана, могу да буду изузети од визе. Наведени аранжмани су важећи и за грађане Србије.

У изузетним ситуацијама визу за улазак у НР Кину, матицу земље, могуће је добити и на одређеним граничним прелазима (Пекинг, Шангај, Тиенђин, Далиен, Фуџоу, Сиамен, Сиан, Гуеилин, Хангџоу, Кунминг, Гуангџоу /Баијун аеродром/, Шенџен /Луоху,Шекоу/ и Џухаи /Гонгбеи/) при доласку, али овакве ситуације максимално треба избегавати.


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


Кина - матица
За улазак и боравак у Кини није потребна виза за боравак до 30 дана за држављане Р. Србије.
Хонг-Конг и Макао имају засебан визни режим, а прелазак из НР Кине - матице у Хонг Конг и Макао има третман преласка границе. Сходно одредбама Закона о контроли изласка и уласка у НР Кину, од јануара 2018. године један број кинеских пограничних органа је започео са поступком узимања отисака прстију на граничним прелазима свим странцима узраста од 14 до 70 година. У наредних неколико месеци се очекује да ће иста пракса бити успостављена и на осталим граничним прелазима

Законом о улазно-излазној администрацији из јуна 2013. године уведена је обавеза пријављивања боравка странца одмах по уласку у Кину. Уколико странац борави у хотелу, менаџмент хотела је обавезан да изврши пријаву боравка странца локалној полицијској управи. Уколико странац борави у приватном смештају власник или корисник стана дужан је да госта пријави локалној полицијској управи по месту пребивалишта, односно боравишта.
Сваку промену података датих у поступку издавања визе (адреса становања, место запослења, број пасоша и др.) потребно је пријавити Одељењу за улазно-излазну администрацију при полицијској управи по месту боравка у року од 10 дана.

У НР Кину је могуће унети пса или мачку, али не и друге врсте кућних љубимаца. Потврде о здравственом стању и вакцинацији би требало имати у преводу на кинески или бар енглески језик. Обавезан карантин траје 30 дана.

НАПОМЕНА: Носиоци путних исправа Републике Србије ослобађају се обавезе поседовања визе у случајевима директног транзита преко четири кинеска аеродрома са важећом путном исправом и авионском картом за наставак путовања у другу земљу или регион са потврђеним датумом одласка, и ако се не задржавају дуже од 72 сата (међународни аеродроми у градовима: Пекинг, Гуангџоу, Ченгду и Чунгћинг). Странци који уђу на територију НР Кине преко међународних аеродрома Пудонг и Хонгћиао у Шангају, железничке станице Шангај, међународне луке Вусонгкоу у Шангају и међународних аеродрома Лукоу у Нанђингу и Сиаошан у Хангџоу, могу на овим административним подручјима боравити 144 сата уколико поседују важећи пасош и карту за наставак путовања.

Хонг-Конг
Носиоци важећих пасоша Републике Србије могу улазити на територију Хонг-Конга без виза и боравити до 14 дана.

Макао
Носиоци важећих пасоша Републике Србије могу улазити на територију САР Макаа НР Кине без виза и боравити до 90 дана у периоду од 180 дана.

Амбасада НР Кине у Београду је од 10. априла 2019. године започела са применом електронског попуњавања (on line, онлајн) формулара за визу и заказивања термина за визне апликације. Период преласка на нови систем трајаће од 10. априла до 09.маја 2019. године, а током тог периода подносиоци захтева за визу моћи ће да користе ручно попуњену стару верзију апликационог формулара и да аплицирају без онлајн резервације термина. Од 10. маја 2019. г. старе верзије и ручно попуњени формулари који су тренутно у употреби неће бити прихваћени, нити ће се пружати услуге хитне обраде документације.
Носиоци свих врста пасоша попуњавају онлајн формулар за кинеску визу путем портала https://cova.cs.mfa.gov.cn, а након уноса података и провере исправности података, потребно је одштампати потписани апликациони и потврду и потписати се. Прилико онлајн попуњавања новог формулара, свакако је потребно направити и онлајн резервацију термина за предају документације.
Носиоци обичних пасоша обавезни су да резервишу термин за подношење захтева електронским путем преко portala https://avas.cs.mfa.gov.cn и да у резервисаном термину дођу у Конзуларно одељење Амбасаде НР Кине у Београду и поднесу захтев за визу. Носиоци дипломатских и службених пасоша немају обавезу онлајн резервисања термина за подношење захтева, већ исти могу директно предати Конзуларном одељењу Амбасаде у време предвиђено за рад са странкама.

