gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Уједињени Арапски Емирати
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

Протокол између Влада Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама претходног Споразима о укидању виза за дипломатске, службене и специјалне пасоше, потписан у Њујорку 26.септембра 2018. године, ступио је на снагу 12. маја 2019. године. Овим Протоколом проширен је безвизни режим и на носиоце обичних пасоша обе државе, који имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге државе до 90 дана.

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци.

Царинска процедура је брза и ефикасна. Личне ствари се не царине.
Износ новчаних средстава по дану не представља услов за улазак у Емирате.
Држављани Р. Србије који желе да путују у УАЕ детаљне информације о врстама роба које се могу унети и изнети из УАЕ, могу наћи на сајту федералне управе царина УАЕ https://www.fca.gov.ae/en/pages/travelerguide.aspx .
Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 100.000 дирхама.
Могуће је унети цигарете у вредности од 2.000 дирхама или максимално 400 комада цигарета. Дозвољен је унос цигара до износа од 3. 000 дирхама.

Могу се унети и поклони, укључујући и парфеме, до износа од 3.000 дирхама.
Међутим, материјали (штампане ствари, CD или видео филмови), који вређају исламску веру  или   представљају верску пропаганду се одузимају. Исто се односи и на пиратске видео и аудио материјале, као и нелегалне рачунарске софтвере, који се одузимају.
Техничка роба се може уносити уз претходну пријаву царинским органима.
Није дозвољено уношење свих врста дрога, односно наркотика, као и оружја и муниције. Оштро се, као кривично дело, кажњава и коришћење дрога и опијата, чак и уколико су конзумирани пре уласка у УАЕ.

 
ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми на које углавном долазе наши грађани су у  Абу Дабију и Дубаиу. Не постоји ни једна железничка линија.
Путна мрежа је изузетно добро развијена. Сви делови Емирата су повезани аутопутевима. Саобраћај у гадовима се одвија по највишим светским стандардима.
Уколико се поседује туристичка виза УАЕ, може се изнајмити возило од Rent-A-Car агенција, зашта је довољна међународна возачка дозвола издатом у Р. Србији.
Држављани Р. Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у УАЕ, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу УАЕ, без обавезе полагања возачког испита.
Санкционишу се све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација је стабилна. Сигурност странаца је на задовољавајућем нивоу, те нема потребе за предузимањем додатних мера опреза.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Министарство здравља и превенције УАЕ је увело нова правила за унос лекова и медицинских средстава за личну употребу у УАЕ. За унос наркотика, психотропних супстанци и контролисаних лекова по емиратским критеријумима, потребно је прибавити претходну сагласност Министарства здравља и превенције УАЕ. Детаљна упутства као и захтев може се поднети преко интернет странице министарства уз прилагање неопходне документације (рецепт, лекарско уверење и копија ПИ или емиратске личне карте), и то на следећој страници: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Није потребно вакцинисање пре доласка у ову земљу.
Без обзира што поседовање полисе здраваственог осигурања није услов за добијање визе, пожељно да је наши грађани имају, како би касније могли да наплате трошкове евентуалног лечења.
Емирати воду добијају десалинизацијом морске воде, али у УАЕ постоје и природни извори воде. Вода је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.
Сви хотели имају своју медицинску службу.
Услуга у здравственим установама је на високом нивоу.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 19.08.2014.

Због епидемије еболе, авио компанија Emirates Airline је 2. августа 2014. обуставила летове за главни град Гвинеје Конакри.


НОВАЦ

Локална валута је дирхам (ознака: AED). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту. 
Картицама наших банака: Visa Electron и Master Card се могу куповати робе и плаћати услуге, као и подизати готовина из аутомата. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.  

ОСТАЛО

Пожељно је да женске особе не излазе у шорцевима и мајицама без рукава.
Алкохол се може конзумирати само на месту где је обезбеђена дозвола за његово точење.


(Последње ажурирано четвртак, 16. мај 2019.)