gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kina (sa Hong-Kongom i Makaom)
+ larger fontnormal font- Smaller font

VIZNI REŽIM - KINA (MATICA)
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana od datuma ulaska
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu viza nije neophodna ukoliko ne napušta međunarodnu zonu tranzitnog aerodroma i ukoliko na teritoriji Kine ne boravi duže od 24 časa. U svim drugim slučajevima je neophodna
VIZNI REŽIM - SAR HONG KONG Za nosioce važećih pasoša viza nije potrebna za boravak do 14 dana.
VIZNI REŽIM - SAR MAKAO Za nosioce važećih pasoša viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana.

Vizne olakšice:
1. Viza koja može da se dobije na aerodromu:
– stranac koji treba da uđe u Kinu hitno zbog humanitarnih razloga, ili na poziv za obavljanje hitnih trgovinskih i ekonomskih poslova, ili hitnih popravki projekata ili drugih hitnih potreba i ima pismenu saglasnost nadležne uprave da zahtev preda i dobije vizu na aerodromu, može na aerodromu koji je dobio odobrenje od Državnog Saveta za obavljanje poslova izdavanja viza da preda zahtev Upravi za viz koja je ovlašćena od Ministarstva javne bezbednosti
– Turistička agencija koja po odredbama zakona organizuje ulazni turizam, može da preda zahteve Upravi za vize na aerodromu za grupnu turističku vizu.
Stranac koji preda zahtev Upravi za vize na aerodromu treba da priloži i svoj pasoš ili drugu međunarodnu putnu ispravu, i dokumenta o razlogu podnošenja zahteva za izdavanje vize na aerodromu, da poštuje procedure u skladu sa zahtevima Uprave za vize na aerodromu, i uđe u Kinu preko aerodroma na kojem je predao zahtev za vizu.

2. Ulazak bez vize:
– Prema odredbama člana 22 Zakona o kontroli ulaza i izlaza NR Kine: stranac koji ispunjava jedan od sledećih uslova, može da uđe u Kinu bez vize:
1. kad na osnovu potisanog sporazuma o međusobnom ukidanju vize između vlade Kine i vlade druge zelje, toj osobi nije potrebna viza, ali je potrebna-obavezna dozvola boravka u Kini zbog rada, studiranja, okupljanja porodice, dugoročna poseta porodici, naseljavanja u Kini i drugih raloga, ili radi angažovanja kao stalni novinar u Kini, odnosno kad toj osobi treba sledeća viza Z, X1, Q1, S1, D, J1, obavezno je dobijanje relevantne vize pre ulaska u Kinu;
2. ima važeću dozvolu boravka u Kini;
3. poseduje putničku kartu kartu za međunarodno putovanje avionom, brodom ili vozom, odnosno iz Kine tranzitira u treću zemlju ili region, a ostaje u Kini manje od 24 sata i ne izlazi sa aerodroma (odnosno ne izlazi iz tranzitne zone)

3. Druge bezvizne situacije:
Nosioci običnog pasoša države koja je uspostavila diplomatski odnos sa Kinom, a koji dolazi u Hongkong, Makao, i član je turističke grupe u organizaciji turističke agencije koja je registrovana u Hongkongu ili Makaou za turističko putovanje po delti Guangdong Biserne reke (tj. Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Fuoshan, Dongguan, Zhongshan, Jiangmen, Zhaoqing, administrativni distrikti grada Hui Zhou) i boravi nanje od 6 dana, mogu da budu izuzeti od vize. Navedeni aranžmani su važeći i za građane Srbije.

U izuzetnim situacijama vizu za ulazak u NR Kinu, maticu zemlje, moguće je dobiti i na određenim graničnim prelazima (Peking, Šangaj, Tienđin, Dalien, Fudzou, Siamen, Sian, Gueilin, Hangdzou, Kunming, Guangdzou /Baijun aerodrom/, Šendzen /Luohu,Šekou/ i Džuhai /Gongbei/) pri dolasku, ali ovakve situacije maksimalno treba izbegavati.


ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE


Kina - matica
Za ulazak i boravak u Kini nije potrebna viza za boravak do 30 dana za državljane R. Srbije.
Hong-Kong i Makao imaju zaseban vizni režim, a prelazak iz NR Kine - matice u Hong Kong i Makao ima tretman prelaska granice.