ТРАНСПОРТ

НР Кина има веома добар и квалитетан авио саобраћај са аеродромима у многим градовима: Пекинг, Тјенђин, Шангај, Гуангџоу, Чонгћинг, Харбин, Чангша, Шенџен и многи, многи други. Веће луке су у Шангају, Тиенђину, Далиену, Хонг Конгу итд.
Железничка и путна мрежа у НР Кини је развијене и добре. Због великих удаљености, уколико се унутар земље не користи авио превоз, боље је користити железнички превоз. Цене овог превоза су прихватљиве.

Због све већих трошкова живота у НР Кини порасли су трошкови и транспорта. Цена градског превоза варира у зависности од града и врсте јавног превоза који се користи. Цена аутобуске карте у Пекингу износи од 2 јуана и више, у зависности од удаљености дестинације, док цена карте за превоз метроом износи од 5 јуана и више и, такође, зависи од удаљености. Стартна позиција такси вожње износи 13 јуана, док превоз таксијем од аеродрома до града износи око 70 јуана.

За управљање моторним возилом у Кини неопходно је поседовање кинеске возачке дозволе, возила морају да поседују кинеску саобраћајну дозволу, а осигурање је обавезно.
Странци подлежу санкционисању саобраћајних прекршаја у складу са кинеским прописима. Нпр. новчана казна у износу не мањем од 200 и не већем од 2.000 јуана наплаћује се за непрописно паркирање, вожњу моторног возила без возачке дозволе, вожњу за брзину 50% већу од дозвољене, уколико се побегне са места мање саобраћајне незгоде итд. Поред новчаних казни, добијају се и негативни поени, који могу довести до одузимања возачке дозволе и поновног полагања возачког испита.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Кинеске власти објавиле су 31. 12. 2019. године вест о већем броју случајева вирусне упале плућа у граду Вухану, провинција Хубеи, узроковане новом врстом корона вируса. Оболели имају симптоме повишене температуре, отежаног дисања, те им је дијагностикована вирусна пнеумонија. Почели су се појављивати нови случајеви оболелих у разним деловима НР Кине, али и у свету, углавном код особа које су недавно посетиле град Вухан или су биле у контакту са таквим особама. Потврђена је могућност преноса заразе са особе на особу. Кинеске власти су, од 23. јануара 2020. године, издале ограничења путовања у град Вухан и друге градове у провинцији Хубеи.
Кинеска Национална здравствена комисија саопштила je да се нови корона вирус третира као епидемија А класе (у нивоу заразе каква је колера), што подразумева најстрожије стандарде у превенцији пријављивању случаја и карантинском раду.
Имајући у виду да се актуелна ситуација у вези са избијањем корона вируса у НР Кини прати од стране Светске здравствене организације (https://www.who.int/countries/chn/en/), као и наших надлежних органа (www.zdravlje.gov.rs), нашим грађанима који планирају путовање у НР Кину, препоручује се да следе препоруке за путовања садржане у званичним саопштењима издатим од стране наведених институција.

Генерално посматрано, санитарна ситуација у Кини је добра, без подручја на којима би владале епидемије или заразне болести. Здравствена служба је добро организована а избор медицинских установа је шири што је и град већи.
Приликом посете Тибету, због ниског притиска и разређеног ваздуха на надморској висини платоа, неопходна је посебна пажња. Могућа је појава потешкоћа са дисањем, вртоглавице, нервозе, убрзаног рада срца, крварења из носа, болова у мишићима и сл. Иначе се препоручује, поред адекватне исхране и лаганих вежби, спорије кретање са мање пртљага , а у случају реакције организма на надморску висину, треба се зауставити и узети кисеоник. У озбиљнијој ситуацији помоћ треба потражити у болницама које се налазе на нижој надморској висини. Лицима која имају срчана обољења, висок крвни притисак или астму не препоручује се путовање на плато.
Контакти здравствених установа: - Peking Union Hospital, International Department, No.1 Shuai Fu Yuan, Dong Dan, Beijing, тел: +86 10/6529-5284
- Sino-Japanese Hospital, International Department, Ying Hua Yuan Dong Jie, Chaoyang District, Beijing, tel: +86 10/6428-2297

НОВАЦ

Курс размене кинеске националне валуте (RMB Yuan-CNY) у априлу 2018: 1 ЕУР = 7,75 јуана, 1 УСД = 6,27 јуана (оријентације ради, 1 динар вреди око 0,066 јуана.

