gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Коморска острва
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза уколико не напушта међународну зону аеродрома


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За информације о визама и прибављању истих за улазак на Коморска острва потребно је обратити се Амбасади Уније Коморских острва у Паризу, која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Србију (контакт телефон (331) 40 67 90 54).

ТРАНСПОРТ

Земља се састои од четири острва, од којих су три Grande Comore (Ngazia), Moheli (Mwali), Anjouan (Nzwani) под јурисдикцијом Коморских острва, а четврто острво Mayotte (Maore) је под суверенитетом Француске. Сва четити острва имају аеродроме, а највећи „Prince Said Ibrahim" се налази у главном граду Маронију. Коморска острва имају три морске луке Фомбони, Морони и Моутсамоундоу, које међутим нису и трговачке луке. Железничка мрежа не постоји.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација је стабилна са уобичајеним ситнијим крађама и корупцијом која је присутна у већини афричких земаља.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Сем жуте грознице постоји опасност од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Постоји ризик од болести које се преносе сексуалним путем.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.
Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи на веб-сајту Светске здравствене организације www.who.int

НОВАЦ

Национална валута у Коморским острвима је коморски франк KMF.

ОСТАЛО

Препоручује се путовање у Коморска острва посредством туристичких агенција док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати. У Коморским острвима званични језици су коморски, арапски и француски. Вози се десном страном.

Амбасада Републике Србије у Најробију прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона +254 794 588 515, (+254 732 755 554, +254 734 601 031), е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт http://nairobi.mfa.gov.rs/cir/


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)