gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Француска
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Поред важећег пасоша, погранични органи траже и:
• Доказ о разлогу и условима под којима ће лице боравити, о поседовању средстaва са којима ће располагати за све време свог боравка у Француској, као и о обезбеђеном повратку у земљу из које је дошло. Процена средстава за боравак (новац у кешу, травел чекови, кредитне картице, изјава да ће све трошкове сносити особа која вас позива) врши се у односу на дужину и разлог боравка, а рачуна се на основу висине просечног смештаја.
• У случају да лице прати малолетне особе, граничне службе могу да провере да ли при себи има сагласност родитеља да малолетне особе могу путовати са њим. Ако малолетне особе путују саме, граничне службе могу да провере да ли малолетници имају при себи сагласност родитеља.
• Путно здравствено осигурање. Осигураници Републичког завода за здравствено осигурање током привременог боравка у иностранству имају право на хитну медицинску помоћ. Неопходно је да понесу потврду РЗЗО како би осигурали рефундацију трошкова лечења, уколико им то буде било потребно.

Носиоци биометријских пасоша Р. Србије издатих од стране МУП Р. Србије - Координационе управе, у Француској могу боравити само на основу претходно добијене визе у Конзуларном одељењу Амбасаде Француске у Београду. Они морају имати и међународно здравствено осигурање, које важи за све државе Шенгенског споразума, у трајању затражене визе. Ово осигурање се прилаже након усменог обавештења да је издавање визе одобрено. Прибављање визе или туристичке пропуснице на граничним прелазима је практично немогуће.

Поред виза за краћи боравак, постоји и више врста виза за тзв. дуги боравак у Француској и то:
• виза за студенте „au pair"
• боравишна виза за студирање која важи као дозвола боравка
• виза за дуги боравак за школовање малолетне особе
• виза за привремени боравак за посетиоце
• виза за дуги боравак за родитеља француског малолетног држављана који живи у Француској
• виза за дуги боравак за малолетног странца чији је родитељ француски држављанин или за пунолетног странца која је на терету свог родитеља француског држављанина
• виза за дуги боравак која важи као дозвола боравка за супружнике француских држављана.

Формулари за подношење захтева за наведене типове виза за дуги боравак у Француској доступни су на сајту Амбасаде Француске Републике у Београду: http://www.ambafrance-srb.org
Почев од 1. марта 2010. године супружници француских држављана који желе да се настане у Француској приликом подношења захтева за визу за дуги боравак морају да полажу тест знања француског језика и тест из познавања Француске.
Уколико њихов ниво знања није задовољавајући, биће позвани да похађају обуку која се састоји од најмање 40 часова француског језика, као и три часа из познавања Француске, у једном од центара за обуку акредитованих у Србији. Виза се издаје након спроведене обуке под условом обавезног присуствовања часовима у трајању од две до три недеље. Све информације везане за процедуру за одобрење визе требало би да буду предочене подносиоцу захтева приликом подношења захтева за визу, а сама процедура траје најмање месец и по дана.

Подносиоци захтева за визу за породично окупљање добијају позив директно од центра за обуку или Конзуларног одељења француске амбасаде у Београду.

Може се унети, односно изнети до 10.000 евра.
Надлежни погранични органи захтевају да лице приликом уласка у Француску поседује следећа финансијска средства:
• 32,50 евра по дану боравка за лице које поседује гарантно писмо, односно потврду о смештају (attestation d'accueil)
• 65 евра no дану боравка за лице које има доказ да је извршило резервацију хотелске собе
• 120 евра по дану боравка за лице које нема доказ о резервацији хотелске собе.
Странац који у Француску путује из приватних или породичних разлога на период мањи од 3 месеца обавезан је да на спољним границама Шенген зоне пограничним органима презентује потврду о смештају (attestation d'accueil). Потврду о смештају прибавља лице које обезбеђује смештај странцу за време његовог боравка у Француској, тако што општини свог пребивалишта подноси захтев за издавање ове потврде. Неопходно је да општини достави попуњени формулар „cerfa n°10798*03", у који уноси податке о себи, странцу коме обезбеђује смештај, самом смештају и његовим карактеристикама и др, са приложеном одговарајућом документацијом (лични идентификациони документ, доказ о својству власника, закупца или корисника стана у коме има намеру да прими странца, доказ о примањима, доказ о пребивалишту – фактура за струју или телефон или инфостан, доказ о капацитету смештаја). Општина ће издати тражену потврду, уколико процени да лице које прихвата странца испуњава услове за то. Такса за издавање ове потврде износи 30 евра. Детаљније информације о потврди о смештају могу се наћи на следећим сајтовима:
https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F2191
https://www.justice.fr/printpdf/77178

За уношење ловачког оружја у Француску, неопходно је претходно прибављање дозволе од надлежног француског органа. У Француску се може унети акцизна роба у следећим количинама: парфеми – 50 мл, тоалетна вода – 250 мл, кафа – 500 гр, алкохолна пића – 2 л, цигарете – 200 ком. (1 бокс), цигарилоси – 100 ком, цигаре – 50 ком, дуван – 250 гр.
Кућни љубимци из земаља које нису чланице ЕУ у Француску могу бити унети само уколико су вакцинисани против беснила, обележени тетоважом или микрочипом и уколико поседују одговарајућу санитарну потврду од лабораторије која има лиценцу у ЕУ (не старију од три месеца).