Zakonom o ulazno-izlaznoj administraciji iz juna 2013. godine uvedena je obaveza prijavljivanja boravka stranca odmah po ulasku u Kinu. Ukoliko stranac boravi u hotelu, menadzment hotela je obavezan da izvrši prijavu boravka stranca lokalnoj policijskoj upravi. Ukoliko stranac boravi u privatnom smeštaju vlasnik ili korisnik stana dužan je da gosta prijavi lokalnoj policijskoj upravi po mestu prebivališta, odnosno boravišta.
Svaku promenu podataka datih u postupku izdavanja vize (adresa stanovanja, mesto zaposlenja, broj pasoša i dr.) potrebno je prijaviti Odeljenju za ulazno-izlaznu administraciju pri policijskoj upravi po mestu boravka u roku od 10 dana.

U NR Kinu je moguće uneti psa ili mačku, ali ne i druge vrste kućnih ljubimaca. Potvrde o zdravstvenom stanju i vakcinaciji bi trebalo imati u prevodu na kineski ili bar engleski jezik. Obavezan karantin traje 30 dana.

NAPOMENA: Nosioci putnih isprava Republike Srbije oslobađaju se obaveze posedovanja vize u slučajevima direktnog tranzita preko četiri kineska aerodroma sa važećom putnom ispravom i avionskom kartom za nastavak putovanja u drugu zemlju ili region sa potvrđenim datumom odlaska, i ako se ne zadržavaju duže od 72 sata (međunarodni aerodromi u gradovima: Peking, Guangdzou, Čengdu i Čungćing). Stranci koji uđu na teritoriju NR Kine preko međunarodnih aerodroma Pudong i Hongćiao u Šangaju, železničke stanice Šangaj, međunarodne luke Vusongkou u Šangaju i međunarodnih aerodroma Lukou u Nanđingu i Siaošan u Hangdzou, mogu na ovim administrativnim područjima boraviti 144 sata ukoliko poseduju važeći pasoš i kartu za nastavak putovanja.

Hong-Kong
Nosioci važećih pasoša Republike Srbije mogu ulaziti na teritoriju Hong-Konga bez viza i boraviti do 14 dana.

Makao
Nosioci važećih pasoša Republike Srbije mogu ulaziti na teritoriju SAR Makaa NR Kine bez viza i boraviti do 90 dana u periodu od 180 dana.

TRANSPORT

NR Kina ima veoma dobar i kvalitetan avio saobraćaj sa aerodromima u mnogim gradovima: Peking, Tjenđin, Šangaj, Guangdzou, Čongćing, Harbin, Čangša, Šendzen i mnogi, mnogi drugi.
Veće luke su u Šangaju, Tienđinu, Dalienu, Hong Kongu itd.
Železnička i putna mreža u NR Kini je razvijene i dobre. Zbog velikih udaljenosti, ukoliko se unutar zemlje ne koristi avio prevoz, onda je bolje koristiti železnički prevoz. Cene ovog prevoza su prihvatljive.
Gradski prevoz u gradovima je kvalitetan i dobro organizovan (cena karte do 1 juana). Takođe, finansijski je vrlo povoljan i prevoz taksijem – manje udaljenosti mogu da se pređu po ceni koja je u okviru starta (10 juana).
Za upravljanje motornim vozilom u Kini neophodno je posedovanje kineske vozačke dozvole, vozila moraju da poseduju kinesku saobraćajnu dozvolu, a osiguranje je obavezno.
Stranci podležu sankcionisanju saobraćajnih prekršaja u skladu sa kineskim propisima. Npr. novčana kazna u iznosu ne manjem od 200 i ne većem od 2000 juana naplaćuje se za nepropisno parkiranje, vožnju motornog vozila bez vozačke dozvole, vožnju pri brzini za 50% veću od dozvolje, ukoliko se pobegne sa mesta manje saobraćajne nezgode itd. Pored novčanih kazni, dobijaju se i negativni poeni koji mogu dovesti do oduzimanja vozačke dozvole i ponovnog polaganja vozačkog ispita.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Generalno posmatrano, sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći.
Prilikom posete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i sl. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vežbi, sporije kretanje sa manje prtljaga , a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
Kontakti zdravstvenih ustanova: - Peking Union Hospital, International Department, No.1 Shuai Fu Yuan, Dong Dan, Beijing, tel: +86 10/6529-5284
- Sino-Japanese Hospital, International Department, Ying Hua Yuan Dong Jie, Chaoyang District, Beijing, tel: +86 10/6428-2297

