gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tajland
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana od datuma ulaska
Obični pasoši i druge putne isprave:

Potrebna viza

Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu potrebna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za vize i informacije potrebno je obratiti se Konzulatu Kraljevine Tajlanda u Beogradu broj telefona: +381 11 4037 819, www.thaiconsulate.rs . Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti za 6 meseci duži od perioda na koji se traži viza, odnosno 18 meseci u cilju regulisanja boravka.
Pri ulasku treba prijaviti carini iznos veći od 20.000 USD.

TRANSPORT

U Tajlandu su najveći aerodromi u Bangkoku i Puketu.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija na Tajlandu je generalno stabilna. Periodično su zabeleženi manji teroristički napadi, zbog čega je povećano prisustvo vojske. Bezbednosne snage imaju dodatna ovlašćenja, te su moguća ograničenja kretanja u određenim zonama, kao i pretresi zbog potrage za oružjem. U južnom delu zemlje, u provincijama ili delovima provincija Patana, Jala, Narativat i Songla, kao i u delovima pograničnih područja sa Kambodzom i dalje je na snazi vanredno stanje.

Državljanima Republike Srbije, koji borave ili nameravaju da putuju na Tajland, savetuje se da budu oprezni i izbegavaju boravak u oblastima gde je na snazi vanredno stanje. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i dzeparenja. Ukoliko budu opljačkani potrebno je kontaktirati policiju na broj 191.

Svi zainteresovani građani Republike Srbije mogu se obratiti za informacije i Ambasadi Republike Srbije u Džakarti, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Tajland, na brojeve telefona: + 6221 / 314-35-60, + 6221 / 314-37-20, e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , http://www.jakarta.mfa.gov.rs. 

U Tajlandu je 01. aprila 2015. godine ukinuto vanredno stanje, osim u provincijama ili delovima provincija Patana, Jala, Narativat i Songla na jugu zemlje, kao i u delovima pograničnih područja sa Kambodzom. Na snazi je i dalje mera zabrane masovnih okupljanja.
Situacija u Tajlandu je generalno stabilna i mirna. Građanima, ukoliko su u poseti Tajlandu, savetuje se da budu oprezni i izbegavaju boravak u oblastima gde je vanredno stanje i dalje na snazi, kao i da izbegavaju prisustvo i kretanje u blizini masovnih okupljanja, a naročito ukoliko su političkog karaktera.
Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i dzeparenja.


ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zbog tropske klime raširene su infektivne bolesti, posebno u unutrašnjosti zemlje. Hranu treba konzumirati samo na proverenim mestima.

Zdravstvene institucije :
Bumrungrad  International Hospital u Bangkoku: tel. +662 667 1000 www.bumrungrad.com
Phuket International Hospital: +6676249-400 www.phuketinternationalhospital.com 

NOVAC

Nacionalna valuta je bat (u septembru 2017. 1 evro= 39,34 bata).
Cene hotela se mogu saznati preko sajta : www.booking.com 

OSTALO

Turistički informativni  centar: www.tourismthailand.org