Цене авио карата су различите, у зависности од авио превозника, дана путовања и дестинације. Авио карта у једном правцу на релацији Пекинг-Шангај кошта око 1200 јуана, а на релацији Пекинг-Гуангџоу око 1720 јуана. При планирању пута најбоље би било проверити актуелне цене на: http://english.ctrip.com/  или http://www.elong.net/ .

Кина је поред обичног возног саобраћаја покривена мрежом брзих пруга и категоризацијом брзих возова у шест различитих категорија. Брзи возови, у зависности од оспособљености пруге, саобраћају на различитим дестинацијама са брзином од 120 до 400 км на сат. Возна карта у  једном правцу на релацији Пекинг-Шангај износи око 500 јуана за седиште у другој класи (пут траје око 6 сати), а од Пекинга до Гуангџоуа 860 јуана у једном правцу, такође, за седиште у другој класи (пут траје око 10 сати).

За основни лекарски преглед код лекара опште праксе потребно је издвојити 500 јуана. Све додатне анализе, снимања и интервенције се додатно плаћају и цене могу да буду високе. Цене оброка у ресторанима крећу се од 150 до 200 јуана, а цене смештаја у хотелима крећу се од 500 јуана и више. У случају потребе, скромно преноћиште је могуће пронаћи за око 400 јуана.

ОСТАЛО

Кина се највећим делом налази у умереној климатској зони под утицајем монсуна. Од септембра/октобра до марта/априла дувају ветрови из правца Сибира и Монголије. Што се иде јужније, њихова снага је мања. Изазивају суву и хладну зиму и доводе до великих температурних разлика (и до 40 степени целзијуса) у односу на југ земље. Лети, монсун дува са океана доносећи топао, влажан ваздух и кише. Величина територије и разноликост рељефа доводе до великих разлика у клими појединих делова земље. Тако, на пример, северни део провинције Heilongjiang (североисток Кине) нема право лето, док провинција Hainan нема зиму. Долина Huaihe има четири годишња доба. Западни део Тибетанске висоравни је прекривен снегом целе године, а јужни део висоравни Yunan-Guizhou има пролећну климу током целе године. Северозападни део унутрашњих региона Кине карактеришу велике осцилације температуре у току дана. Дуж источне обале количина падавина износи око 1500 милиметара, док у унутрашњим, северозападним крајевима, достиже једва 50 милиметара.

Туристичке агенције:

  • China Travel Agency (енглески језик), No. 5 Jing Shun Lu, Chaoyang District, Beijing, тел. +86 10/8590-8266 
  • China Youth Travel Agency (енглески језик), No. 5 Dong Zhi Men Nan Da Jie, Beijing, тел +86 10/5815-8830 
  • Важно: За туристичку посету Тибету потребно је прибавити посебну дозволу преко туристичке агенције (нпр. Shenhu Tourist Agency /Beijing/, Tibet Building, 4th Ring Road, Beijing, тел/фаx: +86 10/6498-0373).

Телефони за хитне ситуације: (непознавање кинеског језика може да буде проблем)
Полиција: 110, Хитна медицинска помоћ: 120

Министарство јавне безбедности НР Кине најавило је да ће у 2017. години, сходно одредбама Закона о контроли изласка и уласка у НР Кину, кинески погранични органи на граничним прелазима започети са поступком узимања отисака прстију за све странце узраста од 14 до 70 година старости.

Од ове одредбе изузети су само носиоци дипломатских пасоша, кинеских дипломатских виза, виза из куртоазије (изузимајући службена лица са чијим земљама постоји реципроцитет), лица која уживају привилегије на основу билатералног споразума или принципа узајамности, функционери ранга изнад заменика министра и чланови њихових делегација, лица чији отисци су непотпуни или чије отиске није могуће узети, као и у посебним случајевима  по одобрењу Министарства јавне безбедности.

СПЕЦИЈАЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ РЕГИОН НР КИНЕ ХОНГ-КОНГ

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК

Држављани Р. Србије могу улазити на територију Хонк Конга без виза и боравити до 14 дана.
При доласку у Хонг-Конг, на аеродрому и граничним контролним тачкама, аутоматски сензори мере путницима температуру и ако је повишена, од њих ће се захтевати да обаве здравствени преглед.
Потврде о вакцинацији обично нису потребне, али је ово најбоље проверити пре пута јер захтеви могу да се промене.
Путници који долазе у Хонг Конг, под условом да имају 18 или више година, могу да унесу 1 л алкохолног пића јачине изнад 30 % по волумену, измерено на температури од 20 степени целзијуса и 60 цигарета или 15 цигара или 75 г прерађеног дувана.
Унос/увоз животиња, биљака и оружја је условљен претходно прибављеном дозволом надлежних органа. Пси и мачке могу да подлежу карантину у распону од 30 дана до 4 месеца. Више података доступно је на http://www.afcd.gov.hk .

