gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ruska Federacija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana.
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza


ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana, računajući i dan ulaska u Rusku Federaciju. Prilikom ulaska, na graničnom prelazu obavezno je popunjavanje migracione karte koju treba nositi sa sobom i koja se, prilikom izlaska iz Ruske Federacije, vraća pograničnom službeniku. Po dolasku, obavezna je prijava boravka u roku od 7 dana (za boravak kraći od 7 dana prijava nije potrebna).

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Od 1. septembra 2016. godine, stranim državljanima, uključujući i državljane Republike Srbije, bez obzira da li imaju ili nemaju vizu, dozvolu za privremeni ili stalni boravak, ne dozvoljava se ulazak na teritoriju Ruske Federacije iz Republike Belorusije drumskim putnim pravcima, već se upućuju da u Rusku Federaciju uđu iz Ukrajine ili Baltičkih zemalja, preko graničnih prelaza koji su otvoreni za međunarodni saobraćaj.

Navedeno pravilo se ne odnosi i na vozače kamiona koji su državljani Republike Srbije, s obzirom da kamioni imaju TIR oznaku, te im se stoga dozvoljava nesmetan ulazak u Rusku Federaciju iz Belorusije.
Za slučajeve kada je viza potrebna (boravak duži od 30 dana), kao što je svaki oblik zapošljavanja i rada u Ruskoj Federaciji, školovanje, stručno usavršavanje, lečenje i ostalo, viza se dobija u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu.
Zahtevi za vizu za Rusku Federaciju se od 16.02.2015. godine podnose  preko sajta: http://visa.kdmid.ru .

Od juna 2015. godine, pogranični organi Ruske Federacije ne dozvoljavaju stranim državljanima, uključujući i državljane Republike Srbije, izlazak iz Rusije ukoliko je stranac na teritoriju Ruske Federacije ušao iz Republike Belorusije, bez obzira da li strani državljanin ima ili nema rusku ili belorusku vizu ili odobrenje za privremeni ili stalni boravak u Ruskoj Federaciji ili Republici Belorusiji, već ih upućuju da se vrate u Belorusiju i odatle otputuju na željenu destinaciju.

Bez obzira po kom osnovu dolaze u Rusiju, sa ili bez vize, stranci su dužni da striktno poštuju dozvoljene rokove boravka u Ruskoj Federaciji. U suprotnom, u slučaju prekoračenja dužine boravka (pri tom nije od značaja da li se radi o jednom danu ili dužem periodu), ruski pogranični organi i migraciona služba uskratiće izlazak iz zemlje. U takvim slučajevima, izlazak se dozvoljava samo na osnovu odgovarajuće sudske odluke koja se donosi u administrativnom prekršajnom postupku, tokom koga se utvrđuje prekršaj i izriče novčana kazna (minimalna 5.000 rubalja), a pogranični i migracioni organi RF uvode ih u registar lica kojima je zabranjen ulazak u RF na rok od 5 godina.
Polisa zdravstvenog osiguranja i posedovanje određene količine novca nije obavezno. Prilikom ulaska treba prijaviti iznose veće od 10.000 USD, kao i tehničku robu.

TRANSPORT

Ruska Federacija ima dobro razvijenu mreža drumskog, železničkog i avio saobraćaja. Saobraćajni centri su Moskva, Sankt-Peterburg, Soči, Ekaterinburg.
Najznačajniji aerodromi su: Moskva – Šeremetjevo, Vnukovo, Domodedovo, Sankt-Peterburg – Pulkovo, Soči – Adler. Postoji veliki broj svakodnevnih linija sa svim stranama sveta, kao i veliki broj unutrašnjih letova. Dva puta dnevno se odvija avio saobraćaj na relaciji Moskva-Beograd. Ne postoji redovna železnička linija na relaciji Beograd-Moskva.
Saobraćajne gužve u Moskvi su velike, pa se preporučuje korišćenje metroa, iako i svi ostali oblici javnog gradskog prevoza dobro funkcionišu. Taksi služba je razvijena, s tim da pored brojnih registrovanih privatnih taksi udruženja i dalje postoji i znatan broj ''divljih taksista''.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija je stabilna, uz primetno povišen stepen bezbednosne kontrole i pojačane mere i aktivnosti ruskih organa bezbednosti. Povećano je prisustvo policije na stanicama metroa, aerodromima, železničkim i drumskim saobraćajnicama, kao i na turističkim lokacijama i u tržnim centrima.
Državljanima Srbije koji nameravaju da putuju u Rusku Federaciju preporučuje se poseban oprez na javnim mestima, izbegavanje masovnih skupova i mesta većeg okupljanja, kao i posete većim tržnim centrima. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima.
Za pomoć i savete građani se mogu obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi na broj telefona: + 7495 988-66-45, broj faksa: +7-499-147-41-04 i putem mejla: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli '; document.write( '' ); document.write( addy_text6741 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Bezbednosna situacija je stabilna. Najčešći oblici ugrožavanja turista su krađe i dzeparenja.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne zahteva se posebna vakcinacija prilikom ulaska. Preporučuje se konzumiranje flaširane ili filtrirane vode za piće.

NOVAC

Nacionalna valuta je rublja.

Plaćanje se može vršiti svim vrstama kreditnih kartica (viza, master kard, amerikan ekspres i dr.), kao i gotovinski. Postoji široka mreža menjačnica, ali treba voditi računa o kursnim razlikama i naplati provizije.
Prisutna je velika raznolikost u kvalitetu smeštaja i cena usluga. Noćenje u prosečnom hotelu u Moskvi košta 150 USD i više.


OSTALO

Postoje lanci stranih hotela i restorana, kulturna ponuda je veoma bogata i raznovrsna, ali su cene usluga visoke. Tržni centri i prodavnice rade svih sedam dana u nedelji od 10 do 22 časa.
Klima je arktička, subarktička, umerena i delimično subtropska


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)