gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Komorska ostrva
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza ukoliko ne napušta međunarodnu zonu aerodroma


ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za informacije o vizama i pribavljanju istih za ulazak na Komorska ostrva potrebno je obratiti se Ambasadi Unije Komorskih ostrva u Parizu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Srbiju (kontakt telefon (331) 40 67 90 54).

TRANSPORT

Zemlja se sastoi od četiri ostrva, od kojih su tri Grande Comore (Ngazia), Moheli (Mwali), Anjouan (Nzwani) pod jurisdikcijom Komorskih ostrva, a četvrto ostrvo Mayotte (Maore) je pod suverenitetom Francuske. Sva četiti ostrva imaju aerodrome, a najveći „Prince Said Ibrahim" se nalazi u glavnom gradu Maroniju. Komorska ostrva imaju tri morske luke Fomboni, Moroni i Moutsamoundou, koje međutim nisu i trgovačke luke. Železnička mreža ne postoji.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija je stabilna sa uobičajenim sitnijim krađama i korupcijom koja je prisutna u većini afričkih zemalja.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Sem žute groznice postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Postoji rizik od bolesti koje se prenose seksualnim putem.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda.
Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int

NOVAC

Nacionalna valuta u Komorskim ostrvima je komorski frank KMF.

OSTALO

Preporučuje se putovanje u Komorska ostrva posredstvom turističkih agencija dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati. U Komorskim ostrvima zvanični jezici su komorski, arapski i francuski. Vozi se desnom stranom.

Ambasada Republike Srbije u Najrobiju prati aktuelnu situaciju i relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona +254 794 588 515, (+254 732 755 554, +254 734 601 031), e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , veb sajt http://nairobi.mfa.gov.rs/cir/


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)