gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Švedska
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoiko je u avionskom tranzitu i ne napoišta međunarodnu zonu aerodroma

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Od 12. novembra 2015. godine Švedska je uvela privremenu kontrolu kopnenih granica (drumski saobraćaj) sa Danskom. Nije poznato do kada će da traje ova mera.

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Švedske.
Za putovanje u Švedsku postoji obaveza posedovanja polise zdravstvenog osiguranja i novčanog pokrića od 40 evra po danu boravka. Nisu potrebne vakcine.
Napomena: zbog povećanog broja lica iz Srbije koja su zloupotrebila pravo na traženje azila u Švedskoj, uvedene su mere pojačane kontrole prilikom putovanja u Švedsku. Švedske vlasti od 01.05.2012. primenjuju Direktivu EU kojom se licima iz ove kategorije uvodi vremenska zabrana ulaska u Švedsku od jedne do pet godina.
Takođe, Uredbom Vlade Republike Srbije od 02.06.2011. godine propisano je da policijski službenici granične policije R. Srbije mogu, prilikom putovanja naših državljana u inostranstvo, pored važećeg biometrijskog pasoša, tražiti na uvid i druga dokumenta:

 • potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije
 • pozivno pismo privatnog ili pravnog lica u inostranstvu
 • putno osiguranje
 • povratnu kartu
 • dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje tokom boravka u inostranstvu (novac, platne kartice, čekovi)
 • druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja.

Državljani zemalja koje nisu članice EU bez plaćanja carine u Švedsku mogu uneti:

 • 1 litar žestokog pića (više od 22%) ili 2 litra vina ili likera (više od 15, ali manje od 22%)
 • 2 litra vina (maksimum 15%)
 • 32 litra piva
 • 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana
 • sredstva za ličnu upotrebu u ukupnoj vrednosti od 1.700 Sek (oko 170 E)

Unos lekova za ličnu upotrebu obavezno se prijavljuje prilikom prelaska granice, uz prilaganje lekarskog nalaza i recepta. Treba imati u vidu da neki lekovi sadrže opijate, pa je njihov unos strogo regulisan (uz medicinsku dokumentaciju, zavisno od vrste, mogu se uneti u količini dovoljnoj za korišćenje do pet dana, odnosno do tri nedelje.
Bliže informacije o uslovima za unošenje lekova namenjenih ličnoj upotrebi, kao i drugih ličnih predmeta mogu se naći na sajtu carine: www.tullverket.se . Za informacije o vrstama lekova treba kontaktirati Medical Products Agency: http://www.lakemedelsverket.se .

Propisi vezani za uvoz i izvoz kućnih ljubimaca i lista potrebnih vakcina mogu se naći na sajtu Swedish Board of Agriculture - www.jordbruksverket.se .
Više informacija o uslovima boravka u Švedskoj može se naći na internet stranici Migracionog zavoda www.migrationsverket.se.


TRANSPORT

Najvažniji aerodromi:

 • Stockholm Arlanda – transfer između aerodroma i Stokholma moguć je autobusom i vozom Arlanda Express www.arlanda.sewww.flygbussarna.se  .
 • Göteborg Landvetter – nalazi se na 20 minuta autobusom od centra Geteborga
 • Napomena: za one koji putuju na jug Švedske pogodan je aerodrom Copenhagen Kastrup (Danska) jer se nalazi na ostrvu između Kopenhagena (Danska) i Malmea (Švedska) i povezan je železnicom sa oba grada.

Manji aerodromi:

 • Stockholm Skavsta (100 km od Stokholma, u blizini grada Nyköping) – koriste niskotarifne avio kompanije kao što su Ryanair i Wizzair.
 • Stockholm Bromme - koriste ga niskotarifne kompanije.
 • Stockholm Västerås (oko 100 km od Stokholma) – za međunarodne letove za i od Kopenhagena i Londona.
 • Göteborg City Airport (oko 14 km od centra Geteborga) – koriste ga niskotarifne avio kompanije kao što su Ryanair, Wizzair and Germanwings.
 • Malmö-Sturup (30 km od Malmea) – aerodrom za domaće i niskotarifne letove.

Do većine aerodroma se može stići autobusima Flygbussarna – Airportcoaches (www.flugbussarna.se). Cena karte u jednom pravcu je od 75-145 SEK, zavisno od udaljenosti aerodroma. Karte se mogu kupiti on-line ili kod vozača, ali plaćanje je moguće samo bankovnom karticom, ne i gotovim novcem.
Najveća švedska luka je Geteborg. Najvažnije trajektne linije koje povezuju baltičke zemlje (Viking, Silja, Tallink) imaju svoja pristaništa u Stokholmu. Jug zemlje povezan je trajektnim linijama sa okolnim državama. Švedska ima razvijenu železničku mrežu. Povezanost gradova je vrlo dobra. Vozne karte se mogu rezervisati preko sajta www.sj.se .
Švedska ima razvijenu i kvalitetnu putnu mrežu. Prosečna cena litra goriva iznosi 14.36 SEK za benzin i 14,26 SEK za dizel gorivo.
Za upravljanje putničkim vozilom potrebno je imati međunarodnu vozačku dozvolu. Od 01.01.2012. nije potrebna zelena karta osiguranja.
U toku vožnje obavezna su upaljena svetla i vezivanje pojaseva.
Ozbiljni saobraćajni prekršaji su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, te mogu biti izrečene novčane kazne ili kazne zatvora za prekršioce.


NOVAC

Švedska nacionalna valuta je švedska kruna (SEK). Vrednost švedske krune u odnosu na druge valute na dan 12. mart 2018, je: 1 EUR = 10.33 SEK, 1 USD = 8.27 SEK.

Aktuelni vrednosti švedske krune se mogu proveriti na sledećim sajtovima: http://www.forex.se/, http://www.x-change.se/, na kojima se nalaze adrese i radno vreme menjačnica. U Švedskoj se planira potpuno ukidanje korišćenja gotovine prilikom plaćanja, te skoro svi hoteli, sve veći broj restorana, kao i mnoge prodavnice, ne primaju gotovinu i plaćanje je moguće jedino platnom karticom ili elektronskim putem.
Skoro sve robne kuće i automati banaka primaju VISA, Master i Maestro kartice. PIN kodovi su u širokoj upotrebi umesto potpisa.
Vožnja u gradskom prevozu (metro, autobus. tramvaj, gradske trajekt linije) plaća se karticom koja može da se kupi na stanicama metroa, u trafikama ili prodavnicama u okviru metro stanice. Cena pojedinačne vožnje je 31 SEK, a važi za sve linije u okviru metroa ili 1 sat za prevoz autobusom ili tramvajem. Kartica za prevoz može se dopuniti na bazi pojedinačnih uplata (najmanji iznos je 100 SEK), dnevne, nedeljne ili mesečne karte. Detaljnije informacije o vrsti, ceni i važenju karata mogu se naći na internet stranici www.sl.se.

OSTALO

U periodu od 1.decembra do kraja februara temperature se kreću od -15 do 0 stepeni, a na severu mogu biti i znatno niže. Vremenska prognoza se može videti na www.klart.se.


(Poslednje ažurirano sreda, 25. april 2018.)