gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Norveška
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava.
Pre putovanja preporučuje se uzimanje putničkog zdravstvenog osiguranja.
Prema norveškim propisima, potrebno je imati 500 NOK po danu boravka, što se proverava prilikom prelaska granice. Proverava se, takođe, i da li lice ima povratnu avionsku kartu.
Prilikom ulaska, dozvoljeno je uneti do 25 000 NOK (3000 evra).
Unos pojedinih vrsta oružja i municije je zabranjeno, izuzev u slučaju posedovanja odgovarajuće norveške dozvole.
Kada je reč o unosu životinja, Norveška primenjuje propise EU.
Dozvoljeno je uneti jedan boks cigara i jedan litar žestokog pića (do 60%).
Carina na aerodromu u Oslu: +47 64 82 12 12.
Granična aerodromska kontrola: 47 64 81 97 00.
Aerodromska policija: 47 64 81 95 00.

TRANSPORT

Avio saobraćaj je veoma razvijen, svi veći gradovi imaju aerodrome. Glavni aerodrom je Gardermoen, udaljen od Osla 50 km. Ovaj aerodrom je i glavna baza za dve najveće avio-kompanije, SAS i NAS (niskobudzetna kompanija koja ima direktan let do Beograda). Prema trenutnom redu letenja kompanije Norwegian Air Shuttle (web site www.norwegian.no) na relaciji Beograd – Oslo – Beograd, u periodu od decembra 2012. do marta 2013. godine, realizuje se jedan let nedeljno (sreda). U periodu od aprila 2013. godine, predviđena su dva leta nedeljno (sreda, subota).
Oslo ima još dva aerodroma – Ryge, udaljen 60 km od grada (na koji sleće Rajan Er) i Torp, udaljen 110 km od grada.
Železnička mreža pokriva preko 4000 km pruga, povezujući Oslo sa aerodromom, zapadom zemlje (Bergen), južnom obalom (Stavanger), severom (Trondhajm i Bodo).
Mreža puteva duga je 92 000 km. Putevi nisu uvek najboljeg kvaliteta, posebno van gradova. Put E 6 povezuje sever-jug Norveške i zapdnu obalu Švedske, pri čemu 50 km od Osla prelazi u regionalni put. Put E 39 prati zapadnu obalu Norveške.
Prosečna dozvoljena brzina je 60-80 km/č, a najviša dozvoljena je 100 km/č. U nekim naseljima može biti ograničena i na 30 km/č. Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola su rigorozne. Vezivanje pojasa je obavezno, kao i posedovanje trougla i žutog fluorescentnog prsluka. Potrebna je vozačka dozvola (iz zemlje porekla ili međunarodna).
Pomorski saobraćaj je veoma razvijen, a jug Norveške povezan je sa V. Britanijom, Danskom, Nemačkom i Švedskom.

Naplatne rampe (stanice) i AutoPASS - U Norveškoj postoji oko 50 naplatnih stanica. Na većini se vrši automatska naplata (prolaskom kroz stanicu), dok neke imaju trake za AutoPASS i za ručno plaćanje.

Plaćanje putarine ,,online" - Putem kreditne kartice može se unapred platiti određen iznos putarine - ,,prepaid" račun (neiskorišćeni iznos će biti vraćen na račun 85 dana kasnije). U tom slučaju može se prelaziti kroz sve naplatne stanice označene sa AutoPASS bez zaustavljanja. Važno je napomenuti da kreditna kartica mora važiti najmanje tri meseca kako bi mogla da se koristi za plaćanje putarine online. ,,Prepaid" uplata treba da se obavi unapred, a najmanje tri dana pre prolaska kroz prvu naplatnu rampu.

Automatske naplatne stanice - Većina naplatnih stanica u Norveškoj su automatske i vozilo prolazi bez zaustavljanja. Fotografija snima matični broj vozila, a tačan iznos se automatski umanjuje sa računa. U slučaju da putarina nije plaćena „online", može se platiti na benzinskoj pumpi (pratiti znak sa oznakom „KR-service"). Ako se vozilo ne zaustavi i ne plati putarinu, u roku od tri dana biće poslat račun za naplatu. Vozila koja nisu evidentirana u Norveškoj se fakturišu preko Euro Parking Collection plc (EPC) u Londonu.

