gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саудијска Арабија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка. За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Саудијске Арабије у Сарајеву.


БЕЗБЕДНОСТ

Услед погоршања безбедносне ситуације и могућег наставка сукоба, држављанима Републике Србије се препоручује да пажљиво размотре ризик путовања у Саудијску Арабију. Због учесталих напада на провинцију Асир, препоручује се дa грађани са породицама не путују у ту провинцију Саудијске Арабије, као и да се избегава путовање преко међународног аеродрома у Абхи, јер у овом тренутку није безбедан за путнички саобраћај, имајући у виду дa je честа мета напада.

Саветује се и избегавање одласка на места масовног окупљања сунитске исламске заједнице, а посебно шиитске муслиманске мањине попут џамија, места ходочашћа и значајних верских објеката, као и опрез приликом посета великим тржним центрима. Имајући у виду да су јавне демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, требало би избегавати јавне скупове.

Препоручује се опрез приликом кретања ван градова и главних путних праваца, а посебно:
- у пограничним регијама са Јеменом, на југозападу земље, које су поприште спорадичних сукоба;
- у источној провинцији Катиф, насељеној већинским шиитским становништвом, због вишегодишњих сукоба демонстраната - шиита и снага безбедности у граду Авамија;
- у провинцији Касим, због нарочито строгог тумачења шеријатског права.

Амбасада Републике Србије у Ријаду прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: + 966114613010, и путем мејла: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Према наводима саудијских органа и Светске здравствене организације, у периоду од  децембра 2017. до јануара 2018. године, пријављено је још 20 оболелих од вируса МЕРС (Middle East Respiratory Syndrome), а једно лице је преминуло.
Туристима се саветује да предузму мере заштите, имајући у виду да је у питању вирус сличан грипу, који изазива компликације у ограниченом броју случајева (најчешће хронични болесници, труднице итд).

Према наводима саудијских органа и Светске здравствене организације, априла 2014. године, у граду Џеди забележена су још два смртна случајева од вируса МЕРС (Middle East Respiratory Syndrome). Од почетка 2014. године, од овог вируса је преминуло 66 лица.

 


(Последње ажурирано петак, 19. јул 2019.)