gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Белгија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза осим уколико из Белгије одлази у неку другу државу Шенгенскопг списка, као и уколико се не напушта транзитна зона аеродрома.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана (у периоду од 180 дана, рачунајући од дана првог уласка у Шенген). Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа које је издало МУП РС - Координациона управа.
Због грађана који подносе захтев за азил, донекле је пооштрена контрола на аеродромским граничним прелазима. Уколико се долази у посету рођацима, потребно је имати позивно писмо, оверено у комуни, и 38,00 евра по дану боравка. Полиција не прихвата гаранције у новцу који рођаци донесу и покажу. У таквим случајевима, ни интервенција Амбасаде не помаже (банкарске картице не прихватају се као доказ о поседовању новца).

На снази је Закон о кретању и боравку странаца из 1980. године, који прописује да неће бити дозвољен улазак странца који, између осталог, не располаже одговарајућом путном исправом и визом, када је потребна (на пр. прикључење породици), не поседује документа којима доказује сврху и дужину планираног боравка, повратну карту, одговарајућа новчана и друга средства – 50 евра по дану(банкарске картице не прихватају се као доказ о поседовању новца), када је у питању хотелски смештај, односно, 38 евра по дану уколико је смештај код породице или пријатеља.
Потребно је, али није обавезно, пријавити уношење новца уколико се ради о већој суми (није прецизирано).
У зависности од типа боравка, може бити затражен и доказ о уплаћеном здравственом осигурању.
Корисни телефони:

  • Полиција: 101
  • Инцидент, агресија: 112 (европски SOS позив)
  • Полиција на аеродрому Brussels Airport (Zaventem): +3227096700
  • Полиција на бриселском чартер аеродрому Brussels South Charleroi
    Airport (Gosselies): +3271251860
  • Централна бриселска полиција: Rue du Marché-au-Charbon 30
    tel. +322/279-79-79.

Федерална аеродромска полиција:http://www.polfed-fedpol.be/org/org_dga_lpa_en.php


ТРАНСПОРТ

У Белгији постоји 6 аеродрома за међународни саобраћај – Brussels Airport (Zaventem), Brussels South Charleroi Airport (Gosselies), Liège Airport (Bierset), Ostend Bruges Airport (Ostende), Antwerp Airport (Deurne), Kortrijk-Wevelgem International Airport (Wevelgem).
Главна лука је Остенде (Oostende)
Сви већи градови у Белгији су повезани савременом мрежом ауто-путева.
Возачка дозвола Републике Србије на новом обрасцу може да се користи у транзиту кроз Белгију и за време привременог боравка у Белгији (највише три месеца), уз међународну возачку дозволу, или без ње. Преко тог рока, носилац дозволе, уколико подноси захтев за боравак у Белгији, у обавези је да дозволу замени за белгијску код надлежног општинског органа.
Ограничење брзине је 120 км/х на аутопутевима, 90 км/х у близини насељених места, 70, односно 50 км/х у граду. Најчешће казне су за непрописно паркирање (неколико десетина евра и више), пребрза вожња (од неколико десетина до 200 ЕУР), прелазак на црвено светло (150 евра и више) и сл.

БЕЗБЕДНОСТ

Влада Краљевине Белгије је, 22.1.2018. године, након извршене процене ОСАМ (координационог тела за процену претњи), донела одлуку да се ниво опасности од тероризма спусти са трећег на други степен упозорења. Степен опасности остаје на трећем нивоу само за поједине институције.

Након више терористичких напада у Бриселу, који су се догодили 22. марта 2016. године, још увек се примењују повећане мере безбедности у Белгији. Ниво опасности од терористичких напада је спуштен са четвртог на трећи степен упозорења. Овај ниво подразумева „озбиљну претњу" од терористичког напада. Војне и полицијске снаге су и даље присутне на улицама Брисела и штите све значајније објекте у граду.

Линије градског саобраћаја (аутобуски и трамвајски превоз) у Бриселу функционишу редовно. Линије метроа раде уз појачано присуство снага безбедности. Возови из Брисела саобраћају редовно према Паризу, Келну и Амстердаму, уз појачане мере контроле. Аеродром Завентем функционише са смањеним капацитетом.

Белгијске власти саветују грађане да избегавају места јавних окупљања (концертне дворане, стадионе, тржне центре) и да прате упутства надлежних белгијских органа.

Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Белгију саветује се додатан опрез и праћење информација о безбедносној ситуацији.

Амбасада Републике Србије у Бриселу прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења  могу се добити на сајту Амбасаде и на бројеве телефона: +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545,  649-8349, E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: http://www.brussels.mfa.gov.rs".  

Након терористичких напада у Паризу, који су се догодили 13. новембра 2015. године, повећане су мере безбедности и у Белгији. На железничким станицама и аеродромима приметно је појачано присуство белгијских безбедносних снага, као и на спољним границама Белгије, посебно са Француском. Тренутно је у Белгији проглашен трећи ниво упозорења од терористичких напада, док је у региону града Брисела проглашен четврти, највиши степен упозорења. Белгијске власти саветују грађане да избегавају места јавних окупљања (концертне дворане, стадионе, тржне центре, железничке станице и аеродроме) и да прате упутства надлежних белгијских органа. О функционисању јавног превоза у Белгији обавештења се могу добити на сајту www.stib-mivb.be.
Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Белгију саветује се додатан опрез и праћење информација о безбедносној ситуацији.
Амбасада Републике Србије у Бриселу прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона: +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545,649-8349,
E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт:  http://www.brussels.mfa.gov.rs
У Бриселу има много џепароша, тако да је веома битно чувати своје личне ствари.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Списак дежурних болница/ургентних центара се може наћи на:
http://www.bruxelles.irisnet.be/fr/citoyens/home/sante/urgences.shtml, или
http://www.polfed-fedpol.be/org/org_dga_lpa_en.php
Корисни телефони: Амбуланта, ватрогасци 100
(Детаљније о коришћењу SOS бројева: http://www.sos112.be )

НОВАЦ

Званична валута је евро. Цена градског превоза у Бриселу је 2 евра по вожњи (може се користити и за преседање, у року од 1 сата), дневна карта износи 6,5 евра, дводневна 10 евра, тродневна 13 евра итд. Просечна цена једног оброка по особи у ресторану је од око 10-30 евра и више. Цена преноћишта у просечним хотелима се креће између 70 и 150 евра. Цена здравствених услуга се креће од око 20-25 евра (преглед код лекара опште праксе) па на више.

ОСТАЛО

- Све информације у вези са туристичким боравком се могу наћи на:
- http://www.visitbrussels.be , или
- http://www.brusselsinternational.be
Национална туристичка агенција:
Bruxelles International - Bruxelles Info Place (BIP)
rue Royale 2, 1000 Bruxelles
Tél. + 32 (0)2 513 89 40
e-mail : Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели