gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Белорусија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Са Републиком Србијом на снази је безвизни режим (за све врсте пасоша) до 30 дана. За случајеве када је потребна виза (школовање, стручно усавршавање, запошљавање и др.) виза је бесплатна и добија се у Амбасади Р. Белорусије у Београду. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити за 90 дана дужи од трајања планиране посете, што важи и за регулисање боравка. Приликом уласка у Р. Белорусију на граничном прелазу обавезно се попуњава емиграциона карта (служи за регистрацију) коју треба носити са собом у пасошу све до изласка из Белорусије, када се враћа пограничном службенику.
Странци који привремено бораве у Р. Белорусији су дужни, да у року од пет дана (осим недеље, нерадних државних и празничних дана), изврше регистрацију у Управи за држављанство и миграцију, органа унутрашњих послова по месту стварног привременог боравка или путем сајта јединственог државног портала електронских услуга:
www.portal.gov.by
У случају боравка у хотелима, хостелима, рехабилитационим центрима или другим колективним облицима смештаја, регистрацију привременог боравка страних држављана врши администрација тих установа приликом доласка и смештаја лица.
Обавезна је полиса здравстеног осигурања, која се купује на граничном прелазу приликом уласка у земљу и износи око 1 евро по дану боравка. Признају се полисе међународног путног медицинског осигурања белоруских, као и страних осигуравајућих компанија уколико испуњавају услове у погледу висине осигуране суме (минимум 10.000 евра) и територије на којој важи полиса (Република Белорусија или цео свет).

Позивајући се на мигрантску кризу и безбедносне ризике, Руска Федерација (РФ) је од септембра 2016. године, грађанима трећих држава, забранила улазак у РФ копненим путем, са територије Р. Белорусије. РФ захтева да странци улазе на њену територију искључиво преко међународних граничних прелаза, који на белоруско-руској граници не постоје. На територију РФ се из Р. Белорусије може доћи авионом, преко међународног аеродрома у Минску или копненим путем преко међународног граничног прелаза „Три сестре", на тромеђи Р. Белорусије, Украјине и РФ. Наведено правило се не односи и на возаче камиона који су држављани Републике Србије, с обзиром да камиони имају TIR ознаку, те им се стога дозвољава несметан улазак у Руску Федерацију из Белорусије.
По белоруским прописима дозвољено је уношење и изношење новца у готовини без декларисања у износу до 10.000 USD (или еквивалент).

Увоз ствари за лично коришћење подлеже процедури царињења уколико:
- Вредност робе која се превози ваздушним путем прелази износ 10 000 евра (или еквивалент), као и тежину од 50 кг;
- Вредност робе која се превози другим начином транспорта, ређе од једном у три календарска месеца, не прелази износ 500 евра (или еквивалент), као и тежину од 25 кг;
- Вредност робе која се превози другим начином транспорта, чешће од једном у три календарска месеца, не прелази износ 300 евра (или еквивалент), као и тежину од 20 кг;
- Алкохолна пића: више од 3 литра (за једну пунолетну особу), дувански производи: више од 200 комада цигарета, 50 цигара или 250 грама дувана и дуванских производа (за једну пунолетну особу).

Увоз животиња и биљака дозвољава се уз поседовање одговарајућих ветеринарских и фитолошких потврда. За извоз културних вредности и палеонтолошких колекција или делова потребна је дозвола Министарства културе РБ, а за извоз ботаничких и зоолошких колекција дозвола Министарства природе и заштите животне средине.
Физичким лицима забрањен је увоз и извоз војне опреме и муниције, ловачког и спортског оружја, оружја на гас, муниције и друго.
Детаљне информације могу се наћи на сајту Државног царинског комитета Р. Белорусије
www.customs.gov.by на руском, енглеском и немачком језику.


ТРАНСПОРТ

Међународни национални аеродром „Минск-2" (www.airport.by) удаљен око 45 км од Минска, а постоји и неколико локалних аеродрома. Национална авио компанија је „Белавија" (www.belavia.by). Између Београда и Минска, од септембра 2013. године саобраћа директна авио линија, три пута недељно.. Превозник је белоруска авио компанија Белавија. 

