gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Румунија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна je виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа, а тим да су ослобођени плаћања конзуларне таксе за издавање виза. Захтев за визе се може поднети у Конзуларном одељењу Амбасаде Румуније у Београду или у Генералним конзулатима Румуније у Вршцу и Зајечару.

Приликом изласка из земље и уласка у Румунију потребно је поседовати, поред путне исправе и:
а) потврду о здравственом осигурању;
б) повратну карту (авионску, возну, аутобуску) или ако се путује сопственим аутомобилом - саобраћајну и возачку дозвола и вињету, која се може купити на самом граничном прелазу или на бензинским пумпама;
ц) довољно финансијских средстава за планирано путовање, односно 50 евра по дану, али не мање од 500 евра за цео период (или сума еквивалентна конвертибилној валути). Прихватају се и путнички чекови и кредите картице са изводом из банке не старијим од 2 дана од дана планираног путовања.
д) оверено позивно писмо лица која их позивају или ваучер хотела у коме је обезбеђен смештај током боравка у иностранству.

Од 01.12.2013. године примењују се специјалне инструкције за обављање царинске контроле у складу са европским тековинама ради спречавања и сузбијања утаје пореза и царине за одређене производе. Инструкције се односе на следећа добра (ограничење количина) које путници уносе на територију Румуније у личном пртљагу: дуванске производи, алкохолна пића, гориво, цвеће и декоративне биљке, сунцокретово уље, рафинисан шећер, брашно, мекиње, свеже воће и поврће.

Према прописима, путници треба да пријаве добра која се налазе у њиховом пртљагу попуњавањем „Декларације о некомерцијалној роби". Примена нових прописа омогућиће румунским царинским органима да идентификују случајеве у којима путници стално уносе веће количине поменутих производа и пријављују да су за личне потребе, а после их продају на црном тржишту.

Напомена у вези царинских прописа ЕУ.

 

ТРАНСПОРТ

У Букурешту постоје два аеродрома сa кojих сe oбaвљају летови нa унутрашњим и међународним линијама: Henri Coanda/Otopeni и Baneasa.
Из Београда до Букурешта постоји директна авионска линија, на којој се летови одвијају два пута дневно, у сваког дана. Путнике на овој релацији превози румунска национална авио-компанија „ТАРОМ" и српска авио-компанија „Air Serbia".
Од Београда до Букурешта, као ни од Вршца до Темишвара, не постоји директна железничка линија.
Железнички саобраћај је веома добро развијен у Румунији. Румунска национала железничка компанија (CFR) поседује Inter city возове и повезаност је добра са свим местима у земљи.
Од Београда до Темишвара превоз се може обавити возом, који саобраћа на линији Београд-Букурешт. Туристичка агенција GEA tours, из Београда обавља превоз путника на овој линији, најчешће до аеродрома у Темишвару „Traian Vuia" и главне железничке станице „Gara de Nord".
Аеродром у Темишвару је удаљен од Београда 165 km и интересантна је дестинација за путнике из Србије због летова low-cost авио компамнија са овог аердрома за дестинације у Европи (Wizz-air, Blue air).
У Румунији је ограничење брзине кретања возила у насељеним местима 50 km/h. На ауто-путу ограничење је 130 km/h, на брзим или паневропским путевима је ограничење 100 km/h, на националним жупанијским или месним путевима ван насељеног места ограничење је 90 km/h. У Румунији није дозвољено управљање моторним возилима под дејством алкохола.
Признаје се возачка дозвола Републике Србије на новом обрасцу
Неке од казни за саобраћајне прекршаје су: 1. употреба мобилног телефона у току вожње – 2 или 3 казнена поена и новчана казна у износу од 80-120 леја (20-30 евра); 2. невезивање сигурносног појаса – 2 или 3 казнена поена и новчана казна у износу од 80-120 леја (20-30 евра); 3. непоштовање ограничења брзине - новчана казна (од 20 до 200 евра) и/или одузимање возачке дозволе и суспензија права за управљањем моторним возилима на територији Румуније, у периоду од 30 до 90 дана у зависности од тежине учињеног прекршаја; 4. пролазак на црвено – одузимање возачке дозволе на лицу места за период од 30 дана и новчана казна у износу од 200 леја (50 евра); 5. кретање у супротном смеру – одузимање возачке дозволе на лицу места за период од 60 дана и новчана казна у износу 250-315 леја (60-75 евра); 6. непоштовање знака STOP – 4 казнена поена и новчана казна до 315 леја (75 евра); 7. непрописно заустављање, заустављање возила без разлога или вожња саобраћајном траком за хитне случајеве на аутопуту - 6 или 8 казнених поена и новчана казна у износу од 234 до 312 леја (55 до 75 евра).
Напомена: новчане казне се могу платити искључиво у лејима.
На територији Румуније постоји већи број тзв. приватних паркинга, који су јасно обележени, а казне за непрописно задржавање и паркирање на њима, које се наплаћују од стране власника, односно фирми задужених за њихово чување, су веома високе и зависе како од врсте возила, тако и од временског периода задржавања и паркирања возила.
У случају учињеног саобраћајног прекршаја на територији Румуније, полицијски службеник дужан је да сачини Записник о истом и копију преда починиоцу прекршаја. У зависности од изречене мере суспензије управљања моторним возилом, биће одређена и новчана казна, и одузета возачка дозвола до истека суспензије. У случају одузимања возачке дозволе надлежни орган сачиниће Потврду о томе (издаје се са роком од 15 дана). Носилац стране возачке дозволе коме је изречена мера суспензије и одузета возачка дозвола може да захтева враћање исте од стране шефа Саобраћајне полиције на чијем подручју направљен саобраћајни прекршај, и пре истека периода суспензије, а најраније један радни пре напуштања територије Румуније. Уз захтев за враћање возачке дозволе, починилац саобраћајног прекршаја треба да достави и:
-изјаву оверену код нотара која треба да садржи: датум напуштања територије Румуније, изјаву да неће улагати жалбу и изјаву да му је саопштено да нема право управљања моторним возилом на територији Румуније до истека суспензије,
- фотокопију личне карте или пасоша,
- записник о учињеном саобраћајном прекршају,
- доказ да је новчана казна измирена,
- потврду о одузимању возачке дозволе.
У супротном, возачка дозвола ће, након истека периода суспензије, бити достављена Амбасади Републике Србије у Букурешту, која ће исту вратити надлежном органу у Републици Србији. 

