gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Belorusija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza


ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Sa Republikom Srbijom na snazi je bezvizni režim (za sve vrste pasoša) do 30 dana. Za slučajeve kada je potrebna viza (školovanje, stručno usavršavanje, zapošljavanje i dr.) viza je besplatna i dobija se u Ambasadi R. Belorusije u Beogradu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti za 90 dana duži od trajanja planirane posete, što važi i za regulisanje boravka. Prilikom ulaska u R. Belorusiju na graničnom prelazu obavezno se popunjava emigraciona karta (služi za registraciju) koju treba nositi sa sobom u pasošu sve do izlaska iz Belorusije, kada se vraća pograničnom službeniku.
Stranci koji privremeno borave u R. Belorusiji su dužni, da u roku od pet dana (osim nedelje, neradnih državnih i prazničnih dana), izvrše registraciju u Upravi za državljanstvo i migraciju, organa unutrašnjih poslova po mestu stvarnog privremenog boravka ili putem sajta jedinstvenog državnog portala elektronskih usluga:
www.portal.gov.by
U slučaju boravka u hotelima, hostelima, rehabilitacionim centrima ili drugim kolektivnim oblicima smeštaja, registraciju privremenog boravka stranih državljana vrši administracija tih ustanova prilikom dolaska i smeštaja lica.
Obavezna je polisa zdravstenog osiguranja, koja se kupuje na graničnom prelazu prilikom ulaska u zemlju i iznosi oko 1 evro po danu boravka. Priznaju se polise međunarodnog putnog medicinskog osiguranja beloruskih, kao i stranih osiguravajućih kompanija ukoliko ispunjavaju uslove u pogledu visine osigurane sume (minimum 10.000 evra) i teritorije na kojoj važi polisa (Republika Belorusija ili ceo svet).

Pozivajući se na migrantsku krizu i bezbednosne rizike, Ruska Federacija (RF) je od septembra 2016. godine, građanima trećih država, zabranila ulazak u RF kopnenim putem, sa teritorije R. Belorusije. RF zahteva da stranci ulaze na njenu teritoriju isključivo preko međunarodnih graničnih prelaza, koji na belorusko-ruskoj granici ne postoje. Na teritoriju RF se iz R. Belorusije može doći avionom, preko međunarodnog aerodroma u Minsku ili kopnenim putem preko međunarodnog graničnog prelaza „Tri sestre", na tromeđi R. Belorusije, Ukrajine i RF. Navedeno pravilo se ne odnosi i na vozače kamiona koji su državljani Republike Srbije, s obzirom da kamioni imaju TIR oznaku, te im se stoga dozvoljava nesmetan ulazak u Rusku Federaciju iz Belorusije.
Po beloruskim propisima dozvoljeno je unošenje i iznošenje novca u gotovini bez deklarisanja u iznosu do 10.000 USD (ili ekvivalent).

Uvoz stvari za lično korišćenje podleže proceduri carinjenja ukoliko:
- Vrednost robe koja se prevozi vazdušnim putem prelazi iznos 10 000 evra (ili ekvivalent), kao i težinu od 50 kg;
- Vrednost robe koja se prevozi drugim načinom transporta, ređe od jednom u tri kalendarska meseca, ne prelazi iznos 500 evra (ili ekvivalent), kao i težinu od 25 kg;
- Vrednost robe koja se prevozi drugim načinom transporta, češće od jednom u tri kalendarska meseca, ne prelazi iznos 300 evra (ili ekvivalent), kao i težinu od 20 kg;
- Alkoholna pića: više od 3 litra (za jednu punoletnu osobu), duvanski proizvodi: više od 200 komada cigareta, 50 cigara ili 250 grama duvana i duvanskih proizvoda (za jednu punoletnu osobu).

Uvoz životinja i biljaka dozvoljava se uz posedovanje odgovarajućih veterinarskih i fitoloških potvrda. Za izvoz kulturnih vrednosti i paleontoloških kolekcija ili delova potrebna je dozvola Ministarstva kulture RB, a za izvoz botaničkih i zooloških kolekcija dozvola Ministarstva prirode i zaštite životne sredine.
Fizičkim licima zabranjen je uvoz i izvoz vojne opreme i municije, lovačkog i sportskog oružja, oružja na gas, municije i drugo.
Detaljne informacije mogu se naći na sajtu Državnog carinskog komiteta R. Belorusije
www.customs.gov.by na ruskom, engleskom i nemačkom jeziku.


