gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Италија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Виза се прибавља у Амбасади Италије у Београду.

На италијанским граничним прелазима пооштрена је контрола службеника граничне полиције који од наших грађана, по правилу, осим путне исправе, траже на увид и додатна документа као што су повратна карта, резервација хотела или позивно писмо и доказ о поседовању довољне количине новца за планирани боравак на територији Р. Италије.

Пожељно је поседовање полисе међународног путног здравственог осигурања. Постоји могућност и да се у Италији уплати основно италијанско осигурање за 98 евра које важи 90 дана..
Тражи се поседовање најмање 40-50 евра по дану планираног боравка. Уколико се путује код родбине или пријатеља,добро је имати њихово позивно писмо, адресу и телефонски контакт. Авионска повратна карта треба да коинцидира са датумима из позивног писма.
Када се пријављује боравак у Италији, надлежној служби је потребно показати полису осигурања која покрива медицинске трошкове до 30.000 евра, доказ о месту становања и доказ о поседовању новчаних средстава и то:
  • за боравак од 1 до 5 дана потребно је 269, 60 евра за једно лице, односно 212, 81 евра по особи ако се пријављује више лица.
  • за боравак од 6 до 10 дана потребно 44,93 евра по дану боравка за једно лице, односно 26,33 евра по дану боравка по особи ако се пријављује више лица.
  • за боравак од 11 до 20 дана потребно 51,64 евра фиксно плус 36,67 евра по дану боравка за једно лице, односно 25,82 фиксно плус 22,21 евра по дану боравка по особи ако се пријављује више лица.
  • за боравак преко 20 дана потребно 206,58 евра фиксно плус 27,89 евра по дану боравка за једно лице, односно 118,79 евра фиксно плус 17,04 евра по дану боравка по особи ако се пријављује више лица.
Кућни љубимци се могу унети уколико имају прописану здравствену документацију, са уписаним подацима о обављеним вакцинацијама и потврду о вакцинацији против беснила..
За готовину преко 10.000 евра треба имати доказ о пореклу.
Пошто се у Италију сувоземним путем улази транзитирајући преко Мађарске, Словеније и Хрватске, све граничне контроле врше се при уласку у те земље.

ТРАНСПОРТ

У Италију се директно улази преко аеродрома и путничких лука. Најважнији аеродроми су Рим, Милано, Трст, Бари.Најважније луке су Бари, Анкона, Венеција, Трст.
Железничка мрежа добро развијена, возови прецизни и брзи (систем брзих пруга), цене прилично високе (Рим – Трст другом класом: 73 евра).
Путна инфраструктура веома развијена и квалитетна, друмарина и гориво су међу најскупљима у ЕУ. Саобраћајна полиција примењује прописе, али је толерантна за ситније прекршаје. Строга је код непрописног паркирања и вожње у забрањеним зонама градова. Одношење непрописно паркираног возила, са казном, за странце кошта 200 евра. Цене горива у Италији: бензин – 1,80 евра, дизел – 1,70, евро дизел – 2.0 са тенденцијом даљег раста. Друмарина је умерено скупа.
Може се возити са националном возaчком дозволом (биометријском), али је потребно имати и међународну возачку дозволу.

Возачке дозволе

У овом моменту мије могућа замена возачких дозвола, јер је Споразум о признавању и замени возачких дозвола између Републике Србије и Републике Италије престао да важи 8.4.2018. године. У току су преговори између надлежних органа Р. Србије и Р. Италије о продужењу овог споразума.

Законом о безбедности Републике Италије, који је ступио на снагу 29. новембра 2018. године, предвиђено је да сви грађани, који имају регистровано пребивалиште у Италији, морају да региструју своје возило у року од 60 дана од његовог уласка у Р. Италију. Онима који не поступе у складу са Законом следи висока казна, привремено одузимање саобраћајне дозволе у трајању од 180 дана и уклањање возила из саобраћаја. Возачи подлежу казни, чак и ако имају регулисану међународну дозволу коју је издао АМСС, или оверено овлашћење о управљању возилом.

Да ли се возило са италијанским таблицама за које сте заинтересовани, налази у бази украдених возила (СИС, АСФ), можете бесплатно проверити путем веб странице Министарства унутрашњих послова Р. Италије http://coordinamento.mininterno.it/servpub/ver2/SCAR/cerca_targhte.htm.

