gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Norveška
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava.
Pre putovanja preporučuje se uzimanje putničkog zdravstvenog osiguranja.
Prema norveškim propisima, potrebno je imati 500 NOK po danu boravka, što se proverava prilikom prelaska granice. Proverava se, takođe, i da li lice ima povratnu avionsku kartu.
Prilikom ulaska, dozvoljeno je uneti do 25 000 NOK (3000 evra).
Unos pojedinih vrsta oružja i municije je zabranjeno, izuzev u slučaju posedovanja odgovarajuće norveške dozvole.
Kada je reč o unosu životinja, Norveška primenjuje propise EU.
Dozvoljeno je uneti jedan boks cigara i jedan litar žestokog pića (do 60%).
Carina na aerodromu u Oslu: +47 64 82 12 12.
Granična aerodromska kontrola: 47 64 81 97 00.
Aerodromska policija: 47 64 81 95 00.

TRANSPORT

Avio saobraćaj je veoma razvijen, svi veći gradovi imaju aerodrome. Glavni aerodrom je Gardermoen, udaljen od Osla 50 km. Ovaj aerodrom je i glavna baza za dve najveće avio-kompanije, SAS i NAS (niskobudzetna kompanija koja ima direktan let do Beograda). Prema trenutnom redu letenja kompanije Norwegian Air Shuttle (web site www.norwegian.no) na relaciji Beograd – Oslo – Beograd, u periodu od decembra 2012. do marta 2013. godine, realizuje se jedan let nedeljno (sreda). U periodu od aprila 2013. godine, predviđena su dva leta nedeljno (sreda, subota).
Oslo ima još dva aerodroma – Ryge, udaljen 60 km od grada(na koji sleće Rajan Er) i Torp, udaljen 110 km od grada.
Železnička mreža pokriva preko 4000 km pruga, povezujući Oslo sa aerodromom, zapadom zemlje (Bergen), južnom obalom (Stavanger), severom (Trondhajm i Bodo).
Mreža puteva duga je 92 000 km. Putevi nisu uvek najboljeg kvaliteta, posebno van gradova. Put E 6 povezuje sever-jug Norveške i zapdnu obalu Švedske, pri čemu 50 km od Osla prelazi u regionalni put. Put E 39 prati zapadnu obalu Norveške.
Prosečna dozvoljena brzina je 60-80 km/č, a najviša dozvoljena je 100 km/č. U nekim naseljima može biti ograničena i na 30 km/č. Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola su rigorozne. Vezivanje pojasa je obavezno, kao i posedovanje trougla i žutog flouroscentnog prsluka. Potrebna je vozačka dozvola (iz zemlje porekla ili međunarodna). 
Pomorski saobraćaj je veoma razvijen, a jug Norveške povezan je sa V.Britanijom, Danskom, Nemačkom i Švedskom.
Naplatne rampe (stanice) i AutoPASS - U Norveškoj postoji oko 50 naplatnih stanica. Na većini se vrši automatska naplata (prolaskom kroz stanicu), dok neke imaju trake za AutoPASS i za ručno plaćanje.
Plaćanje putarine ,,online"  - Putem kreditne kartice može se unapred platiti određen iznos putarine - ,,prepaid" račun (neiskorišćeni iznos će biti vraćen na račun 85 dana kasnije). U tom slučaju može se prelaziti kroz sve naplatne stanice označene sa  AutoPASS bez zaustavljanja. Važno je napomenuti da kreditna kartica mora važiti najmanje tri meseca kako bi mogla da se koristi za plaćanje putarine online. ,,Prepaid" uplata treba da se obavi unapred, a najmanje tri dana pre prolaska kroz prvu naplatnu rampu.
Automatske naplatne stanice - Većina naplatnih stanica u Norveškoj su automatske i vouilo prolazi bez zaustavljanja. Fotografija snima matični broj vozila, a tačan iznos se automatski umanjuje sa računa. U slučaju da putarina nije plaćena ,online", može se platiti na benzinskoj pumpi (prati znak sa oznakom " KR-service"). Ako se vozilo ne zaustavi i ne plati putarinu, u roku od tri dana biće poslat račun za naplatu. Vozila koja nisu evidentirana u Norveškoj se fakturišu preko Euro Parking Collection plc (EPC) u Londonu.
Obavezna putarinska oznaka - Od januara 2015. godine sva teretna vozila preko 3,5 tona, bez obzira da li su norveška ili strana, moraju imati ispravno instaliranu putarinsku oznaku, kako bi se izbegla velika novčana kazna. Ovo uključuje i iznajmljena rekreativna vozila, čak iako su iznajmljena u inostranstvu, a vozač je odgovoran da li je takva oznaka nameštena. Inače, sama oznaka je besplatna, ali mora da se plati depozit od 200 NOK.
Ostale naplatne stanice - Ostale naplatne stanice imaju AutoPASS trake i trake za ručno plaćanje. Sugerišemo da, pre putovanja u Norvešku, vozači pribave dodatne informacije na www.autopass.no

