gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Швајцарска
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *Безвизни режим се не односи на носиоце биометријских пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Такође, безвизни режим важи само за туристичка путовања. Рад на црно, па тако и чување деце уз новчану надокнаду, нису дозвољени.

Путни лист је путна исправа која се издаје ради повратка у Р. Србију у случају губитка пасоша. Носиоци  путног листа који авионом транзитирају кроз Швајцарску не могу напуштати међународну зону аеродрома. "


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ 

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Р. Србије које је издао МУП РС - Координациона управа. Визе се прибављају у Амбасади Швајцарске у Београду која издаје визе и за Лихтенштајн. Визу није могуће прибавити на граничним прелазима.

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца од датума напуштања Швајцарске, док пасош мора бити издат у последњих 10 година. Пасош мора бити важећи у тренутку регулисања боравка.

Носиоци пасоша који поседују дозволу боравка у једној од држава чланица Шенген зоне или важећу визу за дужи боравак категорије „Д" државе чланице Шенген зоне, нису у обавези да поседују пасош са роком важења од 3 месеца након датума напуштања територије Швајцарске. Такође, лица која поседују пасош Р. Србије који важи мање од 3 месеца, могу да напусте Швајцарску и опет да уђу на њену територију, ако поседују дозволу боравка „Б" или „Ц" категорије издату од стране надлежних швајцарских органа (резиденти). Међутим, овим лицима се скреће пажња да погранични oргани Хрватске, Словеније и других држава на путу између Швајцарске и Србије, захтевају да пасош важи више од 90 дана од дана уласка у те земље, упркос чињеници да њихови носиоци имају регулисан боравак у Швајцарској. Стога се лицима којима пасош важи мање од 90 дана саветује да користе авио превоз од Швајцарске до Србије (и назад)".

Швајцарски органи препоручују да се за малолетна лица која путују преко швајцарске границе у пратњи једног родитеља, треће особе или самостално, поседује изјава о сагласности родитеља или старатеља. У тој изјави морају бити наведене личне информације и број телефона, као и подаци о датуму путовања, дестинацији, трајању боравка и разлогу путовања. Препорука je да овај документ буде сачињен на једном од језика који су у службеној употреби у Швајцарској Конфедерацији (немачки, француски, италијански) или на енглеском језику. Не постоји посебна форма у којој овај документ мора бити сачињен; може бити написан у слободној форми.

Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања, с обзиром на веома скупе лекарске услуге, а може се десити и да потврду о осигурању затраже на увид погранични органи.
У погледу уношења и изношења новца у готовини, нема ограничења, нити обавезе пријављивања, али је могуће да се на граничном преласку врши контрола порекла новца у случају да лице има више од 10.000 франака. Потребно је имати довољно средстава за боравак у Швајцарској, најмање 150 франака дневно.
У погледу уношења акцизних роба, лица старија од 17 година могу унети 1 бокс цигарета, или 50 цигара или 250 грама дувана, највише 2 литра пића са садржајем алкохола до 15% и један литар пића са садржајем алкохола преко 15%.

За уношење кућних љубимаца потребна је ветеринарска књижица, односно „пасош" са уписаним свим вакцинама.

Сајт царине: www.ezv.admin.ch.


ТРАНСПОРТ 

Два највећа аеродрома су Цирих (+ 41 43 816 22 11) и Женева (+ 41 0848 192 020).
На уласку у земљу може се купити вињета за превоз путевима по читавој територији Швајцарске у износу од 40 Шфр и нема додатних такси, нити рампи на аутопутевима.

Швајцарска има најразвијенију железничку мрежу у Европи, возови су брзи, тачни, конфорни али и скупи. Повратна карта на релацији Берн-Цирих, другом класом, износи 110 Шфр.
Путна инфраструктура је веома развијена.

Дозвољено је користити возачку дозволу Србије до 12 месеци боравка, а затим се мора заменити за швајцарску возачку дозволу. Препорука је да возачи који путују из Србије у Швајцарску прибаве и међународну возачку дозволу.

Дозвољена максимална брзина на аутопутевима је 100-120 километара. Саобраћајни прекршаји се строго санкционишу (све се снима камерама) и за прекорачење дозвољене брзине казна је од 40-260 Шфр, у зависности од висине прекорачене брзине и да ли је прекорачење начињено у насељеном месту или на ауто-путу. Лицима која не измире казну за горе наведене прекршаје, може се догодити да им, приликом следећег доласка у Швајцарску, возило буде привремено одузето док не измире износ казне увећан за опомене и судске трошкове. За разговор мобилним телефоном или невезивање сигурносног појаса током вожње казна је 150 Шфр, а за погрешно паркирање 40-120 Шфр, у зависности од времена прекорачења, места паркирања и слично. Казне се, починиоцима који у Швајцарској бораве као туристи, достављају на кућну адресу у Републици Србији.
 
БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација у Швајцарској је добра, има релативно мало криминала. Tреба се чувати од крађа.
Контакти са полицијом су на кантоналном нивоу. Позивни бројеви за полицију су 112 и 117, помоћ на путу 140, за пожар 118. Дозвољена количина алкохола при вожњи је 0,5 промила.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Општа санитарна ситуација је одлична, нема потребе за посебним вакцинама. Тел.хитне помоћи 144, за случајеве тровања 145.

НОВАЦ

Званична монета је швајцарски франак.
Могуће је користити само међународне кредитне картице „виза“, „дајнерс“, „мастеркард“ итд.
Цена превоза трамвајем (изванредни, у сваком граду развијена мрежа) или тролејбусом је од 2-4 Шфр. по вожњи. Такси, краћа вожња у граду 25 Шфр. У ресторанима се ручак сервира од 12,00-14,00 (просечни мени је 40 Шфр са једном чашом вина). Вечера је од 18,00-23,00, а просечна цена са пићем, за двоје је око 100 евра. Преноћиште у хотелу зависи од локације и категорије. Соба за двоје, са доручком, у хотелу са 3 звездице је од 160 Шфр. па навише.

ОСТАЛО

Швајцарска је туристичка велесила. Бројне туристичке организације су распоређене по кантонима (26). Швајцарска туристичка федерације је у Берну, тел.0041-31-307 47 47.

Напомена: Наведени подаци се углавном односе и на Лихтенштајн, јер је у Царинској и монетарној унији са Швајцарском. Смештен је између Швајцарске и Аустрије, површине 160 км2, главни град је Вадуз (5000 становника).


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)