gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кипар
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Саопштење поводом појачане контроле уласка на територију Републике Кипар.

Влада Републике Кипар донела је одлуку о појачаној контроли уласка страних држављана на своју територију. Конкретно, неће се одобравати улазак страних држављана у Републику Кипар уколико је крајња дестинација боравак/ноћење на северном делу острва.

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Није могуће добити визу или туристичку пропусницу на граничном прелазу.
За улазак у земљу нису потребни докази о вакцинацији. Ради личне сигурности у току боравка пожељно је поседовање полисе здравстваног осигурања.
На Кипар се може унети и изнети износ од 10.000 евра, док већи износ мора бити пријављен. Дозвољен је унос једног бокса цигарета (200 ком.) и једног литра жестоког алкохолног пића. Ловачко оружје и кућни љубимци могу се унети само уз одговарајуће потврде.
Није обавезна потврда о поседовању одређене количине новчаних средстава по дану боравка.
Контакт телефон имиграционе службе на аеродрому у Ларнаки: 00 357 24 804 321
Аеродром одласци-поласци: 00 357 24 804 336
Лука Лимасол: 00 357 25 805 343

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми су у Ларнаки и Пафосу. Из Београда постоје две редовне авио линије: AIR SERBIA и WIZZAIR  са слетањима на аеродрому у Ларнаки. Представништво AIR SERBIA се налази у Никозији и контакт телефон је: 22 753 500.
Контакт телефон Имиграционе службе на Међународном аеродрому у Ларнаки: + 357 24 804 321 (Аеродром одласци-поласци: + 357 24 804 336 и у Луци Лимасол: + 357 25 805 343). Постоје редовне аутобуске линије које повезују аеродром у Ларнаки са Лимасолом, Пафосом и Никозијом.
Могуће је користити ТАXI превоз (око 50 евра) или мини-бусеве фирме KAPNOS-AIRPORT-SHUTTLE (око 7 евра), број телефона + 357 7777 1477, чије се представништво налази на аеродрому.
Контакт телефон Имиграционе службе на Међународном аеродрому у Ларнаки: + 357 24 804 321(Аеродром одласци-поласци: + 357 24 804 336 и у Луци Лимасол: + 357 25 805 343)
AIR SERBIA авиони слећу на међународне аеродроме у Ларнаки и Пафосу Организованих, редовних аутобуских линија са аеродрома до већих градова нема. Могуће је користити ТАXI превоз (око 50 ЕУР) или мини-бусеве фирме KAPNOS-AIRPORT-SHUTTLE (око 7 ЕУР), број телефона + 357 7777 1477, чије се представништво налази на аеродрому.

Већи градови и туристички центри су повезани ауто-путевима:
A1 - Highway Nicosia-Limassol
A2 - Highway Nicosia-Larnaca
A3 - Highway Larnaca-Agia Napa
A4 - Highway Paphos-Limassol

Друмарина се не плаћа. Вози се левом страном.
С обзиром на постојање споразума о међусобном признавању возачких дозвола између Р. Србије и Р. Кипар, имаоци важећих српских возачких дозвола имају право на њихову употребу шест месеци од уласка у Р.Кипар.
Услуга изнајмљивања аутомобила (Rent a car) износи око 30 евра по дану, у зависности од врсте возила.
Полицијске контроле у градовима су ретке, док су честе на излазима из градова и укључењима на ауто-путеве. За вожњу у пијаном стању предвиђена је новчана казна и казна затвора. За прекорачење брзине предвиђена је новчана казна, а за брзину преко 150 km/h je предвиђена казна затвора. За употребу мобилног телефона током вожње предвиђена је новчана казна у износу од 80 евра. Казнени поени се уписују у возачку дозволу.


БЕЗБЕДНОСТ

Иако је Кипар од турске окупације северног дела острва 1974. године фактички подељен на територију под контролом Владе Републике Кипар која обухвата две трећине острва, и северну трећину са самопрокламованом „Турском Републиком Северни Кипар", безбедност је на високом нивоу. Тзв. „Турска Република Северни Кипар" није призната од стране Републике Србије нити било које треће земље, осим од Турске. На острву су распоређене мировне снаге Уједињених нација које обезбеђују линију раздвајања, тзв. Зелену линију.

Лица која улазе на Кипар то морају учинити преко легалних граничних прелаза на подручју које ефективно контролише Влада Републике Кипар (аеродроми у Ларнаки и Пафосу и луке у Лимасолу и Ларнаки). Долазак лица у Републику Кипар преко било ког илегалног граничног прелаза представља нарушавање закона Републике Кипар и власти Републике Кипар могу казнити и/или покренути судски поступак против таквих лица. Аеродром "Еркан" на северном делу острва представља илегални гранични прелаз за улаз на Кипар, као и луке Фамагуста и Каравостаси које су од стране Републике Кипар проглашене затвореним 1974. године.
Од 2003. године омогућен је прелаз са подручја под ефективном владином контролом на окупирани северни део Кипра и то на неколико граничних прелаза дуж тампон зоне коју обезбеђују мировне снаге УН. Поменутих пунктова, на којима полиција Републике Кипар спроводи провере идентитета, има седам, и то су: Ледра Стрит (најпосећенији) само за пешаке, Ледра Палас, Ајос Дометиос само за возила, Астромеритис (Зодиа) само за возила, Пила-Пергамос, Ајос Николаос-Строволиа и Лимнитис. Влада Републике Кипар дозвољава кретање и прелазак на наведеним пункотивима свим држављанима Републике Кипар, ЕУ и држављанима трећих земаља, под условом да су на Кипар ушли преко легалних праничних прелаза на подручју ефективне владине контроле.

Република Кипар не гарантује безбедност и није у могућности да помогне странцима у случају незгоде, болести, крађе и других ванредних ситуација на територији окупираног дела Кипра.
Већи део непокретности лоциран на окупираном делу Републике Кипар укључујући хотеле, ресторане, продавнице и друге некретнине, припада расељеним кипарским Грцима који су били принуђени да их напусте због турске инвазије 1974. године, или представља непокретности изграђене илегално на имовини расељених кипарских Грка, чиме се повређују имовинска права расељених лица.
Држављанима Републике Србије се не препоручује да купују непокретности на окупираном делу Кипра, јер се у том случају могу суочити са дуготрајним судским поступцима који могу довести до озбиљних финансијских последица.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Услуге лечења и здравствених прегледа су веома скупе (преглед лекара специјалисте од 40-70ЕУР, један дан хоспитализације 150ЕУР). Обавезна је полиса здравственог осигурања. Доказ о вакцинацији није потребан.
У хитној служби GENERAL HOSPITAL у Никозији здравствени прегледи се могу обавити бесплатно. Контакт телефони су + 357 22 603 000 и + 357 22 604 011.

НОВАЦ

Валута је ЕУР. Могуће је користити платне картице наших банака уколико су то картице VISA, MASTER, AMERICAN EXPRES.
Могуће је користити платне картице наших банака уколико су то картице VISA, MASTER, AMERICAN EXPRES.
Цене у ресторанима и кафетеријама су више него у европским ресторанима. (нпр. цена кафе је 3,5-4 ЕУР, док је минимална цена оброка у ресторанима 15 ЕУР). Продавнице текстилне и прехрамбене робе су отворене радним данима до 19:30 часова, средом до 13:00 и суботом до 15 часова.