gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Švajcarska
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce biometrijskih pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Takođe, bezvizni režim važi samo za turistička putovanja. Rad na crno, pa tako i čuvanje dece uz novčanu nadoknadu, nisu dozvoljeni.

Putni list je putna isprava koja se izdaje radi povratka u R. Srbiju u slučaju gubitka pasoša. Nosioci  putnog lista koji avionom tranzitiraju kroz Švajcarsku ne mogu napuštati međunarodnu zonu aerodroma. "


ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE 

Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša R. Srbije koje je izdao MUP RS - Koordinaciona uprava. Vize se pribavljaju u Ambasadi Švajcarske u Beogradu koja izdaje vize i za Lihtenštajn. Vizu nije moguće pribaviti na graničnim prelazima.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Švajcarske, dok pasoš mora biti izdat u poslednjih 10 godina. Pasoš mora biti važeći u trenutku regulisanja boravka.

Nosioci pasoša koji poseduju dozvolu boravka u jednoj od država članica Šengen zone ili važeću vizu za duži boravak kategorije „D" države članice Šengen zone, nisu u obavezi da poseduju pasoš sa rokom važenja od 3 meseca nakon datuma napuštanja teritorije Švajcarske. Takođe, lica koja poseduju pasoš R. Srbije koji važi manje od 3 meseca, mogu da napuste Švajcarsku i opet da uđu na njenu teritoriju, ako poseduju dozvolu boravka „B" ili „C" kategorije izdatu od strane nadležnih švajcarskih organa (rezidenti). Međutim, ovim licima se skreće pažnja da pogranični organi Hrvatske, Slovenije i drugih država na putu između Švajcarske i Srbije, zahtevaju da pasoš važi više od 90 dana od dana ulaska u te zemlje, uprkos činjenici da njihovi nosioci imaju regulisan boravak u Švajcarskoj. Stoga se licima kojima pasoš važi manje od 90 dana savetuje da koriste avio prevoz od Švajcarske do Srbije (i nazad)".

Švajcarski organi preporučuju da se za maloletna lica koja putuju preko švajcarske granice u pratnji jednog roditelja, treće osobe ili samostalno, poseduje izjava o saglasnosti roditelja ili staratelja. U toj izjavi moraju biti navedene lične informacije i broj telefona, kao i podaci o datumu putovanja, destinaciji, trajanju boravka i razlogu putovanja. Preporuka je da ovaj dokument bude sačinjen na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Švajcarskoj Konfederaciji (nemački, francuski, italijanski) ili na engleskom jeziku. Ne postoji posebna forma u kojoj ovaj dokument mora biti sačinjen; može biti napisan u slobodnoj formi.

Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na veoma skupe lekarske usluge, a može se desiti i da potvrdu o osiguranju zatraže na uvid pogranični organi.
U pogledu unošenja i iznošenja novca u gotovini, nema ograničenja, niti obaveze prijavljivanja, ali je moguće da se na graničnom prelasku vrši kontrola porekla novca u slučaju da lice ima više od 10.000 franaka. Potrebno je imati dovoljno sredstava za boravak u Švajcarskoj, najmanje 150 franaka dnevno.
U pogledu unošenja akciznih roba, lica starija od 17 godina mogu uneti 1 boks cigareta, ili 50 cigara ili 250 grama duvana, najviše 2 litra pića sa sadržajem alkohola do 15% i jedan litar pića sa sadržajem alkohola preko 15%.

Za unošenje kućnih ljubimaca potrebna je veterinarska knjižica, odnosno „pasoš" sa upisanim svim vakcinama.

Sajt carine: www.ezv.admin.ch.


TRANSPORT 

Dva najveća aerodroma su Cirih (+ 41 43 816 22 11) i Ženeva (+ 41 0848 192 020).
Na ulasku u zemlju može se kupiti vinjeta za prevoz putevima po čitavoj teritoriji Švajcarske u iznosu od 40 Šfr i nema dodatnih taksi, niti rampi na autoputevima.

Švajcarska ima najrazvijeniju železničku mrežu u Evropi, vozovi su brzi, tačni, konforni ali i skupi. Povratna karta na relaciji Bern-Cirih, drugom klasom, iznosi 110 Šfr.
Putna infrastruktura je veoma razvijena.

Dozvoljeno je koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, a zatim se mora zameniti za švajcarsku vozačku dozvolu. Preporuka je da vozači koji putuju iz Srbije u Švajcarsku pribave i međunarodnu vozačku dozvolu.

Dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima je 100-120 kilometara. Saobraćajni prekršaji se strogo sankcionišu (sve se snima kamerama) i za prekoračenje dozvoljene brzine kazna je od 40-260 Šfr, u zavisnosti od visine prekoračene brzine i da li je prekoračenje načinjeno u naseljenom mestu ili na auto-putu. Licima koja ne izmire kaznu za gore navedene prekršaje, može se dogoditi da im, prilikom sledećeg dolaska u Švajcarsku, vozilo bude privremeno oduzeto dok ne izmire iznos kazne uvećan za opomene i sudske troškove. Za razgovor mobilnim telefonom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje kazna je 150 Šfr, a za pogrešno parkiranje 40-120 Šfr, u zavisnosti od vremena prekoračenja, mesta parkiranja i slično. Kazne se, počiniocima koji u Švajcarskoj borave kao turisti, dostavljaju na kućnu adresu u Republici Srbiji.
 
BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Švajcarskoj je dobra, ima relativno malo kriminala. Treba se čuvati od krađa.
Kontakti sa policijom su na kantonalnom nivou. Pozivni brojevi za policiju su 112 i 117, pomoć na putu 140, za požar 118. Dozvoljena količina alkohola pri vožnji je 0,5 promila.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Opšta sanitarna situacija je odlična, nema potrebe za posebnim vakcinama. Tel.hitne pomoći 144, za slučajeve trovanja 145.

NOVAC

Zvanična moneta je švajcarski franak.
Moguće je koristiti samo međunarodne kreditne kartice „viza“, „dajners“, „masterkard“ itd.
Cena prevoza tramvajem (izvanredni, u svakom gradu razvijena mreža) ili trolejbusom je od 2-4 Šfr. po vožnji. Taksi, kraća vožnja u gradu 25 Šfr. U restoranima se ručak servira od 12,00-14,00 (prosečni meni je 40 Šfr sa jednom čašom vina). Večera je od 18,00-23,00, a prosečna cena sa pićem, za dvoje je oko 100 evra. Prenoćište u hotelu zavisi od lokacije i kategorije. Soba za dvoje, sa doručkom, u hotelu sa 3 zvezdice je od 160 Šfr. pa naviše.

OSTALO

Švajcarska je turistička velesila. Brojne turističke organizacije su raspoređene po kantonima (26). Švajcarska turistička federacije je u Bernu, tel.0041-31-307 47 47.

Napomena: Navedeni podaci se uglavnom odnose i na Lihtenštajn, jer je u Carinskoj i monetarnoj uniji sa Švajcarskom. Smešten je između Švajcarske i Austrije, površine 160 km2, glavni grad je Vaduz (5000 stanovnika).


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)