Obavezna putarinska oznaka - Od januara 2015. godine sva teretna vozila preko 3,5 tona, bez obzira da li su norveška ili strana, moraju imati ispravno instaliranu putarinsku oznaku, kako bi se izbegla velika novčana kazna. Ovo uključuje i iznajmljena rekreativna vozila, čak iako su iznajmljena u inostranstvu, a vozač je odgovoran da li je takva oznaka nameštena. Inače, sama oznaka je besplatna, ali mora da se plati depozit od 200 NOK.

Ostale naplatne stanice - Ostale naplatne stanice imaju AutoPASS trake i trake za ručno plaćanje. Sugerišemo da, pre putovanja u Norvešku, vozači pribave dodatne informacije na www.autopass.no

Gradski prevoz u Oslu - korisne informacije dostupne su na http://www.oslo.info/transportation/

U Oslu postoji jedinstvena karta koja služi za prevoz podzemnom železnicom, tramvajem, autobusom i brodom. Ona važi 60 minuta od ukucavanja u automat i u tom periodu može se presedati iz jednog prevoznog sredstva u drugo. Cena pojedinačne karte je 35 NOK za odrasle (od 15 do 67 godina) ako se kupi u prodavnici (specijalizovane prodavnice Trafikanten, Narvesen, 7-Eleven), za decu i starije ljude iznosi 18| NOK (od 4 do 15 godina i preko 67). Ukoliko se kupuje u javnom prevozu, cena iznosi 50 NOK za odrasle, 25 NOK za decu i starije. Karta koja važi 24 časa (kupuje se samo u prodavnicama), iznosi 105 NOK za odrasle i 53 NOK za decu i starije. Nedeljna karta iznosi 249 NOK za odrasle i 125 NOK za decu i starije. Mesečna karta je 736 NOK za odrasle i 368 za decu i starije. Studentska mesečna karta (kupuje se uz norvešku studentsku identifikaciju) iznosi 442 NOK. Godišnja karta je za odrasle 7360 HOK, a za decu 3680 NOK.
Početna tarifa taksi vozila je 100 NOK, dok je cena po kilometru od 10.20 NOK do 13.5 NOK u zavisnosti od tarife. Cena jednosatnog čekanja je 420 NOK. Cenu vožnje lako možete izračunati uz pomoć kalkulatora na sledećem sajtu: https://www.taxifarefinder.com/main.php?city=Oslo-Norway
Cene javnog prevoza od Aerodroma Gardermoen do centra Osla (oko 50 km) su sledeće:
• Taksi (+47 0 23 23 23 Oslo Taxi) - 850 HOK. Tarifa vožnje je 10.20 NOK po kilometru za prvih 10 kilometara, a nakon toga se naplaćuje 12.80 NOK. Postoje prva, druga i treća tarifa koje se menjaju u zavisnosti od doba dana. Od centra grada do aerodroma cena vožnje je oko 620 NOK do 17 časova, a do 850 nakon 17 časova;
• Voz (Flytoget) vožnja traje oko 20 minuta - karta u jednom smeru iznosi 160 HOK, za decu 90 NOK Vozovi saobraćaju od 5.35 ujutru do 00.35 svaki dan sa polascima na svakih 10 minuta. Takođe ima i regionalni voz, cena karte je 82 HOK, a vožnja do centra Osla traje 25 minuta.
• Autobus (vožnja traje oko sat vremena) - 180-220 NOK. Povratna karta - 275 NOK, za decu ispod 16 godina - 100 NOK, za studente 25% popusta.
Takođe postoji mogućnost najma bicikla i automobila (detaljnije informacije možete pronaći u informacionim centrima ispred železničke stanice). Najam bicikla na period od 24 časa košta 60 NOK.
Vozačka dozvola R. Srbije priznaje se samo u periodu od 3 meseca (koliko traje i mogućnost boravka bez vize), uz međunarodnu vozačku dozvolu".


