gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saudijska Arabija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu.


BEZBEDNOST

Usled pogoršanja bezbednosne situacije i mogućeg nastavka sukoba, državljanima Republike Srbije se preporučuje da pažljivo razmotre rizik putovanja u Saudijsku Arabiju. Zbog učestalih napada na provinciju Asir, preporučuje se da građani sa porodicama ne putuju u tu provinciju Saudijske Arabije, kao i da se izbegava putovanje preko međunarodnog aerodroma u Abhi, jer u ovom trenutku nije bezbedan za putnički saobraćaj, imajući u vidu da je česta meta napada.

Savetuje se i izbegavanje odlaska na mesta masovnog okupljanja sunitske islamske zajednice, a posebno šiitske muslimanske manjine poput dzamija, mesta hodočašća i značajnih verskih objekata, kao i oprez prilikom poseta velikim tržnim centrima. Imajući u vidu da su javne demonstracije u Saudijskoj Arabiji zabranjene, trebalo bi izbegavati javne skupove.

Preporučuje se oprez prilikom kretanja van gradova i glavnih putnih pravaca, a posebno:
- u pograničnim regijama sa Jemenom, na jugozapadu zemlje, koje su poprište sporadičnih sukoba;
- u istočnoj provinciji Katif, naseljenoj većinskim šiitskim stanovništvom, zbog višegodišnjih sukoba demonstranata - šiita i snaga bezbednosti u gradu Avamija;
- u provinciji Kasim, zbog naročito strogog tumačenja šerijatskog prava.

Ambasada Republike Srbije u Rijadu prati aktuelnu situaciju, a relevantna obaveštenja i saveti se mogu dobiti na brojeve telefona: + 966114613010, i putem mejla: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Prema navodima saudijskih organa i Svetske zdravstvene organizacije, u periodu od  decembra 2017. do januara 2018. godine, prijavljeno je još 20 obolelih od virusa MERS (Middle East Respiratory Syndrome), a jedno lice je preminulo.
Turistima se savetuje da preduzmu mere zaštite, imajući u vidu da je u pitanju virus sličan gripu, koji izaziva komplikacije u ograničenom broju slučajeva (najčešće hronični bolesnici, trudnice itd).

Prema navodima saudijskih organa i Svetske zdravstvene organizacije, aprila 2014. godine, u gradu Džedi zabeležena su još dva smrtna slučajeva od virusa MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Od početka 2014. godine, od ovog virusa je preminulo 66 lica.

 


(Poslednje ažurirano petak, 19. jul 2019.)