gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Швајцарска
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *Безвизни режим се не односи на носиоце биометријских пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Такође, безвизни режим важи само за туристичка путовања. Рад на црно, па тако и чување деце уз новчану надокнаду, нису дозвољени.

Путни лист је путна исправа која се издаје ради повратка у Р. Србију у случају губитка пасоша. Носиоци  путног листа који авионом транзитирају кроз Швајцарску не могу напуштати међународну зону аеродрома. "

 За носиоце ПИ Р. Србије визе нису потребне за боравак од 90 дана у периоду од 6 месец. У визном режиму Швајцарске Конфедерације издају се следеће визе:

1) Шенген виза типа Ц: за краткотрајне боравке од највише 90 дана у периоду од 180 дана, нпр. за туристичке боравке, посете, учење језика, учешће на конференцијама, спортским и културним манифестацијама и др. У случају обављања лукративне делатности, потребно je ставити на увид радну дозволу.

2) Национална виза типа Д: за дуже и редовне боравке у Швајцарској (преко 90 дана). Издавање ове визе изискује претходно одобрење кантоналне службе за миграције која je надлежна за жељено место боравка у Швајцарској подносиоца захтева за визу. Издаје се лицима која желе да студирају у Швајцарској, за спајање породице и др.

3) Аеродромска транзитна виза: односи се само на држављане одређених држава, упркос томе што неће напуштати међународни транзитни простор аеродрома и улазити у Шенген зону.
У Амбасади Кнежевине Лихтенштајн у Берну нам je потврђено да се горе наведене информације односе и на њихову државу, коју Амбасада Р. Србије у Берну покрива на не резиденцијалној основи, односно да се у Кнежевини Лихтенштајн издају исти типови виза и на исти начин као у Швајцарској Конфедерацији

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ 

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Визе се прибављају у швајцарској амбасади у Београду која издаје визе и за ЛИХТЕНШТАЈН. Визу није могуће прибавити на граничним прелазима. 
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца од датума напуштања Швајцарске, док пасош мора бити издат у последњих 10 година. Путна исправа мора бити важећа у тренутку регулисања боравка.
Носиоци пасоша који поседују дозволу боравка у једној од држава чланица Шенген зоне или важећу визу за дужи боравак категорије „Д" државе чланице Шенген зоне, нису у обавези да поседују пасош са роком важења од 3 месеца након датума напуштања територије Швајцарске. Такође, лица која поседују пасош Републике Србије који важи мање од 3 месеца, могу да напусте Швајцарску и опет да уђу на њену територију, ако поседују дозволу боравка „Б" или „Ц" категорије издату од стране надлежних швајцарских органа (резиденти). Међутим, овим лицима скрећемо пажњу на то да погранични oргани Хрватске, Словеније и других држава на друмском путу између Швајцарске и Србије, захтевају да пасош важи више од 90 дана од дана уласка у те земље, упркос чињеници да њихови носиоци имају регулисан боравак у Швајцарској, због чега нашим грађанима којима пасош важи још само неколико дана саветујемо да користе авио превоз од Швајцарске до Србије (и назад).
Швајцарски органи препоручују да се за малолетна лица која путују преко швајцарске границе у пратњи једног родитеља, треће особе или самостално, сачини потписана изјава о сагласности родитеља или старатеља. У тој изјави морају бити наведене личне информације и број телефона, као и подаци о датуму путовања, дестинацији, трајању боравка и разлогу путовања. Препорука je да овај документ буде сачињен на једном од језика који су у службеној употреби у Швајцарској Конфедерацији (немачки, француски, италијански) или на енглеском језику. Не постоји посебна форма у којој овај документ мора бити сачињен; може бити написан у форми писма.
Снажно се препоручује поседовање полисе путног здравственог осигурања, с обзиром на веома скупе лекарске услуге, а може се десити и да потврду о осигурању затраже на увид погранични органи.
У погледу уношења и изношења новца у готовини, нема ограничења, нити обавезе пријављивања, али се због борбе против прања новца на граници може вршити контрола порекла новца у случају да лице има више од 10.000 франака. Потребно је, међутим имати довољно средстава за боравак у Швајцарској, најмање 150 франака дневно.
У погледу уношења акцизних роба, лица старија од 17 година могу унети 1 бокс цигарета, или 50 цигара или 250 грама дувана, највише 2 литра пића са садржајем алкохола до 15% и један литар пића са садржајем алкохола преко 15%.
За уношење кућних љубимаца потребна је ветеринарска књижица, односно „пасош" са уписаним свим вакцинама.
Путем се, колима, у Швајцарску улази из разних праваца и то, из Италије, Немачке, Аустрије и Француске и нису строге граничне контроле.