NOVAC

Kurs razmene kineske nacionalne valute (RMB Yuan-CNY) u februaru 2015.:
1 EUR = 6,98 juana
1 USD = 6,26 juana
Orijentacije radi, 1,00 dinar vredi oko 0,057 juana
Usled češćih i značajnih promena, pre putovanja treba proveriti kurs na zvaničnom sajtu Bank of China: http://www.boc.cn/sourcedb/whpj/enindex.html.
Cene avio karata su fluktuirajuće. Tako avio karta na relaciji Peking – Šangaj sada košta oko 1.020 juana, na relaciji Peking – Guangdzou oko 1.600 juana, zavisno od avio kompanije. Pri planiranju puta najbolje bi bilo proveriti tada aktuelne cene na: http://english.ctrip.com/ ili http://www.elong.net/.
Karta za ležaj u vozu na relaciji Peking – Šangaj iznosi 327 juana, a od Pekinga do Guangdzoua 458 juana. Cene železničkog prevoza mogu da se provere na http://www.cnvol.com/
Karta za autobus od Pekinga do Tienđina (95 km) košta 50 juana.
Za osnovni lekarski pregled kod lekara opšte prakse potrebno je izdvojiti 200-300 juana. Sve dodatne analize, snimanja i intervencije se dodatno plaćaju i cene mogu da budu visoke.
Cene obroka u restoranima kreću se od 50 do 100 juana, a cene smeštaja u hotelima kreću se oko 400 juana pa na više, a u slučaju nužde, skromno prenoćište moguće je pronaći za oko 200 juana.

OSTALO

Kina se najvećim delom nalazi u umerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila duvaju vetrovi iz Sibira i Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suvu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Leti, monsun duva sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh i kiše.
Veličina teritorije i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih delova zemlje. Tako, na primer, severni deo provincije Heilongjiang (severo-istok Kine) nema pravo leto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni deo Tibetanske visoravni je prekriven snegom cele godine, a južni deo visoravni Yunan-Guizhou ima prolećnu klimu tokom cele godine. Severozapadni deo unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, severozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
Turističke agencije:
  •  China Travel Agency (engleski jezik), No. 5 Jing Shun Lu, Chaoyang District, Beijing, tel. +86 10/8590-8266
  •  China Youth Travel Agency (engleski jezik), No. 5 Dong Zhi Men Nan Da Jie, Beijing, tel +86 10/5815-8830
  •  Važno: Za turističku posetu Tibetu potrebno je pribaviti posebnu dozvolu preko turističke agencije (npr. Shenhu Tourist Agency /Beijing/, Tibet Building, 4th Ring Road, Beijing, tel/fax: +86 10/6498-0373).

Telefoni za hitne situacije :
(nepoznavanje kineskog jezika može da bude problem)
Policija: 110
Hitna medicinska pomoć: 120

SPECIJALNI ADMINISTRATIVNI REGION NR KINE HONG-KONG

ULAZAK I IZLAZAK

Državljani R. Srbije mogu ulaziti na teritoriju Honk Konga bez viza i boraviti do 14 dana.
Pri dolasku u Hong-Kong, na aerodromu i graničnim kontrolnim tačkama, automatski senzori mere putnicima temperaturu i ako je povišena, od njih će se zahtevati da obave zdravstveni pregled.
Potvrde o vakcinaciji obično nisu potrebne, ali je ovo najbolje proveriti pre puta jer zahtevi mogu da se promene.
Putnici koji dolaze u Hong Kong, pod uslovom da imaju 18 ili više godina, mogu da unesu 1 l alkoholnog pića jačine iznad 30 % po volumenu, izmereno na temperaturi od 20 stepeni celzijusa i 60 cigareta ili 15 cigara ili 75 g prerađenog duvana.
Unos/uvoz životinja, biljaka i oružja je uslovljen prethodno pribavljenom dozvolom nadležnih organa. Psi i mačke mogu da podležu karantinu u rasponu od 30 dana do 4 meseca. Više podataka dostupno je na http://www.afcd.gov.hk .