БЕЗБЕДНОСТ

Јединствени број телефона за Полицију, Ватрогасце и Хитну помоћ је 112. Постоји ризик од џепарења, те се препоручује да се лична документа и веће своте новца не носе током туристичких обилазака. Препоручује се да се поседује фотокопија путне исправе и других докумената.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

За хитне медицинске случајеве у Букурешту је 24 сата отворен Ургентни центар - Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, који се налази на адреси: Calea Floreasca nr. 8, sector 1, Bucuresti, телефон: 021/599.23.00, 021/599.23.08, телефон за хитне случајеве: 021/962, Факс: 021/599.22.57, е-маил: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .
Не постоји обавеза претходног вакцинисања држављана Р.Србије пре доласка у Румунију. Потребно је да држављани Р.Србије поседују потврду о здравственом осигурању за време боравка у Румунији.
Не препоручује се конзумирање воде из славине, не зато што је бактериолошки неисправна, већ због старих водоводних цеви.

НОВАЦ

Румунска новчана валута је леј. Тренутни однос евро – леј је 1:4.67. Замена конвербитилне стране валуте се врши у банкама и у овлашћеним мењачницама и не наплаћује се провизија. VISA картицама је могуће извршити плаћања роба и услуга, као и подићи новац са банкомата.
У Букурешту је најбржи начин превоза метроом (постоје 4 линије). Цена карте за 10 вожњи износи 8.00 леја (2 евра). Карте се купују на улазу у станице метроа. Метро је отворен од 05.00-23.00. Цена карте за остале врсте превоза (аутобус, тролејбус, трамвај) – за две вожње износи – 2.60 леја (0.65 евра). Могу се купити на киосцима за продају карата који се налази на аутобуским стајалиштима. Карте за превоз се не продају у превозним средствима.
Постоји много ресторана брзе хране чије су цене еквивалентне ценама у ресторанима брзе хране у Србији. За остале ресторане цене хране и пића варирају од категорије. Цена по особи за ручак или вечеру може да се креће у интервалу од 20 до 200 леја (5-50 евра). Преноћиште – смештај је могуће обезбедити у хостелима и хотелима. Цена смештаја по особи за једну ноћ крећу се од 25.00 евра до 200.00 eвра.
Цене такси услуга нису високе и постоје незнатне разлике у односу на тарифе појединих удружења (од 1,39 до 1,69 леј/km). Никако не треба користити услуге такси превозника, који се налазе на аеродромима и главној железничкој станици, с обзиром да такси превозници сами формирају цену, и у том случају, вожња се плаћа и до неколико пута у већем износу, него што је реално стање.
Држављанима Р. Србије, који по било ком основу нису измирили своје финансијске обавезе у Румунији (најчешће се ради о различитим прекршајним новчаним казнама, попут неплаћеног паркинга, вињете, претовара у међународном транспорту робе и сл), након напуштања територије Румуније, ставља се забрана уласка у Румунију. У том случају,  потребно је платити казну (жупанијским органима где је прекршај почињен) и копију потврде, као доказ о уплати, уз записник (уколико поседују), презентовати граничним органима приликом уласка у Румунију. Указујемо да се, и након плаћања казне, забрана аутоматски не брише из евиденције, већ је за наведено потребно време, у зависности од прекршаја, што може да буде отежавајућа околност.

