gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Бугарска
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Од 01.08.2018. године, Бугарска је, као земља чланица ЕУ и Шенгенског информационог система (SIS II), започела са спровођењем одлуке Савета ЕУ, која је обавезује на увођење забране уласка на своју територију лицима за које је, по члану 24. Уредбе о SIS II, издато упозорење о забрани уласка или боравка у Шенген зони. У складу са наведеном одлуком, Бугарска неће дозвољавати улазак на своју територију држављанима трећих држава за које је једна или више од 29 држава чланица Шенгена увела забрану уласка, док ће они, који тренутно бораве на територији Бугарске, а за које се установи да имају изречену ову меру, бити удаљени из земље.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа.
Приликом уласка у Бугарску пожељно је поседовати полису здравственог осигурања (није обавезна). Не траже се докази о обављеним вакцинацијама или друга документа која се тичу здравственог стања путника. Новчана средства која лица треба да поседују по дану боравка у Бугарској су 50 евра по дану, с тим да надлежна лица на граничним прелазима могу да траже на увид и додатних 150 евра уколико се путује аутомобилом.
Новчана средства у вредности до десет хиљада евра не треба писмено пријављивати царинским органима приликом уношења у земљу и путници могу да прођу кроз „Зелени коридор", што значи да то лице нема ништа за пријављивање царини. Када су новчана средства у вредности од 10000 евра или више ту вредност лице писмено пријављује: општу суму новца у царинској девизној пријави у еврима, порекло тог новца, као и његову намену, правац кретања, превозно средство и лице обавезно пролази кроз „Црвени коридор".
Страна физичка лица могу да изнесу новчана средства у вредности изнад 25000 лева (12 500 евра) без уверења националне агенције за приходе, после пријављивања истих царинским органима, ако вредност изнетих новчаних средстава није већа од унетих и пријављених царини приликом последњег уласка лица у земљу, за шта се даје на увид претходна царинска девизна пријава приликом уношења новца. За лица испод 16 година пријављивање врши једно од пунолетних лица, које путују са њим.
Лица могу у Бугарску уносити по један примерак акцизних роба без царине (флаша алкохолног пића, бокс цигарета и флаша вина), док је за уношење ловачког оружја потребно прибавити дозволу, на коју се доста чека, па се препоручује благовремено подношење пријаве. За уношење кућних љубимаца потребно је уз пасош љубимца прибавити и ветеринарско уверење да је љубимац здрав, као и приложити податке о власнику љубимца.
Контакт Главне дирекције „Граничне полиције" Бугарске је булевар Марија Луизија 46, 1202 Софија, тел: 02 23999 и факс: 02 22366, www.nsgp.mvr.bg а контакт царине је „Агенција Митница" улица Раковски 47, 1202 Софија, тел: 0298594210 www.customs.bg

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми су у Софији, Пловдиву, Бургасу и Варни.
Морске луке: Варна и Бургас. Луке на Дунаву: Русе, Лом, Видин, Силистра и сл.
Железничке линије - 6,5 хиљада км (65% електрифицирано), повезана туристича места на Црном мору са Софијом.
Путеви - 37.3 хиљада км, магистралама повезана већа туристичка места и луке (Варна, Бургас и др) са Софијом и српско-бугарском границом, иако је на појединим местима стање путне инфраструктуре лоше.
Није потребна међународна возачка дозвола за вожњу кроз Републику Бугарску током привременог боравка или транзита, уколико је држава која је издала возачку дозволу потписница Конвенција о друмском саобраћају. За Бугарску од почетка године није потребан зелени картон с обзиром да је потписница мултилатералног споразума о зеленој карти, коме се прикључила и Србија.
Од 31. јануара 2017. године, свако возило које преко граничног прелаза улази у Републику Бугарску, а не поседује валидни документ за уплаћену вињетну таксу, може да настави пут само након извршене уплате ове таксе за одговарајући тип возила у специјализованим испоставама Агенције „Царина" на самом граничном прелазу.
Нашим држављанима би требало скренути пажњу на покушаје преваре током продаја вињета, које су обавезне за све магистрале, када се наплаћује дупло већа цена од праве.
Такође, за очекивати је да ће се и током 2012. наставити пракса великог промета турских грађана, који живе у западној Европи, преко Србије и Бугарске, што би требало да доведе до одређених задржавања на граничном прелазу Градина-Калотина.
Саобраћајна правила, као и путни сигнали, у Бугарској су усклађени са европским стандардима, па је тако разговор мобилним телефоном дозвољен само уз hands-free систем и обавезно је, по закону, возити са упаљеним светлима.

БЕЗБЕДНОСТ

У Бугарској не постоје озбиљне претње по безбедност посетилаца. Раније су постојале групе које су, прерушене у полицајце, пљачкале путнике који путују аутомобилом, али је ова појава искорењена. Прошле сезоне забележено више случајева, углавном на магистрали која води од Србије ка Софији, на обилазници око Софије ка приморским местима, да су туристима металним шиљцима на путу пробушене гуме.
Пажњу би требало обратити на повећану сеизмичку активност на територији Бугарске, коју је током маја месеца погодило више од 400 земљотреса од којих је најјачи био 5,9 степени рихтерове скале. Након њега уследило је додатних 200 слабијих земљотреса у наредних 24 часа, док се смиривање тла наставило и у следећим данима. Представници Националног института за геофизику, географију и геодезију Р.Бугарске изјавили су да се не очекују додатни силни потреси земље, али да ће се нови земљотреси слабијег интензитета осетити и током јуна и јула месеца. Бугарска је иначе, означена као територија са потенцијалном повишеном опасношћу од сеизмичке активности.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Пожељно је поседовати оверену здравствену књижицу из Републике Србије, пошто се уз помоћ овог документа може остварити право на здравствену заштиту.
Српски држављани, који немају здравствено осигурање, морају платити пружене медицинске услуге по ценама, одређеним у ценовнику здравствене установе, са изузетком пружене медицинске помоћи у хитним случајевима, која се плаћа од стране НЗОК.
Потребно је обратити пажњу избору локала у којима се конзумира храна.
Као најбоље здравствене институције издвајају се Пирогов, булевар „Тотлебен" Софија, тел: 02 9154213,‎ www.pirogov.bg и Војномедицинска академија, улица „Св. Георги Софијски" 3, Софија, 029226000, www.vma.bg.

НОВАЦ

Локална валута у бугарској је лев. Могуће је користити уобичајене платне картице: VISA, Master Card, Diners итд. Цене превоза, исхране, преноћишта, одлазак лекару су, и поред чланства Бугарске у ЕУ, на приближно истом нивоу као у Србији.

ОСТАЛО

Путници који путују у Бугарску, или преко ње, требало би да обрате пажњу на временску разлику од једног часа (+ 1 час) у Бугарској. Позивни број је 00 359 а интернет домен .bg.
Више информација може се добити на сајту Бугарске државне агенције за туризам, http://www.bulgariatravel.org, улица Света Недеља 1, Софија, тел:+35929335845 +35929335811 fax: +35929896939.


(Последње ажурирано понедељак, 06. август 2018.)