Сајт царине: www.ezv.admin.ch.


ТРАНСПОРТ 

Два највећа аеродрома су Цирих (тел.0041-0900 300 313) и Женева (тел.0041-0900 571 500).
На уласку у земљу одмах се плаћа вињета за превоз путевима по читавој територији Швајцарске у износу од 40 шфр (или 30 евра) и нема додатних такси, нити рампи на аутопутевима.
Швајцарска има најразвијенију железничку мрежу у Европи, возови су брзи, тачни, конфорни и за наше прилике скупи. Повратна карта на релацији Берн-Цирих, 2 класом износи 110 Шфр.
Путна инфраструктура је веома развијена, цена бензина око 1,1 евро.
Дозвољено је користити возачку дозволу Србије до 12 месеци боравка, а затим се мора заменити у швајцарску возачку дозволу. препорука је да возачи који путују из.Србије у Швајцарску прибаве и међународну возачку дозволу;
Дозвољена максимална брзина на аутопутевима је 100-120 километра. Саобраћајни прекршаји се строго санкционишу (све се снима камерама) и за прекорачење дозвољене брзине казна је 250 Шфр, за разговор мобилним телефоном или невезивање сигурносног појаса током вожње је 150 Шфр, а за погрешно паркирање 40-50 Шфр.
 
БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација у Швајцарској је добра, има релативно мало криминала. Tреба се чувати од крађа.
Контакти са полицијом су на кантоналном нивоу. Позивни бројеви за полицију су 112 и 117, помоћ на путу 140, за пожар 118. Дозвољена количина алкохола при вожњи је 0,5 промила.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Општа санитарна ситуација је одлична, нема потребе за посебним вакцинама. Тел.хитне помоћи 144, за случајеве тровања 145.

НОВАЦ

Званична монета је швајцарски франак.
Могуће је користити само међународне кредитне картице „виза“, „дајнерс“, „мастеркард“ итд.
Цена превоза трамвајем (изванредни, у сваком граду развијена мрежа) или тролејбусом је од 2-4 Шфр. по вожњи. Такси, краћа вожња у граду 25 Шфр. У ресторанима се ручак сервира од 12,00-14,00 (просечни мени је 40 Шфр са једном чашом вина). Вечера је од 18,00-23,00, а просечна цена са пићем, за двоје је око 100 евра. Преноћиште у хотелу зависи од локације и категорије. Соба за двоје, са доручком, у хотелу са 3 звездице је од 160 Шфр. па навише.
Лекарске услуге су веома скупе, једна обична зубна пломба је око 150 Шфр.

ОСТАЛО

Швајцарска је туристичка велесила. Бројне туристичке организације су распоређене по кантонима (26). Швајцарска туристичка федерације је у Берну, тел.0041-31-307 47 47.

Напомена: Наведени подаци се углавном односе и на Лихтенштајн, јер је у Царинској и монетарној унији са Швајцарском. Смештен је између Швајцарске и Аустрије, површине 160 км2, главни град је Вадуз (5000 становника).


(Последње ажурирано понедељак, 08. јул 2019.)