gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Turska
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od dana prvog ulaska
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od dana prvog ulaska
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna  viza.

 
ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE


Za ulazak u Tursku i boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci, računajući od dana prvog ulaska, državljanima Srbije nije potrebna viza. Državljani Srbije koji žele da borave u Turskoj duže od 90 dana, zahtev za vizu mogu podneti preko veb sajta: www.visa.gov.tr .

Strani državljani koji ulaze u R. Tursku potrebno je da poseduju pasoš čiji je rok važenja najmanje 60 dana duži od dana isteka vize ili dozvole boravka, odnosno dozvoljenog boravka bez vize (bezvizni boravak za naše građane je 90 dana u periodu od 6 meseci), što znači da rok važenja putne isprave mora biti najmanje 150 dana, tj. 5 meseci od dana ulaska u Tursku.

TRANSPORT

Najveći broj turista u Tursku dolazi avio-prevozom, ali je drumska infrastruktura veoma razvijena i kvalitetna, sa autoputevima najviše kategorije na putnom pravcu Edirne-Istanbul-Ankara, odnosno prema Izmiru i Bodrumu, kao i u pojedinim drugim delovima zemlje.
Unutrašnja mreža avio saobraćaja je veoma razvijena, što se odnosi i na autobuski prevoz, koji je uz to veoma kvalitetan. Železnička putna infratsruktura se poboljšava, posebno uvođenjem brzih pruga između glavnih centara. Cene karata u domaćem avionskom, autobuskom i železničkom prevozu su veoma povoljne.
Ukoliko se u Tursku dolazi sopstvenim motornim vozilom, potrebno je obezbediti zeleni karton osiguranja. Domaća vozačka dozvola može se koristiti najduže šest meseci, odnosno 90 u 180 dana u slučaju turističkog boravka. Isti propis važi i za dužinu boravka vozila sa stranim registarskim tablicama (maksimalno 90 dana).
Korišćenje autoputeva koji se naplaćuju (putni pravac Edirne-Istanbul-Ankara, kao i krak prema Izmiru i Bodrumu, ali i pojedine druge deonice saobraćajnica najviše kategorije), kao i mostova preka Bosfora, podleže režimu automatskog beskontaktnog plaćanja (sistem HGS), za koji je po ulasku u zemlju potrebno napraviti nalog u PTT filijali (nalazi se odmah iza graničnog prelaza Kapikule kod Edirna, kao i duž autoputa) i izvršiti avansnu uplatu (ukoliko se dospela obaveza ne izmiri u roku o 7 dana prilikom izlaska se naplaćuje novčana kazna, tj. putarina sa zateznom kamatom).

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Turskoj je već duži period stabilna i nisu zabeleženi teroristički napadi. Što se tiče turističkih centara i velikih gradova, važe ista pravila predostrožnosti kao i u bilo kojoj evropskoj zemlji, odnosno mere opreza od sitnih krađa.
Umerena predostrožnost preporučuje se u pojedinim provincijama na jugoistoku zemlje, posebno u zoni gde je u toku akcija čišćenja terorističkih elemenata povezanih sa tzv. Radničkom partijom Kurdistana (PKK), o čemu se javnost redovno obaveštava. Situacija na potezu uz granicu sa Sirijom generalno je stabilna, ali na potezu uz granicu sa Irakom povremeno postoji rizik od prekograničnih dejstava.

I pored činjenice da je stopa uličnog kriminala u Turskoj relativno niska, potreban je dodatni oprez tokom boravka na turističkim destinacijama (Istanbul - Trg Taksim, Palata Sultan Ahmet, ulice u okolini Kapli čaršije i Bazara začina) i u većim primorskim mestima. Preporučujemo da se nosi kopija pasoša i samo najneophodniji lični predmeti, a da se dokumenta i stvari veće vrednosti čuvaju u hotelskim sefovima.

Državljani R. Srbije, uhapšeni na teritoriji Turske, imaju pravo da traže da se o tome obavesti Ambasada R. Srbije u Ankari, odnosno Generalni konzulat R. Srbije u Istanbulu (kao specifičnost, ukazujemo da su uvreda turske države, lika i dela Ataturka, vlade, zastave i snaga bezbednosti kažnjivi po turskim propisima. Neposedovanje računa i sertifikata za kupljene antikvitete može bita osnov za lišavanje slobode i krivično gonjenje).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U Turskoj trenutno nema područja zahvaćenih epidemijama zaraznih bolesti, niti postoji obaveza vakcinacije pred dolazak u zemlju. Sanitarni uslovi u turskim hotelskim kapacitetima su veoma dobri i mogu se porediti sa onima u bilo kom drugom delu razvijenog sveta. Jedino upozorenje odnosi se na kvalitet vode iz vodovoda, koji uglavnom nije na zadovoljavajućem nivou, te se preporučuje da se ista koristi isključivo za održavanje lične higijene i druge tehničke potrebe, a da se za piće koristi isključivo flaširana voda.
Preporuka je da se pre putovanja obezbedi putno zdravstveno osiguranje.
Osobama sa invaliditetom omogućen je pristup aerodromima kao i metro stanicama, ali ne i javnim autobusima gradskog prevoza ili taksiju. U većini velikih gradova postoje delovi trotoara markirani za slepe i slabovide osobe i postavljeni su semafori sa zvučnim i vizuelnim signalima. Mnogi hoteli i restorani ispunjavaju uslove za boravak osoba sa ivaliditetom.

NOVAC

Nacionalna valuta je turska lira (TL). Vodeće inostrane konvertibilne valute mogu se zameniti za nacionalnu valutu u menjačnicama i bankama, čija je mreža vrlo razvijena, kako u turističkim mestima, tako i u gradovima.

OSTALO

Vremenska zona: GMT+2 (dva sata unapred u odnosu na vreme u Srbiji).
Za sve vrste konzularnih usluga i pomoći državljani Srbije mogu se obratiti Ambasadi u Ankari – www.ankara.mfa.rs ili Generalnom konzulatu u Istanbulu - www.istanbul.mfa.rs

Korisni telefonski brojevi:

Kol centar za strance +90 157
Vatrogasna služba 110
Hitna pomoć 112
Policija 155
Žandarmerija 156
Obalska straža 158
Šumski požari 177
Pogrebna služba 188
Turistički info-centar 170
Operator za pozive u međunarodnom telefonskom sobraćaju 115
Operator za pozive u domaćem telefonskom saobraćaju 131
Služba telefonskih informacija 118

Pozivi službama hitne pomoći se ne naplaćuju i službe su dostupne 24 časa, 7 dana u nedelji (službama za hitne slučajeve možete pristupiti posredstvom telefonskih javnih govornica bez potrebe posedovanja telefonskih kartica).

Klimatski uslovi

Klimatski uslovi variraju u zavisnosti od regije, od tople meditaranske klime na Egeju i mediteranskoj obali, preko atlantske klime na crnomorskoj obali, do umerenije kontinentalnih, suvih stepskih i polupustinjskih, pa i planinskoh klimatskih uslova u unutrašnjosti zemlje. Leti temperature u primorskom pojasu idu i do 45 stepeni, uz visoku vlagu. O vremenskim prilikama u turističkim letovalištima u Turskoj postoje detaljna obaveštenja na sajtu Generalne direkcije za meteorologiju Republike Turske, čiji je sadržaj dostupan na turskom, engleskom i nemačkom jeziku - http://www.meteoroloji.gov.tr/en-US/forecast-5days.aspx.


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)