TRANSPORT

Hong Kong je saobraćajno vrlo dobro povezan sa NR Kinom-maticom, a hongkonški međunarodni aerodrom ima vrlo živ avio saobraćaj koji ga povezuje sa mnogim svetskim gradovima.
Hong Kong ima vrlo dobar, efikasam i raznovrstan gradski prevoz (autobusi, minibusevi, tramvaji, feriboti, metro). Cene ovog prevoza se kreću od 5 do 15 HK$ , zavisno od vrste i relacije. U slučaju opredeljenja za taksi, start, u koji su uključena i prva 2 km puta, iznosi 18 HK$ .
Posetioci koji u Hong Kong dolaze iz razloga koji ne uključuju regulisanje boravaka i na period koji ne prelazi 12 meseci, mogu da voze kola sa međunarodnom vozačkom dozvolom. Osiguranje vozila od trećeg lica je obavezno. Maksimalna kazna za opasnu vožnju (kad ne uzrokuje smrt) u koje se npr. ubrajaju prebrza vožnja, opasno preticanje i sl. je 25.000 HK$ i zatvor od 3 godine, zabrana vožnje na period ne kraći od 6 meseci pri prvoj osudi i ne manje od 18 meseci kod druge i svake sledeće, obaveza polaženja kursa vožnje i 10 negativnih poena.

BEZBEDNOST

Nadležni u Hong Kongu smatraju da je njihov grad vrlo bezbedan, kako danju, tako i noću. Preporučuju opšte mere opreza.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U slučaju potrebe, u Hong Kongu ima veliki izbor privatnih i državnih zdravstvenih ustanova. Posetiocima, koji se u slučaju nužde ili nezgode obrate za pomoć državnoj bolnici, set- usluga po jednom odlasku naplaćuje se 570 HK$. Jedna od ovih bolnica, a ima ih 16, je: Queen Mary Hospital, 102 Pokfulam Road, Hong Kong, tel: 2255-3838, radno vreme je 24 sata.

NOVAC

Valuta koja se koristi je hongkonški dolar.
Kurs razmene u februaru 2015. godine:
1 EUR = oko 8,68 HK$
1 USD = oko 7,75 HK$
Orijentacije radi, 1,00 dinar vredi oko 0,071 HK$
Međunarodne kreditne kartice kao što su American Express, VISA, Dinners Club i Master Card široko su prihvaćene u hotelima, prodavnicama i restoranima. Obično je na ulazima postavljeno obaveštenje koje se kartice prihvataju.
Izbor smeštaja u Hong-Kongu je vrlo širok, a cene se kreću od oko 30 USD u hostelima do oko 50-100 USD pa naviše u hotelima, zavisno od ranga i lokacije.
Cena obroka u restoranima se okvirno kreće od 40 do 200 HK$.

OSTALO

Hong Kong ima suptropsku klimu sa izraženim godišnjim dobima. Sezona tajfuna traje od maja do novembra. Leta su topla, sunčana, i sa visokim nivoom vlage u vazduhu i temperaturama koje mogu da pređu 31 stepen celzijusa. Zime su svežije, sa povremenim hladnim naletima, suve, oblačne, sa temperaturama do ispod 10 stepeni celzijusa. U proleće, sa postepenim rastom temperature, raste i vlažnost vazduha. Jesen, sa puno sunca i prijatnim temperaturama, najpogodnije je vreme za posetu.
Posetioci Hong Konga sve turističke informacije mogu da dobiju od Servisa koji pruža ovu vrstu informacija: Hong Kong Tourism Board Visitor Information Services, tel. +852/2508-1234 (višejezična vruća linija), radno vreme od 09.00 do 18.00 časova svakog dana. Imaju poslovnicu i na aerodromu (Terminal 1, Buffer Halls A and B, Arrivals Level), a poslovnica na adresi Kowloon, Star Ferry Concourse, Tsim Sha Tsui (od 08.00 do 20.00 časova svakog dana) organizuje i turističke ture.

