gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Холандија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Виза се прибавља у Амбасади Холандије у Београду.
Од грађана Србије који поседују биометријске пасоше и није им потребна виза се више изричито не тражи да поседују здравствено осигурање, али се препоручује. Такође, пожељно је имати позивно писмо са планом пута, уколико се иде у приватну посету, или резервацију хотелског смештаја и повратну карту, уколико се иде туристички. Холандски царински органи имају дискреционо овлашћење да не дозволе улаз на територију Холандије и поред испуњености услова за улазак, уколико процене да ће особа остати у Холандији илиегално, радити на црно или се бавити недозвољеним активностима, стога ће гранична полиција готово од сваког затражити доказ о сврси посете и повратку.
Свако ко путује у Холандију или излази из ње мора да пријави новац у износу већем од 10.000 евра. Не постоји обавеза поседовања одређене количине новчаних средстава по дану боравка.
При уласку у Холандију царини не подлежу: 1 литар жестоког пића, 1 литар пенушавог вина, 2 литра ликера, шерија, порта, 4 литра вина, 16 литара пива, 200 цигарета или 250 грама дувана за пушење, 100 цигарилоса или 50 цигара (све то важи за особе старије од 17 година).
За уношење ловачког оружја је неопходна дозвола холандских органа. Прво је неопходно холандску полицију обавестити о уношењу ловачког оружја, како би се добило одобрење за уношење оружја које је и правилима Републике Србије дозвољено, а затим попунити образац за холандску царину concent, формулар WM18B који је доступан на сајту www.exportcontrole.ez.nl. под заглављем аanvragen van vergunningen, sondages en cocenten. За све детаљне информације везане за уношење ловачког и спортског оружја надлежно је одељење царине у Гронингену: Belastingdienst Douane Groningen, Centrale Dienst In-en Uitvoer (CDIU) 003150 523 2600, fax 003150 523 2183.Уношење оружја играчака је забрањено.
За уношење кућних љубимаца важе правила Европске Уније. За псе, мачке и глодаре неопходно је поседовање „пасоша", или међународни сертификат о вакцинацији против беснила, као и да љубимац поседује обавезну идентификацију која може бити у форми тетоваже или чипа. Ако су љубимци млађи од три месеца и нису вакцинисани против беснила, могу се увести ако се на основу приложене документације може утврдити да од рођења нису мењали боравиште и нису били у контакту са дивљим животињама које су могле да буду инфициране беснилом или ако се уносе заједно са мајком од које још увек зависе. Уколико љубимац припада заштићеним сортама, неопходно је да се поред сертификата или пасоша прибави CITES документ. Додатне информације се могу наћи на сајту https://english.nvwa.nl/ или путем телефона 00 31 882233333. За уношење птица, голубова или птица певачица, неопходна је здравствена потврда.
Држављани Србије, под условом да нису држављани и неке државе ЕУ, имају право да за сву купљену робу, у минималној вредности од 50 евра, од царине затраже повраћај пореза на додатну вредност (BTW) у износу од 19% (не и ако је порез мањи). Захтев за повраћај пореза подноси се царини, најкасније три месеца од момента куповине робе. Приликом куповине од продавца треба тражити рачун на одговарајућем обрасцу, на коме је наведен износ пореза и име купца.
Контакти најважнијих царинских органа:
За све информације предвиђен је један заједнички број телефона за кориснике из иностранства: 0031 45 574 30 31

ТРАНСПОРТ

Амстердамски аеродром „Схипхол" (Schiphol) један je од најтранзитнијих аеродрома у Европи. На овај аеродром слеће Air Serbia. Осим амстердамског, користе се и аеродроми у Ротердаму и Ајндховену, али су они знатно мањи и ту углавном слећу чартер летови, нискобуџетне компаније и специјални летови. Аеродром у Ајдховену, други по величини у Холандији, постао је веома значајан за наше туристе, пошто од априла месеца 2011. године, мађарска авио компанија WIZZ AIR два пута недељно, преко овог аеродрома има директне летове за Београд.
Ротердам је једна од највећих лука у Европи.
Железнички саобраћај је изузетно развијен. Скоро сви градови у Холандији повезани су железницом. Возови у просеку иду на сваких пола сата, а између највећих градова (Амстердам, Ротердам, Хаг, Утрехт) и на сваких 15 минута. Кашњење је веома ретко. Добре железничке везе постоје и са суседном Белгијом и Немачком.
Мрежа ауто-путева је изузетно развијена и повезује скоро сва већа места у Холандији. Међуградски аутобуски саобраћај готово и да не постоји. Опште ограничење брзине је 120 км на сат, али је често брзина ограничена и на 100 км на сат. Ипак, и поред веома развијене путне мреже, гужве на ауто-путевима су веома честе, посебно у периоду одласка и повратка са посла.
Држављани Србије могу возити шест месеци са српским возачким дозволама и плаћеним осигурањем у Србији, уз поседовање међународне возачке дозволе. Ако остају дуже од шест месеци, морају да изваде холандску возачку дозволу.
У Холандији саобраћа велики број такси превозника. Ова возила најчешће нису обележена стандардним такси ознакама, већ се разликују од осталих возила искључиво на основу регистарских таблица које су плаве боје (за разлику од осталих које су жуте боје). Цена такси услуга је висока и зависи од доба дана када се превоз реализује.
Скоро у свим већим градовима, веома добро саобраћа и градски превоз аутобусима, трамвајима и метроом (Амстердам). Карактеристично је да готово у свим градовима, од 2011. године је уведен систем OV-chipcard, електронским картама које се могу купити у продавницама и на железничким станицама и које се провлаче кроз електронски читач на вратима превоза приликом уласка и изласка из њега. Уколико особа заборави да се одјави из превоза приликом напуштања истог, тарифираће се као да је превоз извршен до последње станице, те стога треба обавезно водити рачуна о одјављивању приликом напуштања возила. И поред преласка на систем OV-chipcard-а, постоји могућност куповине карата код возача, али је у том случају карта три пута скупља.
Саобраћајни прекршаји су начелно исти као и у Србији, али су контроле врло честе, а санкције прилично високе. Најчешће се кажњавају брза вожња, погрешно паркирање и невезивање појасева. Казне се разликују у зависности од тежине прекршаја (за колико је прекорачена брзина или на ком месту је погрешно паркирано). Минимална казна је око 50 евра, а максимална може бити и више стотина евра. У случају погрешног паркирања на посебно обележеним местима (нпр. места резервисна за амбасаду), возило одвози паук и за повраћај возила плаћа се око 600 евра.
Амстердам: Belastingdienst/Douane Regio Amsterdam, Kingsfordweg 1, 1043 GN Amsterdam,
Аеродром Schiphol (за путнике): Regio Schiphol Passagiers, Transportstraat 260, 1118 AW Schiphol (D-toren, terminal 3 west)
Аеродром Schiphol (за карго): Regio Schiphol Cargo, Handelskade 1, 1118 DA Schiphol Centrum.
Розендал (према Белгији) Mill Hillplein 1 4701 BS Roosendaal,
Лука Ротердам: Rotterdam Haven, Reeweg 16, 3088 KA Rotterdam