БЕЗБЕДНОСТ

Бележи се пораст ситног криминала у великим градским центрима, на посећеним туристичким дестинацијама, али и у возовима од и ка главним аеродромима, нарочито крађа торби и џепарење. Препоручује се опрез у тржним центрима, на бензинским пумпама, на паркинзима хотела и јавним паркинзима. Крађу је неопходно пријавити најближој полицијској станици (Questura) и обезбедити потврду о пријави. Локални органи су одговорни за истрагу и процесуирање злочина. Уколико је међу украденим стварима пасош, то посебно треба пријавити и са потврдом полиције без одлагања контактирати надлежно дипломатско-конзуларно представништво Р. Србије, ради издавања путног листа за повратак у Србију. Бројеви интервентних служби карабињера и полиције су 112 и 113.

У градовима може доћи до политички мотивисаног насиља или демонстрација које, иако углавном мирне, носе са собом могућност да прерасту у насилне. Избегавајте места масовних окупљања ради личне безбедности.

Уобичајено је да током празника буду повишене мере безбедности услед опасности од тероризма. Препоручује се извесна доза опреза, нарочито у близини туристичких атракција.

Климатске прилике

Током летњих месеци могући су шумски пожари, укључујући и на острвима Сардинији и Сицилији. У случају већих пожара, потребно је држати се даље од погођених подручја, следити упутства локалних служби за ванредне ситуације и пратити локалне медије ради актуелних информација.

Током јесени, јаке кише и ветар могу довести до оштећења путева и појаве клизишта, посебно у обалним подручјима (укључујући популарне туристичке области, нпр. у Калабрији, Кампањи, Лигурији, Сицилији и Тоскани). Потребно је посветити пажњу стању на путевима и уздржавати се од вожње у току или непосредно после тешких олуја. Препоручује се праћење вести и поступање у складу са саветима и упозорењима локалних власти.

Током зиме лавине и велике снежне падавине могу довести до затварања путева, као и прекида напајања електричном енергијом и отежати приступ појединим областима, укључујући и неке од туристичких одмаралишта. За информације о ризику од лавина препоручујемо да консултујете Meteomont.

Сеизмичке активности

Италија се налази у активној сеизмичкој зони. Пре путовања, посетите вебсајт италијанске Службе цивилне заштите и информишите се о потенцијалним сеизмичким активностима.

Вулканске активности

На територији Италије постоји неколико активних вулкана. Саветује се провера вебсајта Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia. Будите свесни ризика и следите упутства локалних органа у случају потребе.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА


Пожељно је поседовање полисе међународног путног здравственог осигурања, а постоји могућност и да се у италији уплати основно италијанско исигурање за 98 евра које важи 90 дана. Интервентни број хитне помоћи је 118.

НОВАЦ

Валута је евро. За унос готовине од преко 10.000 евра потребно је имати доказ о пореклу. Потребно је избегавати унос банкнота веће номиналне вредности (новчанице од 200 и 500 евра), јер не примају све продавнице, а у банци могу затражити информацију о пореклу новца.


ОСТАЛО 

Користите само лиценцирана такси возила са таблом „Такси" на крову возила. Старт се наплаћује 3 евра, плус 1 евро по километру пута. Није дозвољен улазак приватним или рентираним возилима у историјско језгро у већини италијанских градова, осим у случају поседовања посебне дозволе.Границе историјског центра су уобичајено означене црним словима ЗТЛ на жутој позадини и уколико уђете колима без дозволе, ваше возило и таблице ће бити снимљене и бићете кажњени. Посебна такса се наплаћује за улазак колима у центар Милана. Високе су и казне за непрописно паркирање и примењују се без изузетка.

Карте за средства јавног превоза се не могу купити у превозном средству, већ се морају обезбедити пре започетог путовања. Коштају 1,5 еврo и важе 90 минута (али само за један улазак у метро). Контроле путника су честе и у случају непоседовања карте, изричу се високе казне (100-500 евра које се знатније редукују уколико се плати на лицу места).

У неким италијанским градовима је кажњиво бацање смећа на улици, у некима је кажњиво седети на степеницама споменика, или јести и пити у близини најзначајнијих културних и других  јавних зграда.

Илегални продавци су присутни на улицама свих већих италијанских градова, посебно туристичких, као што су Рим, Фиренца, Венеција. Не купујте од њих, јер можете бити заустављени и кажњени од стране локалне полиције.

Многи већи градови у Италији сада наплаћују мању таксу од туриста. Такса се наплаћује од стране хотела и најчешће није укључена у већ плаћене аранжмане. Висина таксе варира од града до града и зависи од категорије хотела. Најчешће се наплаћује у готовини и обавезно узмите рачун као доказ о плаћеној такси.

(Последње ажурирано понедељак, 10. фебруар 2020.)