gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Малдиви
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Р. Србије који туристички путују на Малдиве, бесплатну визу важећу за период до 30 дана добијају на малдивском аеродрому. Потребна је следећа документација: важећа путна исправа, повратна авио-карта, доказ о поседовању довољно финансијских средстава (100 УСД плус 50 УСД за сваки дан боравка) или потврда о уплаћеном туристичком аранжману. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци. Детаљније информације доступне су на интернет презентацији малдивског Министарства за имиграцију и емиграцију: http://www.immigration.gov.mv/pages/entry.html .

Од 17. јануара 2018. године, захтеви за издавање пословних и специјалних виза морају 5 дана пре планираног путовања бити послати електронским путем, на адресу: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . Детаљније информације доступне су на горенаведеном вебсајту.

За путовање на Малдиве није потребно поседовати полису здравственог осигурања, нити доказ о вакцинацији, изузев ако долазите из области захваћене жутом грозницом (поједине области централне Африке или јужне Америке).

Уношење алкохолних пића, наркотика, порнографског материјала и оружја на Малдиве је законом забрањено. У случајевима да путници са собом носе обимну фотографску опрему или опрему за роњење, препоручује се да о томе унапред обавесте хотел у којем намеравају да одседну или да припреме листу наведене опреме са њеним описом и серијским бројевима, како би процедура по доласку на  аеродроме краће трајала. Све врсте видео записа и филмова морају бити пријављене надлежним царинским органима на аеродрому, у циљу добијања одобрења за њихово уношење на острво.

Уношење кућних љубимаца (пси, мачке, птице и сл) и биљака је дозвољено само уз поседовање фитосанитарног/санитарног сертификата.

Приликом изласка из земље, дозвољено је изношење предмета у рационалним количинама, предвиђеним за личну употребу. Изношење корала, крокодилске коже и оклопа корњача је забрањено.

ТРАНСПОРТ

British Airways и Lufthansa су европске компаније са најфреквентнијим летовима за Малдиве (осим њих, летове за престоницу Мале имају и Emirates Airlines, Singapore Airlines, Qatar Airlines, Sri Lankan Airlines). Препоручује се да се транспорт од међународног аеродрома до хотела резервише приликом резервације хотелског смештаја, тј. пре доласка на аеродром.
Главно средство транспорта на Малдивима је „дони“, ручно израђени брод од дрвених дасака. Од аеродромске  луке (која се налази 2 км североисточно од Малеа) до малдивске престонице ови бродови иду на сваких 15 минута, а од поноћи до јутарњих часова на сваких 30 минута.  Поред донија, у локална транспортна средства се убрајају и моторни бродови, као и хеликоптери и тзв.”seaplanes”.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

У последњих неколико година на Малдивима су забележени поједини случајеви болести које преносе комарци - чикунгунја грознице и, у нешто већем броју, денги грознице. С обзиром да не постоји вакцина против ових болести, препоручује се предузимање превентивних мера против уједа комараца, првенствено у виду коришћења крема и ношења одговарајуће гардеробе са дугим рукавима и ногавицама приликом боравка напољу, односно заштита просторија приликом боравка у затвореном простору (затварање прозора који немају мреже за комарце, коришћење електричних апарата против комараца и сл.)

НОВАЦ

Новчана валута на Малдивима је малдивска руфија MVR (једна MVR садржи 100 лареса). Према важећем курсу у априлу 2018. године, 1 евро вреди око 19 MVR, а 1 УСД око 15 MVR. Најчешће коришћена страна валута је амерички долар. У већини хотела, ресторана и продавница могуће је плаћање платним картицама American Express, Visa International, Master Card, Diners Club, JCB и EuroCard.

ОСТАЛО

Тропска клима на Малдивима подразумева просечну температуру између 29 и 32 степена Целзијуса, са повременим тропским пљусковима. Од краја маја до почетка септембра је (југозападни) монсунски период у којем има повремено кише и ветра, док је од новембра до априла (североисточни) монсун топао и сув. Цене боравка су највише у сезони (децембар-април), нарочито у периоду божићних и новогодишњих празника, када је на Малдивима суво и топло време. Период од маја до новембра је такође топао, али са вишим степеном влажности ваздуха и већом могућношћу киша. Тада на Малдивима има мање туриста, те је лакше пронаћи одговарајући смештај, који је притом повољнији него у сезони.    
Нерадни дани на Малдивима су петак и субота.
Нудизам је законом забрањен на Малдивима, укључујући и боравак на плажама одмаралишта, купање или роњење без купаћих костима у близини бродова са путницима. У већини ресторана није дозвољен боравак у купаћим костимима, како би се избегле непријатности за друге присутне госте. 

 


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)