gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Молдавија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана 
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља ступио је на снагу 6. августа 2015. године.

На основу овог споразума, држављаљни двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца дужи од планиране посете, односно 3 месеца након истека траженог боравка.

Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.
У Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10 хиљада евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом.
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.
Пожељна је полиса здравственог осигурања путника. Доказ о вакцинисању није услов за добијање визе и улазак у Молдавију.

ТРАНСПОРТ

Не постоји директна авио линија на релацији Београд-Кишињев. У Молдавију се може допутовати авионом (преко Беча) или возом (преко Букурешта). За путовање аутомобилом потребна је зелена карта осигурања. Признаје се национална возачка дозвола Републике Србије.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација у земљи је добра, али се скреће пажња да треба водити рачуна о личним стварима и документима у јавном саобраћају, на јавним местима и сл.
Телефон полиције је 955.

 
НОВАЦ

Национална валута је молдавски леј, чија је вредност у априлу 2018. године око 20 леја за 1 евро, односно 16 леја за 1 УСД. Новац се мења у банкама и мењачницама.


(Последње ажурирано уторак, 24. април 2018.)