ТРАНСПОРТ

Хонг Конг је саобраћајно врло добро повезан са НР Кином-матицом, а хонгконшки међународни аеродром има врло жив авио саобраћај, који га повезује са многим светским градовима.

Хонг Конг има врло добар, ефикасам и разноврстан градски превоз (аутобуси, минибусеви, трамваји, фериботи, метро). Цене овог превоза се крећу од 5 до 55 HK$ , зависно од врсте и релације. За вожњу таксијем, старт, у који су укључена и прва 2 км пута, износи 22HK$.

Посетиоци који у Хонг Конг долазе из разлога који не укључују регулисање боравака и на период који не прелази 12 месеци, могу да управљају аутомобилом на основу  међународне возачке дозволе. Осигурање возила од трећег лица је обавезно. Максимална казна за опасну вожњу (кад не узрокује смрт) у које се нпр. убрајају пребрза вожња, опасно претицање и сл, износи 25.000 HK$ и затвор од 3 године, забрана вожње на период не краћи од 6 месеци при првој осуди и не мање од 18 месеци код друге и сваке следеће, обавеза полажења курса вожње и 10 негативних поена.

БЕЗБЕДНОСТ

Надлежни у Хонг Конгу сматрају да је њихов град врло безбедан, како дању, тако и ноћу. Препоручују опште мере опреза.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

У случају потребе, у Хонг Конгу има велики избор приватних и државних здравствених установа. Посетиоцима, који се у случају нужде или незгоде обрате за помоћ државној болници, сет- услуга по једном одласку наплаћује се 570 HK$. Једна од ових болница, а има их 16, је: Queen Mary Hospital, 102 Pokfulam Road, Hong Kong, тел: 2255-3838, радно време је 24 сата.

НОВАЦ

Валута која се користи је хонгконшки долар.

Курс размене у априлу 2018. године:

1 ЕУР = 9,60 HK$, 1 УСД = 7,82 HK$ (оријентације ради, 1,00 динар вреди око 0,081 HK$).

Међународне кредитне картице као што су AmericanExpress, VISA, DinnersClub и MasterCard широко су прихваћене у хотелима, продавницама и ресторанима. Обично је на улазима постављено обавештење које се картице прихватају.

Избор смештаја у Хонг-Конгу је врло широк, а цене се крећу од око 50 УСД у хостелима до  100-150 УСД и више у хотелима, зависно од ранга и локације.

Цена оброка у ресторанима се оквирно креће од  200 до 450 HK$, у зависности од локације и екслузивности ресторана.

ОСТАЛО

Хонг Конг има суптропску климу са израженим годишњим добима. Сезона тајфуна траје од маја до новембра. Лета су топла, сунчана, и са високим нивоом влаге у ваздуху и температурама које могу да пређу 31 степен целзијуса. Зиме су свежије, са повременим хладним налетима, суве, облачне, са температурама до испод 10 степени целзијуса. У пролеће, са постепеним растом температуре, расте и влажност ваздуха. Јесен, са пуно сунца и пријатним температурама, најпогодније је време за посету.
Посетиоци Хонг Конга све туристичке информације могу да добију од Сервиса који пружа ову врсту информација: Hong Kong Tourism Board Visitor Information Services, тел. +852/2508-1234 (вишејезична врућа линија), радно време од 09.00 до 18.00 часова сваког дана. Имају пословницу и на аеродрому (Terminal 1, Buffer Halls A and B, Arrivals Level), а пословница на адреси Kowloon, Star Ferry Concourse, Tsim Sha Tsui (од 08.00 до 20.00 часова сваког дана) организује и туристичке туре.