BEZBEDNOST
Norveška je generalno bezbedna zemlja i ne postoje posebne preporuke u tom pogledu.
Telefoni za hitne slučajeve:
Vatrogasci:110
Policija: 111 (samo sa mobilnog telefona)
Policija: 112
Hitna pomoć:113
Pomoć na otvorenom moru:120

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Sanitarni uslovi su na visokom nivou, ne traže se potvrde o vakcinaciji. Usluga lekara opšte prakse je od 450 do 600 NOK, a specijaliste na privatnoj klinici od 600 do 800 NOK. Vađenje zuba je oko 600 NOK, a plomba 800 NOK. Bolnički dan košta oko 2000 NOK, bez pregleda i terapija. Kontakt ordinacije: Vika Helsesentereta, Pilestredet Park, Oslo:+47 21 39 07 11.

NOVAC

Zvanična valuta je norveška kruna, koja se prema kursu od aprila 2018. godine menja u odnosu 9.59 NOK za 1 evro.
Koriste se standardne kartice (Eurocard, Mastercard, Visa, American Express, Diners club).
Cene hotelskog smeštaja kreću se od 200 NOK do 2000 NOK. Cena obroka u restoranu prosečnog kvaliteta iznosi oko 250 NOK (ne računajući piće).U Oslu postoji jedinstvena karta koja služi za prevoz podzemnom železnicom, tramvajem, autobusom i brodom. Ona važi 60 minuta od ukucavanja u automat i u tom periodu se može presedati iz jednog prevoznog sredstva u drugo. Cena pojedinačne karte je 33 NOK za odrasle (od 15 do 67 godina) ako se kupi u prodavnici (specijalizovane prodavnice Trafikanten, Narvesen, 7-Eleven), za decu i starije ljude iznosi 17 NOK (od 4 do 15 godina i preko 67). Ukoliko se kupuje u javnom prevozu, cena iznosi 50 NOK za odrasle, 25 NOK za decu i starije. Karta koja važi 24h (kupuje se samo u prodavnicama), iznosi 75 NOK za odrasle i 38 NOK za decu i starije. Nedeljna karta iznosi 220 NOK za odrasle i 110 NOK za decu i starije. Mesečna karta iznosi 780 NOK za odrasle i 354 za decu i starije. Studentska mesečna karta (kupuje se uz norvešku studentsku identifikaciju) iznosi 380 NOK. Godišnja karta je 7080 NOK.

Početna tarifa taksi vozila je 100 NOK, dok cena po kilometru iznosi 13,5 NOK. Cena jednosatnog čekanja je 420 NOK.

Cene javnog prevoza od Aerodroma Gardermoen do centra Osla su sledeće:

Taksi - 850 NOK Voz - 180 NOK, za decu 90 NOK Autobus – 150-200, povratna karta iznosi 275 NOK, za decu ispod 16 godina straosti iznosi 100 NOK, a za studente je 25% popust

Vozačka dozvola R.Srbije, priznaje se u periodu do 3 meseca (koliko i period boravka bez vize).


OSTALO:

Na sajtu www.visitoslo.no moguće je naći veliki broj korisnih  informacija koje se odnose na boravak u Oslu, između ostalog, preporuka da se prilikom turističkih poseta kupi, poželjno unapred, Oslo Pass - višenamenska kartica sa popustima, koja nosiocu omogućava da bez plaćanja ulaznica obiđe veliki broj muzeja, besplatan gradski prevoz, ulaz na otvorene gradske bazene, popust na ture, skijaški simulator, rentiranje skija i bicikla, popuste u restoranu.

Cene Oslo Pass:

-  24 časovni – cena za odrasle -395 NOK, za decu -210 NOK, za penzionere – 315 NOK
-  48 časovni – cena za odrasle – 595 NOK, za decu 295 NOK, za penzionere  - 475 NOK
-  72 časovni - cena za odrasle – 745 NOK, za decu 370 NOK, za penzionere  - 595 NOK 


(Poslednje ažurirano nedelja, 20. maj 2018.)