TRANSPORT

Međunarodni nacionalni aerodrom „Minsk-2" (www.airport.by) udaljen oko 45 km od Minska, a postoji i nekoliko lokalnih aerodroma. Nacionalna avio kompanija je „Belavija" (www.belavia.by). Između Beograda i Minska, od septembra 2013. godine saobraća direktna avio linija, tri puta nedeljno.. Prevoznik je beloruska avio kompanija Belavija. 

Od aerodroma „Minsk-2" do centra Minska vozi autobus (polasci na 40 minuta), taksi (oko 17 evra), a postoji i mogućnost rent-a-kar.
Železnički saobraćaj je razvijen (www.rw.by), vozovi su brzi i tačni, postoji veza gotovo sa svim velikim gradovima Evrope i ZND, ali nema direktne veze sa Beogradom.
Suvozemne drumske saobraćajnice su na dosta dobrom nivou, a postoji i autoput od Bresta do Smolenska u Rusiji.

Od 1. avgusta 2013. godine uveden je sistem elektronske naplate drumarina za korišćenje većine autostrada, tzv. „Beltoll". O tome postoje i pismena obaveštenja na graničnim prelazima, na šta naši građani treba da obrate pažnju. Cena drumarine zavisi od mase i broja osovina. Za svaki pređeni kilometar putnički automobili i vozila do 3,5 tona plaćaju - 0,04 evra (plaća se u rubljama prema zvaničnom dnevnom kursu), a vozila iznad 3,5 tona - 0,09 evra (sa dve osovine), 0,115 evro (sa tri osovine) i 0,145 evra (sa četiri i više osovina). Za prekršioce su predviđene stroge novčane kazne.

U slučaju svesnog ignorisanja navedenog sistema ili nepravilne upotrebe uređaja (uređaj se, zajedno sa detaljnim višejezičkim uputstvom za upotrebu, iznajmljuje na graničnom prelazu ili na punktovima „BelToll"), saobraćajna inspekcija izriče visoke kazne i u skladu sa važećim propisima, kaznu naplaćuje odmah, uz mogućnost podnošenja prigovora koji se rešava u roku od jednog meseca.

Za vožnju u Belorusiji obavezna je međunarodna vozačka dozvola, uz važeću nacionalnu vozačku i saobraćajnu, kao i međunarodno osiguranje vozila. (zeleni karton). Ograničenje na auto-putu je 120 km/č. Savetuje se strogo poštovanje saobraćajnih i drugih propisa jer su predviđene stroge novčane, pa čak i zatvorske kazne za njihovo narušavanje. Saobraćajna signalizacija i znaci ispisani su na ćirilici (beloruskoj), a na glavnim saobraćajnim trasama i čvorištima i latinicom. Informacije u vezi međunarodnih drumskih i drugih polazaka iz Minska mogu se naći na sajtu „Minsktransa", www.minsktrans.by.

U Belorusiji je 24. oktobra 2013 godine stupio na snagu propis koji predviđa konfiskaciju vozila u slučaju da vozač po drugi put u toku godine bude uhvaćen da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola (toleriše se do 0,3 promila u krvi), a za prvi takav prestup predviđena je visoka novčana kazna (u vrednosti od 500-1000 evra). Već su izrečene i prve kazne po ovom propisu, pa našim građanima sugerišemo njegovo striktno poštovanje, odn. potpuno izbegavanje alkohola tokom vožnje.


NOVAC I CENE

Lokalna valuta u R. Belorusiji ja beloruska rublja. Sredinom 2016. godine izvršena je denominacija beloruske rublje (izdavana u apoenima 100, 500,1000, 5000, 10 000, 20 0000, 50 000, 100 000, 200 000) u odnosu 1 prema 10.000. Nakon denominacije rublja se izdaje u kovnim novčanicama od: 1, 2, 5, 10, 20, 50 kopejki; 1, 2, rublji i papirnim banknotama od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 rubalja. Devize se menjaju u rublje u bankama i menjačnicama, a aktuelni kurs može se naći na sajtu www.infobank.by, ili na sajtu Narodne banke Belorusije www.nbrb.by.

Platne kartice domaćih i inostranih banaka se mogu koristiti uz uobičajene troškove konverzije. Zamena gotovine, zbog male razlike u kursu, se može vršiti u bankama ili menjačnicama.

Cena autobuske karte (u jednom pravcu) u javnom gradskom prevozu je od 0,6 do 0,8 rubalja, a karte za metro 0,65 rubalja. Cene domaćih prehrambenih proizvoda su u proseku niže od srpskih, dok su restoranske usluge skuplje nego u R. Srbiji. Ponuda hotelskog smeštaja u Minsku je velika (prisutna je većina svetskih hotela), a cena hotelskog smeštaja zavisi od kategorije.


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)