ОСТАЛО

Позивни број за Румунију је +40.

Важни контакти:
- хитна помоћ, полиција, ватрогасци 112
- гранична полиција +40 21 201 33 09 www.politiadefrontiera.ro
- Аеродром Букурешт Отопени +40 21 204 1000 www.bucharestairports.ro
- железничка станица Букурешт +40 21 9521 www.cfrcalatori.ro

Важни линкови:
- Министарство унутрашњих послова www.mai.gov.ro
- Министарство здравља www.ms.ro
- Генерални инспекторат за имиграцију www.igi.mai.gov.ro
- Мобилна служба за ванредне ситуације www.smurd.ro

У Румунији је време +1 сат у односу на Србију.
Број телефона Граничне полиције Румуније у Букурешту за хитне случајеве је: 021/9590;
Гранични прелази Србије са Румунијом су следећи:
Врбица - Valcani (Валкањ) - друмски саобраћај
Кикинда - Jimbolia (Жомбољ) - железнички саобраћај
Наково - Lunga (Лунга) - друмски саобраћај
Српска Црња – Jimbolia (Жомбољ) – друмски саобраћај
Међа - Foeni I (Фењ 1) - друмски саобраћај
Јаша Томић - Foeni (Фењ) - друмски саобраћај
Ватин - Stamora Moravita (Стамора Моравита) - друмски саобраћај
Вршац -  Stamora Moravita (Стамора Моравита) - железнички саобраћај

Калуђерово – Naidas (Најдаш) – друмски саобраћај
Врачев гај - Sokol (Сокол) - речни саобраћај
Велико Градиште - Belobreska (Белобреска) -речни саобраћај
Голубац - Moldova Noua (Молдова Нова) - речни саобраћај
Доњи Милановац - Svinita (Свињица) - речни саобраћај
Текија - Orsova (Оршава) - речни саобраћај
Ђердап I – Portile de fier I (Порциле де Фиер 1) - друмски саобраћај
Кладово - Turnu Severin (Турну Северин) - речни саобраћај
Кусјак (Ђердап II) - Portile de fier II (Порциле де Фиер 2) - друмски саобраћај
Прахово - Portile de fier II (Порциле де Фиер 2) - речни саобраћај

Корисне адресе: www.auto-rent.ro/bucharest-tourist-information.asp
Bucharest Tourist Information Office, tel. +4(021)314.99.60, e-mail:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
У Румунији постоје два ДКП којима држављани Р.Србије могу да се обрате:

Амбасада Републике Србије у Букурешту – адреса: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti, број телефона: 021/211.9871, број факса: 021/210.0175, е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели  www.bucharest.mfa.gov.rs
Јурисдикционо подручје Амбасаде у Букурешту обухвата: град Букурешт и жупаниј –Арђеш, Бакау, Ботошани, Браила, Брашов, Бузау, Валћа, Вранћа, Васлуи, Галаци, Дамбовица, Ђурђу, Иљфов, Јаломица, Јаши, Калараши, Ковасна, Констанца, Муреш, Њамц, Олт, Прахова, Сибиу, Сућава, Телеорман, Тулћа, Харгита.
Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару – адреса: str. Remus 4, Timisoara, број телефона: 0256/490.334 – интерни 101 или 201, број факса: 0256/490.425, e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , www.timisoara.mfa.gov.rs.

Јурисдикционо подручје Генералног конзулата у Темишвару обухвата жупаније: Алба Јулиа, Арад, Бистрица-Насауд, Бихор, Горж, Долж, Караш-Северин, Клуж, Марамуреш, Мехединци, Салаж, Сату Маре, Тимиш и Хунедоара и румунско-српску границу у целој дужини.


(Последње ажурирано уторак, 24. април 2018.)