gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мјанмар
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши:
Виза није потребна до 90 дана од дана уласка (важи од 16.10.2019.)
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

За носиоце свих врста ПИ Р.Србије потребна je виза за улазак у Мјанмар. Визе (туристичка и пословна) добијају се у Амбасади Мјанмара у Београду или неком другом ДКП те земље. Туристичка виза са важношћу од 28 дана и пословна са важћношћу од 70 дана, могу се добити путем on-line система (e-visa: http://evisa.moip.gov.mm). Не постоји могућност добијања туристичке визе за држављане Р.Србије при уласку у Мјанмар (на овдашњим међународним аеродромима и копненим граничним прелазима), тзв. visa on arrival.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у Мијанмарску Унију потребно је прибавити визу, која се може добити у Амбасади МУ у Београду. Добијање визе при уласку у Мијанмар на међународним аеродромима у Јангону и Мандалеју је привремено замрзнуто од септембра 2010.г Корисно је понети више фотографија формата за пасош.Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка. 

Од 01.09.2014. године, држављани 41 земље, међу којима је и Србија, могу да прибаве једнократну туристичку визу важности до 28 дана за Мјанмар путем Visa on-line система: http://evisa.moip.gov.mm.
Захтев за ову врсту визе се попуњава и шаље електронским путем, уз уплату таксе од 50 УСД кредитном картицом, а обавештење о одобреном или одбијеном захтеву се добија путем Е-мејла у року од 5 радних дана. Одобрење за издавање визе туриста показује имиграционом службенику приликом доласка на међународни аеродром у Јангону.

Од 28.08.2013. године, улазак/излазак могућ је и преко следећих међународних граничних прелаза:
Tachileik (Myanmar) – Mae Sai (Thailand)
Myawaddy (Myanmar) – Mae Sot (Thailand)
Kawthaung (Myanmar) – Ranong (Thailand)
Htee Kee (Myanmar) – Phunar Ron (Thailand)

Здравствено осигурање није обавезно, али се препоручује путно здравствено осигурање.
Уношење новца у готовини није ограничено, с тим што је готовину преко 2,000 УСД потребно декларисати приликом уласка у земљу.
Поред личног пртљага, дозвољено је унети следеће: 400 цигарета, 100 цигара, 250 грама дувана, 2 лит. жестоког пића и 0,5 лит. козметике.
Није дозвољено уношење антиквитета, порнографског материјала и наркотика. Уношење ловачког оружја је забрањено.
Кућни љубимци се могу унети, уз поседовање одговарајуће документације (пасоша и међународног здравственог сертификата).

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми су у Јангону и Мандалеју. Из Јангона  до свих главних градова држава и региона, постоје редоване авио линије.
Железничка мрежа је развијена,  али је стање инфраструктуре лоше. Превоз железницом од Јангона до Мандалеја и других туристичких центара је добар и знатно јефтинији.
Путна инфраструктура у лошем стању.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедност је на веома високом нивоу,  а инциденти су веома ретки. Мјанмар је познат по гостољубивости локалног становништва и однос према страним туристима је пријатељски. 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Министарство здравља и спорта Мјанмара је саопштило да је, до 25. јула 2017. године, забележено 13 случајева заразе вирусом инфлуенце А-H1N1, тзв. свињским грипом. Троје оболелих је регистровано у Јангону, а десет у северозападној држави Чин. О ширењу заразе наведеним вирусом у Мјанмару је обавештена и Светска здравствена организација.

С обзиром да је у Мјанмару веома раширена маларија и денге грозница, потребно је понети одговарајућа заштитна средства против комараца. Препоручује се антитетанус вакцина, а у случају  дужег боравка у руралним деловима земље потребно је  вакцинисати се против јапанског енцефалитиса.
С обзиром да су здравствене услуге у Мјанмару веома лоше, препоручујемо да посетиоци из Србије у случају потребе, контактирају Амбасаду РС у Јангону, која ће их упутити на најбољу опцију. Указујемо да су цене здравствених услуга  високе, сличне као у Европи. 

 


(Последње ажурирано понедељак, 07. октобар 2019.)