BEZBEDNOST
Norveška je generalno bezbedna zemlja i ne postoje posebne preporuke u tom pogledu.
Telefoni za hitne slučajeve:
Vatrogasci:110
Policija: 111 (samo sa mobilnog telefona)
Policija: 112
Hitna pomoć:113
Pomoć na otvorenom moru:120

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Sanitarni uslovi su na visokom nivou, ne traže se potvrde o vakcinaciji.

NOVAC

Zvanična valuta je norveška kruna, odnos u novembru 2015. je 1 evro-9.25 NOK.
Koriste se standardne kartice (Eurocard, Mastercard, Visa, American Express, Diners club).
Cene hotelskog smeštaja kreću se od 200 NOK do 2000 NOK. Cena obroka u restoranu prosečnog kvaliteta iznosi oko 250 NOK (ne računajući piće).
U Oslu postoji jedinstvena karta koja služi za prevoz podzemnom železnicom, tramvajem, autobusom i brodom. Ona važi 60 minuta od ukucavanja u automat i u tom periodu može se presedati iz jednog prevoznog sredstva u drugo. Cena pojedinačne karte je 30 NOK za odrasle (od 15 do 67 godina) ako se kupi u prodavnici (specijalizovane prodavnice Trafikanten, Narvesen, 7-Eleven), za decu i starije ljude iznosi 15 NOK (od 4 do 15 godina i preko 67). Ukoliko se kupuje u javnom prevozu, cena iznosi 50 NOK za odrasle, 25 NOK za decu i starije. Karta koja važi 24h (kupuje se samo u prodavnicama), iznosi 75 NOK za odrasle, i 38 NOK za decu i starije. Nedeljna karta iznosi 220 NOK za odrasle i 110 NOK za decu i starije. Mesečna karta je 620 NOK za odrasle i 310 za decu i starije. Studentska mesečna karta (kupuje se uz norvešku studentsku identifikaciju) iznosi 380 NOK. Godišnja karta je 6200 NOK.
Početna tarifa taksi vozila je 55 NOK, dok je cena po kilometru 14,2 NOK. Cena jednosatnog čekanja je 358 NOK.
Cene javnog prevoza od Aerodroma Gardermoen do centra Osla su sledeće:

  •  Taksi - 695 NOK
  •  Voz - 170 NOK, za decu 85 NOK
  •  Autobus - 150 NOK, za decu 80 NOK

Vozačka dozvola R.Srbije, priznaje se u periodu do 3 meseca (koliko i period boravka bez vize).
Usluga lekara opšte prakse je od 450 do 600 NOK, a specijaliste na privatnoj klinici od 600 do 800 NOK. Vađenje zuba je oko 600 NOK, a plomba 800 NOK. Bolnički dan košta oko 2000 NOK, bez pregleda i terapija.
Kontakt ordinacije: Vika Helsesentereta, Pilestredet Park, Oslo:+47 21 39 07 11.