gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Шри Ланка
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Р. Србије који туристички или пословно путују у Шри Ланку од 1. јануара 2012. године морају пре пута да прибаве визу (Electronic Travel Authorization - ETA). Детаљније информације о условима и начинима прибављања ЕТА доступне су на презентацији Министарства за имиграцију и емиграцију http://www.immigration.gov.lk/web/index.php?option=com_content&;view=article&id=151&Itemid=196&lang=en, као и на
http://www.eta.gov.lk/slvisa/.
Додатне информације такође је могуће добити преко Амбасаде Шри Ланке у Бечу (www.srilankaembassy.at).
За улазак у Шри Ланку није потребно поседовати полису здравственог осигурања, нити доказ о вакцинацији, изузев ако долазите из области захваћене жутом грозницом.
Уношење ватреног оружја, муниције и експлозивног материјала у Шри Ланку је стриктно забрањено. Уношење антиквитета и ретких антрополошких материјала је, такође, стриктно забрањено.
Уношење кућних љубимаца (пси, мачке, птице и сл.) је дозвољено само уз поседовање валидне дозволе издате од стране надлежног генералног директората Шри Ланке уз пратећу документацију. Додатне информације и контакти надлежних органа доступни су на адреси:
http://www.daph.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=154&lang=en#veterinary-regulatory-affairs-division


ТРАНСПОРТ
 
Главни аеродром у Шри Ланки је Bandaranaike International Airport, који се налази 30 км северно од Коломба. Шалтер туристичког информативног центра Ceylon Tourist Board на аеродрому је отворен 24 сата. Национална авио компанија SriLankan Airlines организује авио-такси превоз за путовања из Коломба ка популарним турстичким дестинацијама попут Кенди и Бентоте на западној, односно Тринкомале на источној обали, до којих се на овај начин стиже за 30 до 40 минута.
Експресни воз саобраћа на релацији Коломбо-Канди-Коломбо. Имајући виду да се стандарди железничког превоза како у Шри Ланки тако и у већини земаља региона, разликују од стандарда железничког превоза и услуге који постоје у Европи (што се односи и на међуградски аутобуски саобраћај),  страним туристима се углавном препоручује резервација седишта у вагонима прве класе.
Главна локална транспортна средства у Шри Ланки су ауто рикше и такси превоз. С обзиром да у већини рикши не постоје таксиметри, цена превоза до жељеног одредишта се договара са возачима. У Шри Ланки постоје и Dial-a-Taxi службе (неке од њих су Kangaroo, GNTC Cabs, SHEL).

БЕЗБЕДНОСТ

Традиционалне туристичке дестинације у Шри Ланки су престоница Коломбо, затим Кенди, Бентота, Хикадува и друга места на западној и јужној обали, док је након окончања оружаних сукоба у земљи сада могуће посетити и источну обалу Шри Ланке. Ипак, и даље се не препоручује обилазак појединих области попут полустрва Џафне, области Вани и Батикола. Након терористичких напада у априлу 2019. године, потребан је стални опрез током боравка на Шри Ланци. Пре планирања путовања унутар Шри Ланке, препоручује се претходно консултовање са провереним туристичким агенцијама.

У Шри Ланки постоје и специјалне јединице туристичке полиције којима се туристи могу обратити у свим већим туристичким центрима (Тоurist Police, Fort Police Station, Bank of Ceylon Mawatha, Fort, Colombo, тел: 433342, Ethukala, Negombo Pushpadana Road, Kandy, тел: 08-22222, National Holiday Resort, Bentota, тел: 03475022, Police Station, Galle Road, Hikkaduwa, тел: 095722). 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Не препоручује се конзумирање воде са чесме, већ искључиво флаширане воде. Конзумирање хране купљене од уличних продаваца, такође, није препоручљиво. Храна која се једе би требало да буде термички обрађена (посебно када је реч о риби или поврћу), а у свежем облику само на местима која испуњавају потребне хигијенске услове.

НОВАЦ

Новчана валута у Шри Ланки је шриланкански рупи – LKR (један рупи садржи 100 центи). Према важећем курсу у априлу 2018. године, 1 евро вреди око 163 LKR, a 1 УСД вреди око 156 LKR. Новац је могуће заменити за локалну валуту у свим хотелима, као и у банкама у граду. У већини хотела, ресторана и продавница могуће је плаћање међународним платним картицама Аmerican Express, Visa International и Master Card, док су Diners Club платне картице прихватљиве на мањем броју места.

ОСТАЛО

Приликом планирања путовања у Шри Ланку требало би имати у виду да је реч о земљи тропског климатског подручја са два изражена монсунска периода: мај – јули и децембар – јануар. Са изузетком планинских области у којима температура може да се спусти до 16 степени Целзијуса, у осталим деловима земље температура је углавном изнад 30 степени са великим процентом влажности ваздуха, што би требало имати у виду приликом планирања дужих боравка на отвореном, као и избора одговарајуће одеће и обуће (препоручује се памучна одећа, удобне ципеле или сандале, као и ношење одговарајућих шешира и наочара за сунце). Топлес сунчање на плажама Шри Ланке је забрањено. 


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)