gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Руска Федерација
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Републике Србије није потребна виза за боравак до 30 дана, рачунајући и дан уласка у Руску Федерацију. Приликом уласка, на граничном прелазу обавезно је попуњавање миграционе карте коју треба носити са собом и која се, приликом изласка из Руске Федерације, враћа пограничном службенику. По доласку, обавезна је пријава боравка у року од 7 дана (за боравак краћи од 7 дана пријава није потребна).

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

Од 1. септембра 2016. године, страним држављанима, укључујући и држављанe Републике Србије, без обзира да ли имају или немају визу, дозволу за привремени или стални боравак, не дозвољава се улазак на територију Руске Федерације из Републике Белорусије друмским путним правцима, већ се упућују да у Руску Федерацију уђу из Украјине или Балтичких земаља, преко граничних прелаза који су отворени за међународни саобраћај.

Наведено правило се не односи и на возаче камиона који су држављани Републике Србије, с обзиром да камиони имају TIR ознаку, те им се стога дозвољава несметан улазак у Руску Федерацију из Белорусије.
За случајеве када је виза потребна (боравак дужи од 30 дана), као што је сваки облик запошљавања и рада у Руској Федерацији, школовање, стручно усавршавање, лечење и остало, виза се добија у амбасади Руске Федерације у Београду.
Захтеви за визу за Руску Федерацију се од 16.02.2015. године подносе  преко сајта: http://visa.kdmid.ru .

Од јуна 2015. године, погранични органи Руске Федерације не дозвољавају страним држављанима, укључујући и држављане Републике Србије, излазак из Русије уколико је странац на територију Руске Федерације ушао из Републике Белорусије, без обзира да ли страни држављанин има или нема руску или белоруску визу или одобрење за привремени или стални боравак у Руској Федерацији или Републици Белорусији, већ их упућују да се врате у Белорусију и одатле отпутују на жељену дестинацију.

Без обзира по ком основу долазе у Русију, са или без визе, странци су дужни да стриктно поштују дозвољене рокове боравка у Руској Федерацији. У супротном, у случају прекорачења дужине боравка (при том није од значаја да ли се ради о једном дану или дужем периоду), руски погранични органи и миграциона служба ускратиће излазак из земље. У таквим случајевима, излазак се дозвољава само на основу одговарајуће судске одлуке која се доноси у административном прекршајном поступку, током кога се утврђује прекршај и изриче новчана казна (минимална 5.000 рубаља), а погранични и миграциони органи РФ уводе их у регистар лица којима је забрањен улазак у РФ на рок од 5 година.
Полиса здравственог осигурања и поседовање одређене количине новца није обавезно. Приликом уласка треба пријавити износе веће од 10.000 УСД, као и техничку робу.

ТРАНСПОРТ

Руска Федерација има добро развијену мрежа друмског, железничког и авио саобраћаја. Саобраћајни центри су Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Екатеринбург.
Најзначајнији аеродроми су: Москва – Шереметјево, Внуково, Домодедово, Санкт-Петербург – Пулково, Сочи – Адлер. Постоји велики број свакодневних линија са свим странама света, као и велики број унутрашњих летова. Два пута дневно се одвија авио саобраћај на релацији Москва-Београд. Не постоји редовна железничка линија на релацији Београд-Москва.
Саобраћајне гужве у Москви су велике, па се препоручује коришћење метроа, иако и сви остали облици јавног градског превоза добро функционишу. Такси служба је развијена, с тим да поред бројних регистрованих приватних такси удружења и даље постоји и знатан број ''дивљих таксиста''.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација је стабилна, уз приметно повишен степен безбедносне контроле и појачане мере и активности руских органа безбедности. Повећано је присуство полиције на станицама метроа, аеродромима, железничким и друмским саобраћајницама, као и на туристичким локацијама и у тржним центрима.
Држављанима Србије који намеравају да путују у Руску Федерацију препоручује се посебан опрез на јавним местима, избегавање масовних скупова и места већег окупљања, као и посете већим тржним центрима. Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима.
За помоћ и савете грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Москви на број телефона: + 7495 988-66-45, број факса: +7-499-147-41-04 и путем мејла: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели '; document.write( '' ); document.write( addy_text99125 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели и Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Безбедносна ситуација је стабилна. Најчешћи облици угрожавања туриста су крађе и џепарења.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Не захтева се посебна вакцинација приликом уласка. Препоручује се конзумирање флаширане или филтриране воде за пиће.

НОВАЦ

Национална валута је рубља.

Плаћање се може вршити свим врстама кредитних картица (виза, мастер кард, американ експрес и др.), као и готовински. Постоји широка мрежа мењачница, али треба водити рачуна о курсним разликама и наплати провизије.
Присутна је велика разноликост у квалитету смештаја и цена услуга. Ноћење у просечном хотелу у Москви кошта 150 УСД и више.


ОСТАЛО

Постоје ланци страних хотела и ресторана, културна понуда је веома богата и разноврсна, али су цене услуга високе. Тржни центри и продавнице раде свих седам дана у недељи од 10 до 22 часа.
Клима је арктичка, субарктичка, умерена и делимично субтропска


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)