Važni telefoni: pozivni za Hong Kong: +852

Hitne službe (policija, požar, medicinska pomoć): 999
Policija-vruća linija: 2527-7177
Uprava za imigraciju: 2824-6111
Uprava za carinu i akcize- vruća linija: 2815-7711
Međunarodni aerodrom: 2181-8888

SPECIJALNI ADMINISTRATIVNI REGION NR KINE MAKAO

ULAZAK I IZLAZAK

Nosioci važećih pasoša Republike Srbije mogu ulaziti na teritoriju SAR Makaa NR Kine bez viza i boraviti do 90 dana u periodu od 180 dana.
U Makao je moguće doputovati avio prevozom, morem i kopnom. Autobuske linije povezuju Makao sa kineskim gradom Guangdzou, kao i sa drugim gradovima u provinciji Guangdong.
Unos oružja nije dozvoljen bez prethodne posebne dozvole, kao ni kućnih ljubimaca.

TRANSPORT

Makao međunarodni aerodrom nalazi se na Taipa ostrvu. Redovne linije trajektom saobraćaju između Makaoa i Hong Konga i kineskog grada Šendzena. Autobuske linije povezuju Makao sa kineskim gradom Guangdzou, kao i sa drugim gradovima u provinciji Guangdong.
U gradu i na ostrvima saobraća vrlo efikasan autobuski prevoz sa cenama u rasponu od 2,5 do 5 MOP (pataka – lokalna valuta).
Prevoz taksijem ima fiksnu cenu za prvih 1.600 metara (13,00 MOP), a za svakih narednih 230 m dodatno se naplaćuje po 1,50 MOP, kao i 1,50 MOP za svaki minut čekanja. Prevoz prtljaga taksijem odvojeno se naplaćuje.
Za iznajmljivanje kola neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole (vozi se levom stranom) i dozvole Saobraćajne uprave Policije za javnu bezbednost (adresa: Avenida de Sidonio Pais, tel. +853/28374212). Gradom saobraćaju i bicikl-rikše po ceni od oko 150 MOP na sat, ali je cenu potrebno ugovoriti pre početka vožnje.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U slučaju potrebe, dobre lekarske usluge pružaju se u bolnicama:
- Conde S. Januario bolnica, Guia Hill, Makao poluostrvo, tel: 2831-3731
(državna bolnica)
- Kiang Wu bolnica, San Lazaro, Makao poluostrvo, tel: 2837-1333
(privatna bolnica)

NOVAC

Lokalna valuta: pataka (MOP)
Kurs razmene u februaru 2015. godine:
1 EUR = 8,74 MOR
1 USD = 7.80 MOR
Orijentacije radi, 1,00 dinar vredi oko 0.072 MOP
Cene smeštaja, date su USD, u hostelima se kreću oko 30 USD, dok cene u hotelima idu od oko 50 USD po danu pa naviše. U Makau postoji širok izbor restorana. Za jedan običan obrok u lokalnoj valuti potrebno je izdvojiti oko 50 MOP.

OSTALO

Temperatura u Makau se kreće između 16 i 25 stepeni celzijusa, sa godišnjim prosekom od 20 stepeni, vlažnost vazduha je visoka, a u letnjem periodu se povremeno javljaju tajfuni. Najprijatnije godišnje doba je jesen.
Turističke informacije u Makau mogu se dobiti u turističkim informativnim centrima:
- dolazni hol aerodroma, tel: +853/2886-1436
- Border Gate New Checkpoint, tel:+853/2843-9310
- Macau Ferry Terminal, tel:+853/2885-28726416

Turističke informacije u Makau mogu se dobiti u turističkim informativnim centrima:
- dolazni hol aerodroma, tel: +853/2886-1436
- Border Gate New Checkpoint, tel:+853/2843-9310
- Macau Ferry Terminal, tel:+853/2885-28726416

Turističke agencije:

- Macau 24 Hours Travel Agency Limited
Avenida Comercial de Macau nºs 251A a 301, Edifício "AIA Tower", 10º andar, Sala 10B, Macau
Tel: +853/28753126, 66113707
Faks: +853/28753173
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
http://www.macau.com

- Estoril Tours Travel Agency Limited
Avenida do Dr. Rodrigo Rodrigues nº 103/107, Edifício Millionaire Garden, r/c, Centro Comercial, lojas H-K, Macau
Tel: +853/28710360, 28710461, 28712782, 28710373
Faks: +853/28710353
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
http://www.estoril.com.mo

Važni telefoni:
SOS 999
SOS turistička vruća linija 112
Makao međunarodni aerodrom 2886-1111