gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Белгија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза осим уколико из Белгије одлази у неку другу државу Шенгенскопг списка, као и уколико се не напушта транзитна зона аеродрома.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана (у периоду од 180 дана, рачунајући од дана првог уласка у Шенген). Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа које је издало МУП РС - Координациона управа.
Због грађана који подносе захтев за азил, пооштрена је контрола на аеродромским граничним прелазима.

На снази је Закон о кретању и боравку странаца из 1980. године, који прописује да неће бити дозвољен улазак странца који, између осталог, не располаже одговарајућом путном исправом и визом, када је потребна (на пример прикључење породици), не поседује документа којима доказује сврху и дужину планираног боравка, повратну карту, одговарајућа новчана и друга средства – 38 евра по дану уколико је смештај код породице или пријатеља (полиција не прихвата гаранције у новцу који рођаци донесу и покажу) или 50 евра по дану када је у питању хотелски смештај (банкарске картице не прихватају се као доказ о поседовању новца). Уколико се долази у посету рођацима, потребно је имати и позивно писмо, оверено у комуни. Може бити затражен и доказ о уплаћеном здравственом осигурању.

Корисни телефони:
• Полиција: 101
• Хитна помоћ и ватрогасци: 112
• Полиција на аеродрому Brussels Airport (Zaventem): +3227096700
• Полиција на бриселском чартер аеродрому Brussels South Charleroi
Airport (Gosselies): +3271251860
• Централна бриселска полиција: Rue du Marché-au-Charbon 30
tel. +322/279-79-79.
Федерална аеродромска полиција

ТРАНСПОРТ

У Белгији постоји шест аеродрома за међународни саобраћај – Brussels Airport (Zaventem), Brussels South Charleroi Airport (Gosselies), Liège Airport (Bierset), Ostend Bruges Airport (Ostende), Antwerp Airport (Deurne), Kortrijk-Wevelgem International Airport (Wevelgem).
Главна лука је Остенде (Oostende).
Сви већи градови у Белгији су повезани савременом мрежом ауто-путева.
Возачка дозвола Републике Србије на новом обрасцу може да се користи у транзиту кроз Белгију и за време привременог боравка у Белгији (највише три месеца), уз међународну возачку дозволу. Преко тог рока, носилац дозволе, уколико подноси захтев за боравак у Белгији, у обавези је да дозволу замени за белгијску код надлежног општинског органа.
Ограничење брзине је 120 км/х на аутопутевима, 90 км/х у близини насељених места, односно 50 км/х или 30км/х у граду. Најчешће казне су за непрописно паркирање (неколико десетина евра и више), пребрза вожња (од неколико десетина до 200 ЕУР), прелазак на црвено светло (150 евра и више) и сл.

БЕЗБЕДНОСТ

Влада Краљевине Белгије је, 22. јануара 2018. године, након извршене процене Координационог тела за процену претњи, донела одлуку да се ниво опасности од тероризма спусти са трећег на други степен упозорења. Степен опасности остаје на трећем нивоу само за поједине институције. Након више терористичких напада у Бриселу, који су се догодили 22. марта 2016. године, још увек се примењују повећане мере безбедности у Белгији.

Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Белгију саветује се додатан опрез и праћење информација полицијских органа Белгије о безбедносној ситуацији.

Амбасада Републике Србије у Бриселу прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења могу се добити на сајту Амбасаде и на бројеве телефона: +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545, 649-8349, E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: http://www.brussels.mfa.gov.rs.
У Белгији, посебно у Бриселу, демонстрације, протести и масовна окупљања су редовна појава. Иако углавном прођу без инцидената, није искључено да постану насилни. Грађанима Р. Србије који туристички путују у Белгију се саветује да избегавају места јавних окупљања и демонстрација.

У Бриселу има џепароша, посебно у јавном превозу и на градским трговима и туристичким локалитетима у већим градовима, посебно ноћу, тако да је веома битно чувати своје личне ствари. Такође, не треба остављати личне ствари на видном месту у аутомобилима.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Списак болница и ургентних центара у Краљевини Белгији, са контакт подацима и детаљнијим информацијама се може наћи овде.

Болнице у Фландрији 
Болнице у Валонији 

Званична валута је евро. Цена градског превоза у Бриселу је 2,30 евра по вожњи (може се користити и за преседање, у року од 1 сата). Могу се купити дневне, дводневне, тродневне карте и др. Просечна цена једног оброка по особи у ресторану је од 10-30 евра и више. Цена преноћишта у просечним хотелима се креће између 70 и 150 евра.

ОСТАЛО

Све информације у вези са туристичким боравком се могу наћи на:
- http://www.visitbrussels.be , или
- http://www.brusselsinternational.be
Национална туристичка агенција:
Bruxelles International - Bruxelles Info Place (BIP)
rue Royale 2, 1000 Bruxelles
Tеl. + 32 (0)2 513 89 40
e-mail : Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели