gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Лаос
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Није потребна виза
за боравак у трајању до тридесет (30) дана, од датума првог уласка
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:

Почев од 09. јула 2019.године, странцима којима је потребна виза за путовање у НДР Лаос, имају могућност online аплицирања за добијање е-визе за улазак у ту земљу путем званичног веб-сајта (https://Iaoevisa.gov.la).
Са е-визом улазак у НДР Лаос је могућ преко граничних прелаза на међународном аеродрому Ватај - „Wattay International Airport" и лаоско-тајландског моста пријатељства 1 - „Lao - Thai Friendship Bridge 1".

За носиоце обичних ПИ Р. Србије потребна је виза за улазак у Лаос. У визном режиму Лаоса постоје два типа виза туристичка и пословна.
Пословна виза – се добија у периоду од 3, 6 и 12 месеци, такође, може се добити у ДКП Лаосу, и обновити.
Туристичка виза – се добија у периоду од 30 дана, и може се добиту у ДКП Лаоса, која се може обновити. Туристичка виза за држављане Р. Србије при уласку у Лаос (visa on arrival) могу се добити на тамошњем међународним аеродромима и копненим граничним прелазима. За носиоце ДИПЛ и СЛ ПИ Р. Србије, као и за носиоце истих врста ПИ Лаоса, визе су укинуте закљученим билатералним споразумом из 2014. године, (дужина боравка од датума првог уласка).

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у Лаос је потребно прибавити визу у дипломатско-конзуларним представништвима Лаоса. Туристичку визу је могуће добити при уласку на аеродромима у Вијентиану и Луанг Прабангу, као и на граничном прелазу - Тај-Лао мост пријатељства, који повезује Nong Khai на Тајландској страни и Виентиан. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка. За детаљније информације потребно је обратити се Амбасади Лаоса у Бечу.

ТРАНСПОРТ

Домаћи авио саобраћај је најбржи и најбезбеднији начин за превоз до најзначајнијих туристичких дестинација.
Путна мрежа у Лаосу је у лошем стању, ( 80% путне мреже је неасфалтирано), због чега се препоручује превоз бродом дуж Меконга и његових притока.

БЕЗБЕДНОСТ

Ниво криминала је низак, иако нису ретке крађе (отимање ташни).
Наркотици представљају велики проблем. Домаћи закон прави малу разлику између поседовања дроге за личну употребу и трговине дрогом, а казне су драстичне ( од високе новчане казне и протеривања из земље до затворске и смртне казне).
Минска поља и неексплодирана експлозивна средства преостала из времена рата са Вијентамом у северним и источним деловима земље, посебно у пограничном делу према Вијентаму представљају озбиљан ризик, због чега се не препоручује посета том делу земље

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Препоручује се путничка полиса осигурања која укључује и здравсtвено осигурање.
У Лаосу је веома раширена маларија, и друге болести које преносе комарци-денге грозница, због чега потребно обавезно понети средства за заштиту против комараца.

НОВАЦ

Национална валута је кип. У оптицају су новчанице од 50,000 , 20,000 , 10,000 , 5,000 , 2,000, 1,000, и 500 кип.
Иако је амерички долар и даље преовлађује, више туристичких агенција и домаћих банака је почело да прихвата и евро. Плаћање кредитним картицама је могуће у већини банака.


(Последње ажурирано четвртак, 11. јул 2019.)