Важни телефони: позивни за Хонг Конг: +852

Хитне службе (полиција, пожар, медицинска помоћ): 999
Полиција-врућа линија: 2527-7177
Управа за имиграцију: 2824-6111
Управа за царину и акцизе- врућа линија: 2815-7711
Међународни аеродром: 2181-8888

СПЕЦИЈАЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ РЕГИОН НР КИНЕ МАКАО

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК

Носиоци важећих пасоша Републике Србије могу улазити на територију САР Макаа НР Кине без виза и боравити до 90 дана у периоду од 180 дана.
У Макао је могуће допутовати авио превозом, морем и копном. Aутобускe линијe повезују Макао са кинеским градом Гуангџоу, као и са другим градовима у провинцији Гуангдонг.
Унос оружја није дозвољен без претходне посебне дозволе, као ни кућних љубимаца.

ТРАНСПОРТ

Макао међународни аеродром налази се на Таипа острву. Редовне линије трајектом саобраћају између Макаоа и Хонг Конга и кинеског града Шенџена. Aутобускe линијe повезују Макао са кинеским градом Гуангџоу, као и са другим градовима у провинцији Гуангдонг.

У граду и на острвима саобраћа врло ефикасан аутобуски превоз са ценама у распону од 3,2 до 6,5 МОР (патака – локална валута).

Превоз таксијем има фиксну цену за првих 1.600 метара (17,00 МОР), а за сваких наредних 180 м додатно се наплаћује по 1,00 МОР, као и 1,00 МОР за сваки минут чекања. Превоз пртљага таксијем одвојено се наплаћује.

За изнајмљивање кола неопходно је поседовање међународне возачке дозволе (вози се левом страном) и дозволе Саобраћајне управе Полиције за јавну безбедност (адреса: Avenida de Sidonio Pais, тел. +853/28374212). Градом саобраћају и бицикл-рикше по цени од око 150-200 МОП на сат, али је цену потребно уговорити пре почетка вожње.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

У случају потребе, добре лекарске услуге пружају се у болницама:
- Conde S. Januario болница, Guia Hill, Makao полуострво, тел: 2831-3731
(државна болница)
- Kiang Wu болница, San Lazaro, Макао полуострво, тел: 2837-1333
(приватна болница)

НОВАЦ

Локална валута: патака (MOP)

Курс размене у априлу 2018. године:

1 ЕУР = 10,00 МОР, 1 УСД = 8.08 МОР (oријентације ради, 1,00 динар вреди око 0.084 MOP).

Цене смештаја, дате су УСД, а у хостелима се крећу око 50 УСД, док цене у хотелима иду и до 80 УСД и више по дану. У Макау постоји широк избор ресторана. За један оброк у локалним  ресторанима брзе хране цене могу бити повољне и износе око 50 МОР, док у ресторанима цене варирају у зависности од ексклузивитета ресторана или хотела.

ОСТАЛО

Температура у Макау се креће између 16 и 25 степени целзијуса, са годишњим просеком од 20 степени, влажност ваздуха је висока, а у летњем периоду се повремено јављају тајфуни. Најпријатније годишње доба је јесен.
Туристичке информације у Макау могу се добити у туристичким информативним центрима:
- долазни хол аеродрома, тел: +853/2886-1436
- Border Gate New Checkpoint, тел:+853/2843-9310
- Macau Ferry Terminal, тел:+853/2885-28726416

Туристичке информације у Макау могу се добити у туристичким информативним центрима:
- долазни хол аеродрома, тел: +853/2886-1436
- Border Gate New Checkpoint, тел:+853/2843-9310
- Macau Ferry Terminal, тел:+853/2885-28726416

Туристичке агенције:

- Macau 24 Hours Travel Agency Limited
Avenida Comercial de Macau nºs 251A a 301, Edifício "AIA Tower", 10º andar, Sala 10B, Macau
Тел: +853/28753126, 66113707
Факс: +853/28753173
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
http://www.macau.com

- Estoril Tours Travel Agency Limited
Avenida do Dr. Rodrigo Rodrigues nº 103/107, Edifício Millionaire Garden, r/c, Centro Comercial, lojas H-K, Macau
Тел: +853/28710360, 28710461, 28712782, 28710373
Факс: +853/28710353
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
http://www.estoril.com.mo

Важни телефони:
СОС 999
СОС туристичка врућа линија 112
Макао међународни аеродром 2886-1111Сходно одредбама Закона о контроли изласка и уласка у НР Кину, од јануара 2018. године један број кинеских пограничних органа је започео са поступком узимања отисака прстију на граничним прелазима свим странцима узраста од 14 до 70 година. У наредних неколико месеци се очекује да ће иста пракса бити успостављена и на осталим граничним прелазима

(Последње ажурирано понедељак, 27. јануар 2020.)