gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ujedinjeni Arapski Emirati
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna do 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

Protokol između Vlada Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama prethodnog Sporazima o ukidanju viza za diplomatske, službene i specijalne pasoše, potpisan u Njujorku 26.septembra 2018. godine, stupio je na snagu 12. maja 2019. godine. Ovim Protokolom proširen je bezvizni režim i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države do 90 dana.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

Carinska procedura je brza i efikasna. Lične stvari se ne carine.
Iznos novčanih sredstava po danu ne predstavlja uslov za ulazak u Emirate.
Državljani R. Srbije koji žele da putuju u UAE detaljne informacije o vrstama roba koje se mogu uneti i izneti iz UAE, mogu naći na sajtu federalne uprave carina UAE https://www.fca.gov.ae/en/pages/travelerguide.aspx .
Prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama.
Moguće je uneti cigarete u vrednosti od 2.000 dirhama ili maksimalno 400 komada cigareta. Dozvoljen je unos cigara do iznosa od 3. 000 dirhama.

Mogu se uneti i pokloni, uključujući i parfeme, do iznosa od 3.000 dirhama.
Međutim, materijali (štampane stvari, CD ili video filmovi), koji vređaju islamsku veru  ili   predstavljaju versku propagandu se oduzimaju. Isto se odnosi i na piratske video i audio materijale, kao i nelegalne računarske softvere, koji se oduzimaju.
Tehnička roba se može unositi uz prethodnu prijavu carinskim organima.
Nije dozvoljeno unošenje svih vrsta droga, odnosno narkotika, kao i oružja i municije. Oštro se, kao krivično delo, kažnjava i korišćenje droga i opijata, čak i ukoliko su konzumirani pre ulaska u UAE.

 
TRANSPORT

Međunarodni aerodromi na koje uglavnom dolaze naši građani su u  Abu Dabiju i Dubaiu. Ne postoji ni jedna železnička linija.
Putna mreža je izuzetno dobro razvijena. Svi delovi Emirata su povezani autoputevima. Saobraćaj u gadovima se odvija po najvišim svetskim standardima.
Ukoliko se poseduje turistička viza UAE, može se iznajmiti vozilo od Rent-A-Car agencija, zašta je dovoljna međunarodna vozačka dozvola izdatom u R. Srbiji.
Državljani R. Srbije koji imaju regulisan privremeni ili stalni boravak u UAE, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu UAE, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.
Sankcionišu se sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija je stabilna. Sigurnost stranaca je na zadovoljavajućem nivou, te nema potrebe za preduzimanjem dodatnih mera opreza.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ministarstvo zdravlja i prevencije UAE je uvelo nova pravila za unos lekova i medicinskih sredstava za ličnu upotrebu u UAE. Za unos narkotika, psihotropnih supstanci i kontrolisanih lekova po emiratskim kriterijumima, potrebno je pribaviti prethodnu saglasnost Ministarstva zdravlja i prevencije UAE. Detaljna uputstva kao i zahtev može se podneti preko internet stranice ministarstva uz prilaganje neophodne dokumentacije (recept, lekarsko uverenje i kopija PI ili emiratske lične karte), i to na sledećoj stranici: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Nije potrebno vakcinisanje pre dolaska u ovu zemlju.
Bez obzira što posedovanje polise zdravastvenog osiguranja nije uslov za dobijanje vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi kasnije mogli da naplate troškove eventualnog lečenja.
Emirati vodu dobijaju desalinizacijom morske vode, ali u UAE postoje i prirodni izvori vode. Voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe.
Svi hoteli imaju svoju medicinsku službu.
Usluga u zdravstvenim ustanovama je na visokom nivou.

EPIDEMIJA EBOLE - 19.08.2014.

Zbog epidemije ebole, avio kompanija Emirates Airline je 2. avgusta 2014. obustavila letove za glavni grad Gvineje Konakri.


NOVAC

Lokalna valuta je dirham (oznaka: AED). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu. 
Karticama naših banaka: Visa Electron i Master Card se mogu kupovati robe i plaćati usluge, kao i podizati gotovina iz automata. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.  

OSTALO

Poželjno je da ženske osobe ne izlaze u šorcevima i majicama bez rukava.
Alkohol se može konzumirati samo na mestu gde je obezbeđena dozvola za njegovo točenje.


(Poslednje ažurirano četvrtak, 16. maj 2019.)