gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Финска
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Није могуће прибављање визе или туристичке пропуснице на граничним прелазима, а важност пасоша треба да буде најмање шест месеци након планираног напуштања Финске. Поред поменутог, фински надлежни органи апелују на додатне услове за улазак на финску територију: поседовање полисе здравственог осигурања за период боравка у Финској, као и довољан износ новчаних средстава за покривање боравка – 30 евра по дану. Фински надлежни органи задржавају право да одбију улазак лицима која представљају ризик по јавни ред, националну безбедност, јавно здравље или односе Финске са другим државама. Улазак у Финску може бити одбијен и због сумње у намеру лица да зарађује новац на финској територији на недозвољен начин.

Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања.

Обавезно је пријављивање готовог новца у износу већем од 10.000 еура. Пунолетни путници, који нису држављани ЕУ, приликом уласка у Финску могу без плаћања царинских дажбина унети (за своју личну употребу), највише 200 комада цигарета или 50 комада цигара, или 100 комада цигарилоса или 250 грама дувана. Такође, максималне дозвођене количине алкохолних пића које могу унети лица старија од 20 година су: 1 литар јаког алкохолног пића (које садржи преко 22% алкохола), или 2 литра јаког алкохолног пића (максимално до 22% алкохола), као и 4 литара вина и 16 литара пива. Приликом уласка у Финску сопственим аутомобилом, може се без плаћања царине унети максимално 10 литара горива (осим горива које се већ налази у резервоару возила).
Путницима који улазе у Финску, који нису држављани ЕУ, дозвољено је уношење лекова и других медицинских производа за своју личну употребу у количини која одговара тромесечној употреби. Путници су у обавези да, на захтев надлежних органа, покажу доказ да су наведени лекови намењени њиховој личној употреби (рецепт или рачун о куповини).
Путници који нису држављани ЕУ приликом уласка у Финску могу без плаћања дажбина унети прехрамбене производе у оригиналном паковању, у обиму који се сматра разумним за личну употребу. Забрањено је уношење меса и месних производа, као и млека и млечних производа из земаља ван ЕУ.

Контакти царинских и пограничних органа:
Царина Финске: www.tulli.fi
Имиграциони уред МУП-а Финске : www.migri.fi
Гранична служба МУП-а Финске: www.raja.fi
Управа полиције МУП-а Финске: www.poliisi.fi
МИП Финске: www.formin.fi

ТРАНСПОРТ

Најважнији међународни аеродроми у Финској су аеродром „Helsinki-Vantaa" у Хелсинкију (www.helsinki-vantaa.fi), аеродром "Tampere-Pirkkala" у Тармпереу (www.finavia.fi/airports/airport_tampere-pirkkala), као и аеродроми у граду Турку „Turku Airport" (https://www.finavia.fi/en/airports/turku) и у граду Оулу „Oulu Airport" (https://www.finavia.fi/en/airports/oulu).
Главне луке у Финској за превоз путника су Лука Хелсинки (www.portofhelsinki.fi) и Лука Турку (www.portofturku.fi). Носиоци нове возачке дозволе Р.Србије могу управљати моторним возилом приликом транзита или током привременог боравка у Финској. У случају одобрења сталног боравка, наша нова возачка дозвола важи у периоду од две године од датума одобрења сталног боравка. Сви већи градови у Финској повезани су модерним саобраћајницама. Ауто-путеви се користе без наплате путарине. Обавезна је стална употреба предњих светала на аутомобилу, као и зимских гума у зимском периоду. Забрањена је употреба мобилних телефона током вожње, прекорачење дозвољене брзине се драстично новчано санкционише, а вожња под дејством алкохола сматра се кривичним делом и подлеже високим казнама. С обзиром на веома ниске зимске температуре, нарочито у северном делу земље, које се спуштају и до -40 степени, неопходна је веома пажљива вожња и поштовање прописаних ограничења.
Градски превоз (цена појединачне карте, која важи сат времена, износи 2,80 евра; карте за 24 сата – 8,40 евра, а карте за 48 сати – 12,40 евра) у Хелсинкију састоји се из мреже метро, аутобуских , трамвајских и бродских линија. Више информација на Интернет адреси: www.hel.fi и www.hls.fi.

БЕЗБЕДНОСТ

Финска спада у безбедне земље, иако је, због повећаног миграторног прилива и првог икада терористичког напада на њеној територији из 2017. године, на снази процена о „повишеном" („elevated") ризику од терористичке претње (према постојећој класификацији, реч је о и даље ниском, трећем по реду од укупно четири степена ризика). Стопа криминалитета је ниска. Општи телефон за све хитне случајеве је 112 (више информација на Интернет адреси: www.112.fi ).

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Мрежа установа јавног здравства у Финској је изузетно развијена и квалитетна.
Имајући у виду високе цене здравствених услуга у Финској, укључујући и оне које се односе на ургентне услуге, препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања, која се може уплатити у некој од осигуравајућих компанија у Србији за период планираног боравка у иностранству.

У случају потребе за хитном медицинском помоћи, генерални телефонски број је 112. Такође, информације и медицински савети се могу добити (на енглеком језику) и на телефон +358 (0) 9 310 10023 који је доступан у било које време. За хитне услуге социјалних радника 24 часа је доступан телефон +358 (0) 206 96006.

НОВАЦ

У Финској се користи евро. Могуће је користити највећи број платних картица банака из Србије, као и подизање новца на банкоматима. У локалним мењачницама и банкама није могућа размена динара за еуро или неку од других страних валута.
Цене смештаја у хотелима у Хелсинкију се крећу оквирно од 80 до 150 евра по ноћењу. Многи ресторани се у периоду од 11-15 сати претварају у буфе ресторане прилагођене запосленима који у то време имају паузу за ручак. Цене ових оброка крећу се од 9-15 евра, док је за регуларан ручак у ресторану потребно издвојити од 30-50 евра.

ОСТАЛО

Корисни контакти:
Информативна страница о Финској МИП-а Финске: www.finland.fi
Туристичка презентација Хелсинкија: www.visithelsinki.fi
Информација о погодностима поседовања картице за туристички обилазак Хелсинкију: www.helsinkicard.fi


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)