БЕЗБЕДНОСТ

Холандија је у начелу безбедна земља, у којој највећи проблем представља ситни криминал и џепарење, посебно у већим градовима (предњачи Амстердам око Централне станице и у тзв. Четврти црвених фењера (Red Light District)). На државном нивоу проглашен је висок ниво будности у односу на акте тероризма, што је последица присуства холандских војника у Авганистану и подршци војној интервенцији у Ираку.
За најновије информације о безбедносној ситуацији у Холандији, можете се информисати на интернет презентацији Националног координатора за противтероризам: https://english.nctv.nl/.
У хитним случајевима треба позвати број 112. За све остале случајеве који не изискују претерану хитност, општи број телефона је 0900-8844.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Здравствена ситуација је добра. Препоручује се путно здравствено осигурање, посебно с обзиром да су у Холандији цене здравствених услуга веома високе. За хитне случајеве најбоље је директно доћи на одељење хитне помоћи оближње болнице. У Амстердаму: VU Medisch Centrum, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam, tel: 020 4444444, у Хагу: Haga Ziekenhuis (удружење више болница), тел: 070 2100000, или болница HMC Westeinde, на адреси Lijnbaan 32, 2512 VA Den Haag, број телефона 003188 979 7900, у Ротердаму: Erasmus Medisch Centrum, 's-Gravendijkwal 230, 3015 CE Rotterdam, тел: 010 7040704.

НОВАЦ

Монета у Холандији је евро.
Безготовинско плаћање је веома заступљено, а аутомати за подизање новца чести. Кредитне картице издате у Србији (Visa, Mastercard и сл) могу се користити и у Холандији.
Цене услуга су генерално веће него у Србији. Цене у ресторанима су око 15-25 Евра, цена карте градског саобраћаја крећу се од 2 до 4-5 евра, у зависности од дестинације, возна карта на линији Амстердам-Хаг кошта 12 евра. Цене преноћишта зависе од врсте хотела и углавном су сличне онима у Србији (од 50 евра па навише). Цене хране у супермаркетима су сличне као у Србији, као и цене одеће, обуће и сл.
Лекарске услуге крећу се од 20-40 евра за посету лекару опште праксе до неколико стотина, па и више од хиљаду евра за болничко лечење.

ОСТАЛО

Иако влада другачије мишљење, дроге су забрањене у Холандији. Забрањено је производити, поседовати, продавати, увозити и извозити дрогу у Холандији. Међутим, канабис се може купити и конзумирати само у посебно одређеним местима за продају (Coffee shops), док је конзумирање дроге на улици или другим јавним местима забрањено. У овим кафеима, у којима је улаз дозвољен само пунолетним особама, може се купити до 5 грама канабиса по особи дневно. Забрањено је њихово рекламирање.
Пушење је начелно забрањено у свим јавним институцијама и локалима, с тим што један број већих ресторана има посебне просторије за пушење, а пушење је дозвољено и на терасама локала.
У случају хапшења, држављани Србије имају право да контактирају најближе дипломатско-конзуларно представништво Србије, али треба знати да, на основу холандског Закона о заштити личних података, холандски органи неће контактирати амбасаду Србије по службеној дужности ако ухапшени то изричито не затражи.
Туристичка организација Холандије је позната под називом VVV и присутна је у свих 12 провинција, као и у свим већим градовима. У овим туристичким бироима се могу добити све туристичке и културне информације везане за одређени град или регију. Телефони: VVV Амстердам 0031202018800, VVV Хаг 0031703618860, VVV Ротердам 0031102710120.
Највећи број туристичких атракција и јавних места омогућен је за посете особама са посебним потребама. Већина хотела, ресторана, концертних дворана имају могућност приступа овим особама или посебна седишта за њих.

Амбасада Србије у Холандији:

Embassy of the Republic of Serbia
Consular Department
Burgemeester van Karnebeeklaan 19
2585 BA Den Haag
www.thehague.mfa.gov.rs
tel: 070 3636800
fax: 070 3602421

(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)