ТРАНСПОРТ

Највећи и напрометнији аеродором у Француској је Paris-Charles de Gaulle (тел: 01 70 36 39 50), преко кога се обавља највећи део саобраћаја са иностранством, укључујући саобраћај са Србијом. У околини Париза међународне летове има још и аеродром Орли, а у осталом делу Француске још и Бордо, Клермон Феран, Лил, Лион, Марсељ, Нант, Ница, Тулуз.
Француска има више великих лука, од којих је највећа Марсељ на Медитеранском мору. Значајне луке су и Авр, Денкерк, Руан, Нант, Бордо.

Лука Авр је главна лука града Париза и налази на ушћу Сене у Ламанш.

Француска железница је веома напредна и важи за једну од најбржих на свету.

Квалитет друмске инфраструктуре је висок, са густом мрежом аутопутева и локалних путева.

Држављанима Републике Србије, поред националне, потребна је и важећа међународна возачка дозвола.


БЕЗБЕДНОСТ

Након ступања на снагу Закона о јачању унутрашње безбедности и борби против тероризма, у Француској је, од 01. новембра 2017. године, укинуто ванредно стање.

У вези са терористичким нападима у Паризу, који су се догодили 13. новембра 2015. године, којом приликом је настрадало и повређено више стотина људи, држављанима Републике Србије који се налазе у Француској, препоручује се посебан опрез на јавним местима и праћење упутстава надлежних органа. Због опасности од даљих напада, у Француској је, 14. новембра 2015. године, проглашено ванредно стање и грађанима се препоручује посебан опрез на јавним местима.

На свим граничним прелазима су успостављене строге мере контроле, а отворен је и посебан телефонски број за давање информација 0800 406005, као и број 197 за сведоке терористичких напада.

Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Француску саветује се додатан опрез и праћење информација о безбедносној ситуацији.

Амбасада Републике Србије у Паризу прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона: + 331 / 40-72-24-24, + 331 / 40-72-24-17, адреса: 5, Rue Leonard de Vinci, Paris, е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , web: http://www.paris.mfa.gov.rs

Француска није изузетак када је реч о општој претњи од тероризма. Француска влада је до сада имала снажну анти-терористичку политику. У време повишених безбедносних ризика, Влада Француске појачава полицију оружаним снагама. У јулу 2005. француске власти су подигле ниво безбедности, посебно на аеродромима и на железничким и метро система. Такође надгледају и друге високоризичне локације, као што су школе и туристички атрактивна места. Током последњих неколико година, дошло је до хапшења осумњичених исламских милитаната који су били укључени у терористичке завере. Француска има отворене границе са својим европским суседима, што с једне стране омогућава лакши законити проток људи, али с друге пружа могућност анонимног уласка, односно изласка из земље и терористичким оперативцима.

Иако су демонстрације на улицама ретко насилне, саветујемо избегавање уличних демонстрација, поготову уколико су присутне и полицијске снаге за разбијање демонстрација.

Француска има релативно ниску стопу насилног криминала, али известан број насеља у већим француским градовима заслужује додатан опрез. Најчешћа мета лопова су возила са не-локалним регистарским таблицама.
Лопови и џепароши најчешће «раде» у подземним метро и РЕР линијама у Паризу. Било је неколико озбиљних напада на РЕР линији Б (који саобраћа између аеродрома Шарл де Гол и Орли и Gare du Nord) и метро линији бр. 1. Поред тога углавном их има у близини туристичких атракција, музеја, споменика, ресторана, хотела, плажа, железничких станица и аеродрома. Путници бим с тога, требало да будно мотре на свој пртљаг, али и да држе копије путних докумената и кредитних картица одвојено од оригинала, а заједно са важним бројевима телефона, какао би се обратили банкама за замену кредитних картица у случају потребе.

У свим земљама чланицама ЕУ број за хитне случајеве је 112 и важи за полицију, хитну помоћ и ватрогасну службу.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Препоручује се путно здравствено осигурање. Осигураници Републичког завода за здравствено осигурање током привременог боравка у иностранству имају право на хитну медицинску помоћ. Неопходно је да понесу потврду РЗЗО како би осигурали рефундацију трошкова лечења, уколико им то буде било потребно. Да би осигураник добио потврду РЗЗО, потребно је да му изабрани лекар изда потврду о здравственом стању, коју му оверава лекарска комисија матичне филијале РЗЗО.
Број за хитне случајеве У Француској је 112 и важи за полицију, хитну помоћ и ватрогасну службу.

НОВАЦ

Локална валута је евро. У широкој употреби су кредитне картице MasterCard, Visa, American Express, Diners Club.

У Паризу карта за једну вожњу метроом или аутобусом кошта 1,99 евра. Цена карнета од 10 појединачних карата за метро или аутобус износи 14.10 евра, а исти карнет за децу млађу од 10 година кошта 7,05 евра. Износ услуге такси-превоза у оквиру Париза у просеку се креће од 20 до 40 евра.

Цена смештаја у Паризу у просеку је виша у односу на друге делове Француске.
Просечне цене ноћења: Луксузни хотели – у Паризу - 405 евра, у Француској  - 300 евра
Хотели прве категорије – у Паризу 340 евра, у Француској 180 евра
Хотели средње категорије – у Паризу 151 евро , у Француској 78 евра
Хотели ниже категорије – у Паризу 84 евра, у Француској 60 евра
Хотели економске категорије – у Паризу 52 евра, у Француској 28 евра.

У француским ресторанима обично постоје две врсте цена – оне које се односе на јела „на менију" и на услугу „a la carte", која је скупља. Просечна цена менија за једну особу (предјело, главно јело, десерт) кошта у просеку 20 – 30 евра, чему треба додати и цену пића. Порез и услуга су готово увек урачунати у цену, а гости, уколико су задовољни услугом, могу оставити додатну симболичну напојницу.

(Последње ажурирано уторак, 15. мај 2018.)