Од аеродрома „Минск-2" до центра Минска вози аутобус (поласци на 40 минута), такси (око 17 евра), а постоји и могућност рент-а-кар.
Железнички саобраћај је развијен (www.rw.by), возови су брзи и тачни, постоји веза готово са свим великим градовима Европе и ЗНД, али нема директне везе са Београдом.
Сувоземне друмске саобраћајнице су на доста добром нивоу, а постоји и аутопут од Бреста до Смоленска у Русији.

Од 1. августа 2013. године уведен је систем електронске наплате друмарина за коришћење већине аутострада, тзв. „Белтолл". О томе постоје и писмена обавештења на граничним прелазима, на шта наши грађани треба да обрате пажњу. Цена друмарине зависи од масе и броја осовина. За сваки пређени километар путнички аутомобили и возила до 3,5 тона плаћају - 0,04 евра (плаћа се у рубљама према званичном дневном курсу), а возила изнад 3,5 тона - 0,09 евра (са две осовине), 0,115 евро (са три осовине) и 0,145 евра (са четири и више осовина). За прекршиоце су предвиђене строге новчане казне.

У случају свесног игнорисања наведеног система или неправилне употребе уређаја (уређај се, заједно са детаљним вишејезичким упутством за употребу, изнајмљује на граничном прелазу или на пунктовима „БелТолл"), саобраћајна инспекција изриче високе казне и у складу са важећим прописима, казну наплаћује одмах, уз могућност подношења приговора који се решава у року од једног месеца.

За вожњу у Белорусији обавезна је међународна возачка дозвола, уз важећу националну возачку и саобраћајну, као и међународно осигурање возила. (зелени картон). Ограничење на ауто-путу је 120 км/ч. Саветује се строго поштовање саобраћајних и других прописа јер су предвиђене строге новчане, па чак и затворске казне за њихово нарушавање. Саобраћајна сигнализација и знаци исписани су на ћирилици (белоруској), а на главним саобраћајним трасама и чвориштима и латиницом. Информације у вези међународних друмских и других полазака из Минска могу се наћи на сајту „Минсктранса", www.minsktrans.by.

У Белорусији је 24. октобра 2013 године ступио на снагу пропис који предвиђа конфискацију возила у случају да возач по други пут у току године буде ухваћен да управља возилом под дејством алкохола (толерише се до 0,3 промила у крви), а за први такав преступ предвиђена је висока новчана казна (у вредности од 500-1000 евра). Већ су изречене и прве казне по овом пропису, па нашим грађанима сугеришемо његово стриктно поштовање, одн. потпуно избегавање алкохола током вожње.


НОВАЦ И ЦЕНЕ

Локална валута у Р. Белорусији ја белоруска рубља. Средином 2016. године извршена је деноминација белоруске рубље (издавана у апоенима 100, 500,1000, 5000, 10 000, 20 0000, 50 000, 100 000, 200 000) у односу 1 према 10.000. Након деноминације рубља се издаје у ковним новчаницама од: 1, 2, 5, 10, 20, 50 копејки; 1, 2, рубљи и папирним банкнотама од 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 рубаља. Девизе се мењају у рубље у банкама и мењачницама, а актуелни курс може се наћи на сајту www.infobank.by, или на сајту Народне банке Белорусије www.nbrb.by.

Платне картице домаћих и иностраних банака се могу користити уз уобичајене трошкове конверзије. Замена готовине, због мале разлике у курсу, се може вршити у банкама или мењачницама.

Цена аутобуске карте (у једном правцу) у јавном градском превозу је од 0,6 до 0,8 рубаља, а карте за метро 0,65 рубаља. Цене домаћих прехрамбених производа су у просеку ниже од српских, док су ресторанске услуге скупље него у Р. Србији. Понуда хотелског смештаја у Минску је велика (присутна је већина светских хотела), а цена хотелског смештаја зависи од категорије.


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)