gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кореја (Република)
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана (туризам или транзит).
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза је потребна
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Влада Републике Кореје је одлучила да од 13.04.2020.године привремено суспендује безвизни резим за држављане 85 држава, међу којима и за држављане Републике Србије, због ситуације са COVID 19. Овом Одлуком суспендоване су и све издате једнократне и вишекратне визе (С-1 и С-2), које су издала корејска дипломатска представништва, па ће сваки страни држављанин, који жели да уђе у Републику Кореју, морати да добије нову визу у неком од корејских дипломатских представништава.

Од 01.07.2013. грађани Републике Србије могу без визе транзитирати или боравити из туристичких разлога на територији Републике Кореје у периоду до 90 дана. За дужи боравак, студирање и сл. неопходно је претходно прибавити визу у дипломатском представништву Републике Кореје. Не тражи се потврда о вакцинацији, нити поседовање здравственог осигурања.
ВАЖНО: Од 01.01.2012. Републикa Кореја je увeла систем биометријске пограничне контроле на свим граничним прелазима. Контрола подразумева узимање скенираних отисака оба кажипрста и лица. Од ове процедуре изузимају се особе млађе од 17 година, дипломате и званични представници страних влада и међународних организација и чланови њихових породица, као и особе које долазе на позив државних органа (централне администрације).
Од 09.12.2013. уводи се нови систем контроле спрејева, течности и гелова (LAG) на међународном аеродрому Инчон – Сеул, на посебним пунктовима за међународне трансфере. Контрола се врши средствима за детекцију експлозива (LED), и подлеже јој и роба купљена у Duty free продавницама и авионима, а запакована је стандардизоване провидне кесе. Роба која није запакована у наведене кесе, односно према стандардима ICAO, као и она за коју се посумња да садржи експлозивне материје, биће одузета. Од новог система изузимају се спрејеви, течности и гелови који служе за личну употребу и чија количина не прелази 100 мл, а запаковани су у провидну пластичну кесу.
Границу између Северне и Јужне Кореје (Демилитаризовану зону - ДМЗ) није могуће прећи копненим путем, нити директно из једне земље у другу ући ваздушним или морским путем.
Када је реч о уношењу и изношењу новца у готовини, суму у локалној валути или страним валутама која износи 10.000 или више америчких долара, неопходно је при уласку у земљу пријавити царинским органима. Исто тако за изношење суме веће од 10.000 или више УСД потребно је добити претходну дозволу Централне Корејске банке.
Све међународне платне картице које се издају у Републици Србији важе и у Републици Кореји.
Акцизну робу у вредности до 400 УСД могуће је унети без царињења. У такву робу спадају камере и друга електронска опрема, производи од коже, парфеми, накит, сатови, спортска опрема и други лични предмети. Путници преко 20 година старости имају право да унесу 1 литар алкохолног пића, а они преко 19 година 200 цигарета.
Кућни љубимци, као и све врсте животињских и биљних продуката, при уласку у Републику Кореју морају имати валидне сертификате које су издали државни органи земље порекла. Такође се захтева вакцинација кућних љубимaца шест месеци пред улазак и предвиђен је карантин у трајању од десет дана.

ТРАНСПОРТ

Република Кореја има девет међународних аеродрома, али је главни улаз за посетиоце из Европе и других прекоморских земаља аеродром Инчон (Incheon), који је удаљен око 65 километара од Сеула.
Република Кореја је авионски повезана са готово сваким већим градом у свету. Око 37 међународних авионских компанија редовно оперише на подручју Републике Кореје са преко 1.500 летова недељно.
Домаћу путну инфраструктуру – авионски, железнички, аутобуски, бродски и аутомобилски саобраћај карактерише квалитет који је изнад просечног европског и светског стандарда.
Привремени улазак са приватним аутомобилом је могућ једино трајектним везама уз стандардна међународна документа за возила и ca међународном возачком дозволом. Саобраћајни прописи су идентични европским, а казне за прекршаје су високе. Комплетан саобраћај у градовима и на путевима је готово у потпуности покривен камерама и прекршиоци прописа се лако и брзо идентификују.

БЕЗБЕДНОСТ

Уколико је непходно да путујете на Корејско полуострво, саветује се избегавање боравка у пограничном појасу (демилитаризована зона). Треба, такође, избегавати протесте и демонстрације који имају додирних тачака са кризом.

У случају погоршања безбедносне ситуације, треба контактирати Амбасаду Р.Србије у Сеулу.

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА

Иако се не тражи поседовање здравственог осигурања, препоручује се путно осигурање, јер су цене здравствених услуга високе.
Телефон хитне медицинске помоћи је 119 и ради 24 часа, своје услуге пружа бесплатно.
Странцима је на располагању и xитни медицински информативни центар, који се добија позивањем броја 1339. На овом броју могу се добити практични медицински савети на енглеском језику.
С обзиром на језичку баријеру, добро је имати код себе и број телефона 1588-5644. Бирањем овог броја ступа се у контакт са групом добровољаца која познаје више језика (не и српски) и бесплатно помаже да се реше настали проблеми било које врсте.

Приметна је тенденција пораста нивоа загађења ваздуха тзв. фином прашином („yellow dust"). Ови нивои се мере свакодневно, о чему се становништво обавештава путем средстава јавног информисања и одговарајућих интернет апликација. У случају вредности које се сматрају неповољним за здравље, сугерише се ношење заштитних маски, које су јефтине и лако доступне (апотеке, драгстори, тржни центри, аеродроми, аутобуске и железничке станице).

НОВАЦ

Званична валута је корејски вон, који се издаје у апоенима од 1.000, 5.000, 10.000 и 50.000 и кованицама од 10, 50, 100 и 500. Радно време банака је од 9.00 до 16.00 часова, осим викендом, док аутомати за новац раде 24 сата. Плаћање је могуће искључиво у националној валути – вонима. Због дневних промена курса и тенденције јачања вона у односу на евро и друге валуте, корисно је пре путовања проверити текући девизни курс.

ОСТАЛО

Само мобилни телефони најновије генерације могу користити роминг у Јужној Кореји, али је на сваком аеродрому у одговaрајућим пословницама мобилних оператера проблем могуће решити брзо и по прихватљивим ценама.
Корисни су сајтови Корејског културног и информационог сервиса http://www.korea.net, Корејске туристичке организације http://www.visitkorea.or.kr и Корејске трговинско-инвестиционо промотивне агенције http://www.kotra.or.kr


(Последње ажурирано понедељак, 13. април 2020.)